Încă o moarte suspectă în Penitenciarul Galaţi: "Fiul meu nu s-a sinucis! A fost omorât!"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Moartea deţinutului Constantin Sandu , călcat în picioare de gardieni, scoate la iveală cazul unui alt puşcăriaş care a murit în condiţii ciudate. Mama lui Laurenţiu Dobrescu susţine că din certificatul medico-legal rezultă că moartea a survenit prin asfixie mecanică, deşi fiul ei avea vânătăi de la lovituri pe partea dreaptă a corpului.

Citiţi şi:

E oficial! 16 gardieni sunt suspectaţi că au omorât un deţinut în penitenciarul Galaţi

Recentul caz al deţinutului care a murit la Penitenciarul Galaţi readuce în atenţie circumstanţele nu tocmai clare în care a decedat în 2008, în aceeaşi unitate de detenţie, Laurenţiu Dobrescu care avea 38 de ani.

Cauza oficială a morţii este asfixia mecanică provocată prin spânzurare, dar mama deţinutului susţine că există dovezi care dovedesc contrariul.

„Când ni l-au dat acasă, am văzut că avea răni doar pe părţile laterale ale gâtului, nu acolo unde s-ar fi lăsat în mod normal toată greutatea corpului. În plus, toată partea dreaptă a corpului era plină de vânătăi. În certificatul medico-legal nu s-au trecut şi loviturile", ne-a declarat Maricela Bratu (60 de ani).

Anchetă/Deţinut mort în penitenciar după un incident cu gardienii-GALERIE FOTO

Femeia ar fi vrut să efectueze o contraexpertiză medico-legală pentru a-i se confirma bănuielile, dar nu a avut bani.

„Nu m-au lăsat să vorbesc cu colegii lui de celulă, să aflu de ce ar fi recurs la un asemenea gest şi cum a fost posibil să se spânzure fără să audă nimeni", ne spune îndurerată Maricela Bratu.

Nici în cazul lui Constantin Sandu lucrurile nu s-au lămurit. Se ştie sigur că există imagini video care dovedesc agresiunile gardienilor asupra deţinutului, iar verificările preliminare ale Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor (ANP) au scos la iveală nereguli grave.

Anchetă în desfăşurare

Conducerea Penitenciarului Galaţi susţine că abuzurile asupra deţinuţilor nu sunt posibile datorită supravegherii video, dar, după cum s-a constatat, există şi excepţii.

Deţinut mort după un incident cu gardienii

În urma incidentului, din data de 04.06.2010, produs în Penitenciarul Galaţi, gardienii care s-au ocupat de "imobilizarea" deţinutului nu mai pot intra în contact cu persoanele private de libertate până la finalizarea anchetei disciplinare.

Cert este că după constatările preliminare ale ANP, sancţiunile ar trebui să fie drastice.

Să enumerăm câteva abateri: "neglijenţă şi superficialitate în îndeplinirea atribuţiilor de serviciu, depăşirea atribuţiilor de serviciu şi manifestarea unui comportament necorespunzător faţă de persoana privată de libertate".

Dezvăluirile unui gardian: "Nişte animale! L-au omorât în bătaie pe deţinut"

Şi pentru ca tacâmul să fie complet, incidentul care l-a costat viaţa pe un deţinut s-a produs pe fondul "modului neprofesionist şi contrar procedurilor legale, de folosire a forţei şi de aplicare a mijloacelor de imobilizare".

Orice alt comentariu este de prisos.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite