Anchetă/Deţinut mort în penitenciar după un incident cu gardienii-GALERIE FOTO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Procurorii au deschis o anchetă în legătură cu moartea suspectă a lui Constantin Sandu.Omul a murit pe 4 iunie 2010, la doar trei zile după ce fusese adus din Griviţa pentru a-şi ispăşi pedeapsa de trei ani de închisoare.

Vedeţi aici:

GALERIE FOTO/FAMILIA DEŢINUTULUI MORT ÎN PENITENCIAR

Citiţi şi:

GALERIE FOTO/Protestul gardienilor din Penitenciarul Galaţi: „Băsescu la puşcărie!"

Deţinutul Constantin Sandu (36 de ani) a murit în condiţii încă neelucidate în Penitenciarul Galaţi pe data de 4 iunie 2010.

Mai mulţi gardieni au încercat să îl imobilizeze după ce bărbatul devenise violent, dar brusc i s-a făcut rău şi a decedat la scurt timp, cu toate că a fost transportat la Spitalul de Urgenţă „Sfântul Apostol Andrei".

De ce a murit Sandu?

Informaţiile sunt contradictorii. În certificatul de deces eliberat familiei, cauza morţii ar fi stopul cardio-respirator.

Necropsia dispusă de Parchet a ajuns însă la altă concluzie.

„Moartea bărbatului este suspectă. În urma autopsiei a rezultat că a murit în urma unui şoc traumatic. O echipă operativă a efectuat cercetarea la faţa locului. Au fost efectuate audieri preliminare ale gardienilor care s-au ocupat de imobilizarea deţinutului. Nu putem trage deocamdată o concluzie", ne-a declarat procurorul Alfredo Simionescu, de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Galaţi.

Familia lui Constantin Sandu, originar din comuna Griviţa, nu va face plângere la Parchet împotriva gardienilor care s-au ocupat de imobilizarea acestuia.

„Nu avem bani să facem aşa ceva. Nu ştim ce s-a întâmplat acolo, dar a creat probleme. Era violent", ne-a declarat mama deţinutului, Dumitra Sandu.

Bărbatul era un recidivist cunoscut, fiind condamnat de alte cinci ori pentru furturile şi bătăile în care a fost implicat. Vărul decedatului, Gheorghe Stan (50 de ani), ne-a declarat că deţinutul a fost prima dată condamnat la doar 16 ani.

Ultima condamnare a bărbatului a fost pentru furt calificat. „A furat o viţică şi i-au dat trei ani", ne-a declarat tatăl acestuia, Nelu Sandu.

Povestea este tragicomică pentru că bărbatul a confundat vaca cu o căprioară din cauza stării avansate de ebrietate în care se găsea, după cum ne-a declarat şeful de post din comuna Griviţa, Radu Mihai.

A furat maşina preotului

Constantin Sandu a ajuns cunoscut în comună după ce în 2006 a furat maşina preotului din localitate ca să se plimbe cu ea.

„Pe fondul comsumului de alcool, a urcat în maşină şi după circa 300 de metri a intrat cu ea într-un podeţ. Consuma cantităţi mari de alcool", susţine şeful de post Radu Mihai.

De altfel, băutura este cauza principala a problemelor din ultimii ani pe care le-a avut cu legea Constantin Sandu.

Nu putea fără băutură

„Nu rezista o zi fără vin. Trebuia să bea ca să stea liniştit. Vecinii se temeau de el. Le bătea noaptea la porţi să le ceară de băut", precizează Radu Mihai.

Procurorii trebuie să stabilească acum dacă deţinutul a murit ca urmare a sevrajului în care intrase după ce a refuzat tratamentul specific alcoolicilor, sau dacă şi gardienii au avut o anumită contribuţie la decesul acestuia în timpul imobilizării.

Delirium tremens

Cu câteva zile înainte de a fi încarcerat pentru a-şi ispăşi pedeapsa, Constantin Sandu a fost internat la Spitalul „Elisabeta Doamna" din Galaţi pentru dezalcoolizare.

Bărbatul nu rezista tentaţiei băuturii, lucru pe care l-a recunoscut şi în faţa şefului de post. „Dacă nu beau o zi, intru în viraj", ne spune exact cuvintele decedatului agentul şef Radu Mihai.

De altfel, la spital deţinutul a fost diagnosticat cu „delirium tremens", una din simptomele alcoolismului, iar când a fost trimis la Penitenciar, s-a specificat că bărbatul are nevoie de tratament medical pentru a putea trece peste dorinţa de a consuma alcool.

Puşcăriaşii-actori din "Eu când vreau să fluier, fluier" nu au fost lăsaţi să mănânce şi să bea după premieră (VIDEO/FOTO)

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite