E oficial! 16 gardieni sunt suspectaţi că au omorât un deţinut în penitenciarul Galaţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ancheta internă desfăşurată de Administraţia Naţională a Penitenciarelor (ANP) a scos la iveală faptul că moartea deţinutului Constantin Sandu a fost cauzată de purtarea abuzivă a angajaţilor Penitenciarului de Maximă Siguranţă Galaţi.

"În urma investigaţiilor efectuate s-a constatat faptul că 16 angajaţi (9 ofiţeri şi 7 agenţi) din cadrul Penitenciarului Galaţi au manifestat neglijenţă şi superficialitate în îndeplinirea atribuţiilor de serviciu, depăşirea atribuţiilor de serviciu şi manifestarea unui comportament necorespunzător faţă de persoana privată de libertate, sau atitudine tolerantă faţă de comiterea unor abateri disciplinarea ale subordonaţilor", a declarat Johanna Popescu, purtătorul de cuvânt al ANP.

Citiţi şi:

Ipoteză şocantă/ Deţinutul Sandu a fost omorât în bătaie de gardieni

Legiştii au descoperit, la autopsie, numeroase leziuni pe corpul bărbatului, ceea ce ridică mari semne de întrebare.

Conform informaţiilor transmise de Administraţia Naţională a Penitenciarelor, Constantin Sandu a devenit agitat iar gardienii ar fi fost nevoiţi să-l imobilizeze, moment în care bărbatului i s-a făcut rău.

 Un deţinut din Penitenciarul Galaţi ne-a contactat pentru a ne aduce la cunoştinţă informaţii care răstoarnă radical varianta oficială.

A ieşit din cameră, iar pe coridor spre cabinetul medical l-au prins şi l-au bătut de nu a mai ştiut pe el. Când l-au adus în cameră, era plin de sânge. Pe coridor există camere video, care au înregistrat tot. De ce Parchetul nu le cere ca să vadă ce i-au făcut?", ne-a declarat condamnatul, care ne-a cerut să-i protejăm identitatea.

Nici ipoteza vandalizării camerei şi agresarea colegilor de celulă nu este confirmată.

Deţinuţii care au împărţit camera timp de trei zile cu Constantin Sandu au povestit că tot ce a făcut condamnatul a fost să trântească de câteva ori uşa la baie din cauza stării de surescitare în care se găsea pe fondul lipsei de alcool.

Bărbatul din Griviţa era alcoolic şi avea nevoie de tratament medical.

Nu a spart geamuri şi nici nu şi-a bătut colegii de cameră. Se poate demonstra uşor acest lucru. Să le ia declaraţii colegilor de celulă", ne-a spus condamnatul care ne-a sunat la redacţie.

Constantin Sandu pierduse orice contact cu realitatea. El se credea în casa lui din localitatea Griviţa şi îi întreba pe colegii de celulă ce caută în camera lui.

Deţinuţii spun că ceea ce s-a întâmplat cu Sandu este la ordinea zilei.

Te bat, iar dacă nu faci ce spun, te droghează şi devii legumă. Eu mi-am ales viaţa de infractor, dar niciodată nu am luat de la un om ceva ce nu am putut da înapoi. Ei i-au luat viaţa", ne-a declarat bărbatul.

Constantin Sandu


Abateri grave ale gardienilor

image


Gardienii se fac vinovaţi de neglijenţă, folosirea abuzivă a forţei.


"Dintre cauzele care au condus la generarea incidentului, enumerăm: lipsa de implicare a factorilor de conducere din Penitenciarul Galaţi în ceea ce priveşte instituirea şi menţinerea unui climat de siguranţă a persoanelor private de libertate; modul neprofesionist şi contrar procedurilor legale, de folosire a forţei şi de aplicare a mijloacelor de imobilizare; dezinformarea sau neinformarea factorilor decizionali, precum şi manifestarea unei atitudini pasive a unora dintre angajaţii implicaţi în producerea evenimentului", a mai declarat Johanna Popescu.

Faţă de cele constatate, au fost întreprinse demersurile necesare în vederea sesizării Comisiei de disciplină din cadrul Administraţiei Naţionale a Penitenciare, în cazul unui număr de opt ofiţeri cu funcţii de conducere şi a Comisiei de disciplină din cadrul Penitenciarului Galaţi pentru un ofiţer şi 7 agenţi cu funcţii de execuţie.

Conform unui comunicat remis de ANP, în conformitate cu prevederile Legii nr.293/2004, privind Statutul funcţionarilor publici din Administraţia Naţională a Penitenciarelor, la individualizarea sancţiunii disciplinare ce urmează a fi aplicată, se va ţine seama de cauzele şi gravitatea abaterii disciplinare, împrejurările în care aceasta a fost săvârşită, gradul de vinovăţie şi consecinţele abaterii, comportarea generală în serviciu a autorului abaterii, precum şi de existenţa altor sancţiuni disciplinare.

"Sancţiunea disciplinară poate fi aplicată numai după efectuarea cercetării prealabile a faptei ce constituie abatere disciplinară săvârşită de funcţionarul public în cauză şi audierea acestuia de către comisiile de disciplină respective", a mai explicat purtătorul de cuvânt.

Pentru faptele ce constituie abateri disciplinare, săvârşite de către funcţionarii publici din sistemul administraţiei penitenciare, pot fi aplicate sancţiuni disciplinare începând cu mustrarea scrisă şi până la revocarea din funcţia de conducere sau destituirea din sistemul penitenciar.

De asemenea, având în vedere că verificările efectuate au scos în evidenţă şi aspecte de competenţa Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Galaţi, Administraţia Naţională a Penitenciarelor urmează să sesizeze această instituţie.

Totodată, au fost declanşate procedurile operaţionale de realizare a evaluării psihologice, la sesizare, pentru personalul implicat în incidentul produs în cadrul Penitenciarului Galaţi.

Pentru a nu influenţa bunul mers al anchetei, faţă de personalul implicat, a fost luată măsura repartizării de sarcini ce nu implică derularea unor activităţi în contact cu persoanele private de libertate.

Afacerile puşcăriei, denunţate pe blog,

Afaceri murdare în penitenciarele din Craiova şi Colibaşi

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite