GALERIE FOTO / Galaţiul, în pericol: cel de-al cincilea oraş al ţării va fi apărat de inundaţii doar cu saci cu nisip

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Galaţiul este prioritatea numărul unu în lupta cu inundaţiile, a declarat Vasile Blaga, ministrul Administraţiei şi Internelor. La Galaţi, situaţia a devenit critică după ce nivelul Dunării a continuat să crească depăşind cu mult cota de inundaţie şi cu 11 centimetri cota istorică înregistrată la inundaţiile din 2006 (661 de centimetri).

De câteva zile, prin digul de beton care apără partea de jos a municipiului Galaţi (numită neoficial delocalnici Valea Oraşului), pătrunde apa, infiltraţiile fiind de la o zi la alta mai abundente. Acestea au şubrezit structura digului, în special la bază, iar apa Dunării a ajuns la buza acestuia şi exercită o presiune din ce în ce mai mare existând riscul ruperii digului.

VEZI AICI GALERIE FOTO

Într-o astfel de situaţie ar fi inundat un areal în care locuiesc peste 8.000 de gălăţeni şi ar fi produse pagube uriaşe economice având în vedere că zona este puternic industrializată.

Un motiv comic al inundaţiilor: Ceauşescu a ridicat diguri pe un singur mal al Dunării, iar de amenajarea celui de-al doilea a uitat


În această zonă sunt amplasate următoarele unităţi industriale: Portul Docuri, Şantierul Naval „Damen", Vama, Comcereal, Fabrica de ulei „Prutul", Laminorul de tablă şi altele. De asemenea, ar deveni inutilizabil Spitalul CFR unul dintre cele mai moderne din oraş, recent reabilitat.
Se va înălţa un dig lung de 4,5 kilometri şi înalt de 1,5 metri.


Având în vedere riscul foarte mare, ieri s-au reunit la Prefectura Galaţi Comandamentul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă la care au participat miniştrii Administraţiei şi internelor, Mediului, precum şi reprezentanţii instituţiilor implicate în gestionarea situaţiilor de calamitate.


Referitor la evoluţia situaţiei de la Galaţi, Vasile Blaga, ministrul Administraţiei şi Internelor a precizat că sunt luate în considerare prognozele hidrologilor conform cărora în perioada 8-10 iulie vărful viiturii de pe Dunăre va ajunge la Galaţi motiv pentru care trebuie luate măsuri de apărare a oraşului.


„Prima măsură va fi aceea a suprainălţării actualului dig pe o lungime de 4,5 kilometri cu încă 1,5 metri. În acest scop vor fi mobilizaţi 1400 deoameni, jandarmi, militari şi lucrători ai ISU. Sunt bine-veniţi şi volunarii. Se va lucra non-stop în ture de câate 400 de oameni. Aceştia vor fi asistaţi de 45 de specialişti de la Apele Române care vor verifica dacă digul corespunde cerinţelor de rezistenţă şi impermeabilitate" a adeclarat Vasile Blaga.


Planul B, ruperea digului pe malul tulcean


Ministrul a adăugat ca dacă situaţia o va cere se are în vedere şi o soluţie de rezervă la care însă se va apela doar in extremis urmând a se incepe totuşi pregătirile necesare.


„Dacă situaţia o va impune, s-a decis ruperea digului pe malul din judeţul Tulcea, la Cotul Pisicii, astfel încât Dunărea să poată curge pe vechiul şenal, reducându-se astfel nivelul acesteia. Asta însă doar în ultimă instanţă. Pentru a nu fi afectată localitatea Grindu (din acea zonă n.n.) chiar din această seară vor începe lucrările de suprainălţare cu cinci metri a digului existent, care protejează comuna tulceană. Locuitorii acestea trebuie sa fie liniştiţi că nu vrem sa facem bine unora cu răul altora, dar, daca nu vom avea de ales, îi vom evacua şi le vom proteja gospodăriile cu un dig mult mai inalt" a adăugat ministrul Administraţiei şi Internelor.


Inundarea A2 nu poate fi luată în calcul


Acesta a mai spus că, pentru reducerea efectelor viiturii pe Dunăre, care se îndreaptă dispre Giurgiu, în analiza făcută cu specialiştii hidrologi s-au analizat posibilităţile de inundare controlată a unor zone din Călăraşi şi Ialomiţa (localitatea Borcea) : „Ne-am concentrat pe Borcea de Sus şi Borcea de Jos unde însă există riscul să inundăm autostrada şi calea ferată, care leagă Constanţa de Bucureşti aşa încâ am exclus această variantă"

La rândul său Laszlo Borbely, ministrul mediului a adăugat că pentru prevenirea efectelor unor viitoare inundaţii, previzibile având în vedere modificările climatice, pentru investiţii în lucrări de îndiguire, din Fondul de mediu va fi alocată o prima tranşă de 430 de milioane de lei.


Cât despre eliminarea ameninţărilor Dunării Borbely consideră că: „Ar trebui să luăm serios în calcul renaturarea Dunării" , adică să se permită apelor acesteia să formeze imensele bălţi de altă dată, care au fost desecate în perioada regimului Ceauşescu pentru creşterea suprafeţelor de terenuri agricole. Aceste bălţi preluau surplusul de debit iar Galaţiul nu era ameninţat de inundaţii.

Locuitorii din Valea Oraşului dorea aprobarea unor devărsări controlate


Asta cred că ar fi soluţia optimă şi cei câţiva zeci de gălăţeni din Valea Oraşului care au aşteptat cu sufletul la gură în faţa Prefecturii decizia Comitetului pentru Situaţii de Urgenţă. Cu toţii sperau că se va decide inundarea controlată a terenurilor de pe celalat mal pe care nu se face agricultură şi nu s-a construit.


„Ne simţim cu toţii sacrificaţi şi nu înţelegem de ce nu se ia o decizie în privinţa ruperii digului şi se continuă cu acest dig deja şubred şi câţiva saci cu nisip. În fiecare noapte este un chin pentru noi pentru ca nu vom şti dacă ne vom trezi cu apa în casă sau Domane Fereşte şi mai rău", declară Nicolae Pavel (43 de ani).


După şedinţă suita ministerială a inspectat starea digului în dreptul zonei ameninţate.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite