EXCLUSIV/Singura maternitate pentru monştri acvatici din România

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Muzeografii ne arată un exemplar de piranha, Foto: Bogdan Dimofte
Muzeografii ne arată un exemplar de piranha, Foto: Bogdan Dimofte

Cea mai modernă crescătorie de peşti exotici din România funcţionează la Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii. Peştii carnivori din acvariul muzeului de la Galaţi devorează zilnic aproape un kilogram de inimă de vită.

Puţini ştiu că secţia „Acvariu" din cadrul Complexului Muzeal de Ştiinţele Naturii Galaţi deţine cea mai modernă „maternitate" de peşti aparţinând unei instituţii publice din România. Acest compartiment special din cadrul muzeului gălăţean a fost modernizat în cursul anului 2009.

Printre puieţii de caras auriu, scalari, zebre americane, sanitari, peşti Plaţi, xifo sau peşti luptători, se află şi câţiva peşti pirahna, cunoscuţi drept cei mai feroci peşti răpitori de talie mică.

„Noi avem astfel de peşti încă din 2004, aşa că trebuie să realizăm întinerirea colecţiei. În plus, ne folosim de înmulţirea acestor peşti în scopuri ştiinţifice, dar şi pentru activităţi didactice, cu elevii. Pe tema înmulţirii acestor peşti, am organizat şi concursuri cu premii", afirmă Gheorghe Valeriu, muzeograf în cadrul Muzeului de Ştiinţele Naturii Galaţi.

Mai mult, peştii exotici înmulţiţi sunt folosiţi şi pentru schimburi cu alte instituţii de profil din ţară şi din străinătate, şi chiar cu colecţionari.

De-a lungul celor 5 ani de când trăiesc în acvariul gălăţean, piranha nu au dat mari bătăi de cap.
„Când i-am adus, am scăpat unul pe jos. O manevră greşită făcută de un coleg de-al nostru era să-l coste un deget. S-a ales doar cu buricul degetului ras", povesteşte muzeograful.

El îşi aminteşte şi de un episod recent în care un peşte pirapitinga, de câteva kilograme bune, a fost devorat în câteva minute de cei opt peşti piranha din acvariul central. „Pentru că l-au simţit mai retras, l-au atacat", explică muzeograful.

„Maternitate" de top

Şi dacă tot am vorbit despre cea mai modernă crescătorie de peşti exotici, să spunem că este prevăzută cu o instalaţie de condiţionare a apei şi un sistem de monitorizare a parametrilor fizico-chimici ai acesteia, ambele acţionate computerizat, sistemul fiind unic în ţară. În acest fel, specialiştii din cadrul Complexului Muzeal de Ştiinţele Naturii Galaţi pot programa temperatura, debitul şi pH-ul apei - separat pentru fiecare din cele 16 acvarii din cadrul „maternităţii".

„Fiecare specie de peşti are caracteristicile sale de reproducere şi de creştere. Cu acest sistem computerizat, reuşim să asigurăm condiţiile optime de dezvoltare pentru puietul de peşte," a declarat Gheorghe Valeriu, muzeograf în cadrul instituţiei gălăţene.

Maternitatea va fi folosită şi pentru creşterea de plante exotice, destinate acvariilor cu peşti tropicali.

„Dorim să extindem tematica expoziţiei din secţia Acvariu şi avem în vedere, în cursul acestui an, deschiderea unor noi acvarii, care vor înfăţişa grădini tropicale subacvatice, de tip olandez şi AquaScaping" a adăugat Gabriela Grigoraş - muzeograf în cadrul Secţiei Acvariu.

Lecţii „pe viu" despre peşti

Copiii din şcolile şi grădiniţe, care vor efectua lecţii practice în cadrul muzeului, vor avea posibilitatea să vadă, pe viu, cum se dezvoltă un peşte exotic sau cum se cultivă o plantă exotică de apă.

„Instituţia noastră, ca muzeu, are în primul rând un rol educativ, de conservare a bio-diversităţii naturale. Compartimentul Maternitate de peşti din cadrul Secţei Acvariu ne va permite să organizăm lecţii practice cu clase de copii de la grădiniţele şi şcolile din judeţul nostru, lecţii prin care cei mici se vor apropia mai mult de natură şi, în acest fel, de scopul nostru - acela al protejării naturii", a declarat şefa complexului, Camelia Burluc.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite