Galaţi: Locuinţele de lux nu se vând nici ieftinite

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Anul trecut, s-a vândut cel mult un apartament pe lună, chiar dacă preţul metrului pătrat de construcţie a scăzut cu până la 400 de euro faţă de cel din 2008.Apartamentele noi, de lux , îşi găsesc cu greu proprietari, iar investitorii anunţă că, până la stabilizarea pieţei imobiliare, vor bloca toate proiectele

Foarte puţini gălăţeni se mai încumetă să-şi cumpere locuinţe în ansamblurile rezidenţiale, chiar dacă investitorii îşi întâmpină clienţii cu preţuri foarte avantajoase, de neimaginat în urmă cu un an.

Citişi şi ce se întâmplă pe piaţa locuinţelor vechi: Galaţi: Garsonierele, dărâmate de criza imobiliară

Criza a băgat în faliment una din trei agenţii imobiliare gălăţene

Malluri blocate de criza economică


Spre exemplu, SC Vega 93, care a construit sute de locuinţe în Galaţi, se confruntă cu o criză a vânzărilor fără precedent. Corneliu Istrate, directorul companiei gălăţene, ne-a declarat că, anul trecut, abia a vândut un apartament pe lună, chiar dacă a scăzut preţurile la nivelul costurilor, profitul fiind aproape nesemnficativ. „Un metru pătrat de construcţie, la finisaje, se vinde cu 800 de euro, TVA-ul fiind inclus, faţă de 1.200 cât era în 2008" a spus Istrate.


Apartamentele mari, un dezavantaj în faţa crizei
Investitorii imobiliari vorbesc şi despre un dezavantaj al locuinţelor noi din oraşul nostru. Multe dintre acestea au suprafeţele foarte mari şi implicit preţuri pe măsură, cu mult peste cele ale apartamentelor din fondul vechi de imobile.


Proiectele sunt făcute înainte de criză când criteriul principal era confortul. Un apartament cu două camere construit astfel are în jur de 80 de metri pătraţi. Deci e normal să fie mai scumpe" a spus Istrate.


Nici pe viitor, dezvoltatorii nu se aşteaptă la o creştere a cererii din partea clienţilor, singura speranţă fiind reintroducerea programului Prima Casă..


Sperăm ca Prima Casă, care va fi relansat din februarie, să stimuleze în special vânzările pe segmentul apartamentelor noi, încurajând astfel şi piaţa construcţiilor" a declarat Marian Chiosa Rotaru, reprezentantul Centrului de Investiţii Imobiliare Galaţi.


Nu se mai construiesc alte locuinţe
Instabilitatea pieţei imobiliare îi determină pe dezvoltatorii imobiliari să renunţe, temporar, la construirea altor ansambluri rezidenţiale.


Nu vom începe nici anul acesta construcţia apartamentelor. Este o cerere foarte scăzută şi o instabilitate a preţurilor la locuinţe şi la materialele de construcţii. Nu vom renunţa la proiect dar nu-l vom demara anul acesta", a declarat Cornelia Andrişoi, managerul firmei Master Rezidenţial.


Şi Vega 93 ar fi trebuit să demareze anul acesta construcţia pentru încă 200 de locuinţe noi (120 pe strada Tecuci şi restul în Bariera Traian), însă deocamdată proiectul rămâne blocat.

Nu rata: Ruşinea Buzăului: Casa Căsătoriilor, integrată în bloc

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite