EXCLUSIV/Galaţiul va fi invadat de maimuţe

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Structura Grădinii Zoologice de la Gârboavele va fi complet modificată astfel încât animalele să aibă cât mai mult spaţiu la dispoziţie. Dacă până acum Grădina avea doar o maimuţă, în viitor va fi amenjat un întreg pavilion pentru primate.

Lipsa spaţiilor pentru cele mai multe animale din Grădina Zoologică din Galaţi a determinat autorităţile să facă tot posibilul pentru a găsi resurse de finanţare pentru modernizarea ei. Căci despre închiderea ei, nici nu putea fi vorba. S-a făcut un studiu în care s-a încercat atingerea unor standarde, pentru că altfel riscau pierderea finanţării.

CITIŢI ŞI:

Braşov: Modernizarea Grădinii Zoo, în aşteptare de şase ani

Singura maternitate pentru monştri acvatici din România

Suprafaţa se va dubla

Cum va arăta viitoarea Grădină Zoo? Probabil că va fi cea mai modernă, dacă nu cea mai mare din ţară. În primul rând se va întinde pe o suprafaţă dublă faţă de cea existentă.

Altfel spus, dacă acum Grădina Zoo se întinde pe o suprafaţă de 7 ha, la sfârşitul lui 2013 - termenul limită pentru finalizarea lucrării - suprafaţa totală va fi de peste 14 ha. Vor fi construite pavilioane noi, printre care şi unul dedicat integral dispensarului veterinar.

În proiect este prevăzută şi construirea unei clădiri administrative noi, în care va funcţiona şi o expoziţie permanentă. Aleile pe care vor circula vizitatorii vor fi altele decât cele pe care va circula personalul grădinii. Şi păsările care fi în dotarea Grădinii vor avea un spaţiu de iernat şi nu vor mai tremura în spaţiile împroprii în care stau acum.

„Ne vom preocupa în mod special de aducerea terenurilor la un nivel cât mai apropiat de habitatul natural în care trăiesc animalele. De exemplu, pentru tigrul siberian ne gândim la un spaţiu generos în care să existe tot felul de dotări, inclusiv o cascadă. Numai pentru această specie va fi amenajată o suprafaţă totală de 400 de mp", spune directorul complexului Muzeal de Ştiinţele Naturii Galaţi, Camelia Burluc.

PE ACEEAŞI TEMĂ:

Proiecţii fascinante la Planetariul din Galaţi

Primate multe şi diversificate

Dacă în acest moment singura maimuţă de la Grădina Zoo este un macac, cunoscut publicului pentru „slăbiciunile" pe care le are pentru telefoanele mobile, din 2013 Grădina va avea un pavilion întreg de primate.

„Vor fi aduse mai multe exemplare din speciile paviac, cercopitec sau capucin", spune directorul ştiinţific Mădălin Şerban. Modelul va fi copiat evident după cel de la Târgu Mureş, acolo unde există un pavilion în care convieţuiesc laolaltă peste 50 de maimuţe.

Spaţii noi vor avea şi cerbii, urşii bruni, leii, mistreţii sau poneii, spaţii calculate pe fiecare specie astfel încât să aibă spaţii suficiente. Mai mult, pentru a mări siguranţa vizitatorilor vor fi instituite trei niveluri de siguranţă.

„Primul va fi un gard cu grilaj metalic, al doilea va fi un sistem de curent electric şi în fine, al treilea , va fi un şanţ adânc şi plin cu apă", mai spune Mădălin Şerban.

Bani mulţi, pretenţii mari!

Valoarea totală a lucrărilor a fost estimată iniţial printr-un studiu efectuat în 2007 a fost de 2,5 milioane de euro. Între timp, cerinţele Uniunii Europene în materie de standarde ala Grădinilor Zoologice au crescut şi a fost nevoie de un nou studiu, conform căruia noua Grădină Zoo de la Galaţi ar costa aproape 13,5 milioane de lei.

Investiţie de 13,5 milioane de lei

Deşi anul trecut au fost prevăzute ceva fonduri pentru începerea lucrărilor, din lipsa unor acte adiţionale la proiect, modernizarea nu a putut fi demarată. Aşa că, banii vor fi cu siguranţă reportaţi pentru 2010. Celor 565.000 de lei prevăzuţi în 2009 şi reportaţi pentru 2010 li se vor adăuga - potrivit graficului întocmit de Consiliul Judeţului Galaţi alte 4,7 milioane de lei.

Anul viitor constructorii vor avea la dispoziţie 4,6 milioane, în 2012 - 2,7 milioane, iar în ultimul an de proiect aproape un milion de lei noi. În total, investiţia se ridică la peste 13,55 milioane de lei noi.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite