Galaţi: Garsonierele, dărâmate de criza imobiliară

0
Publicat:
Ultima actualizare:
S-a-ntors roata: ceea ce se scumpea, acum se ieftineşte
S-a-ntors roata: ceea ce se scumpea, acum se ieftineşte

În schimb, apartamentele cu două camere au cele mai căutate, mai ales datorită programului „Prima Casă"Căderea pieţei imobiliare gălăţene este o realitate incontestabilă. Totuşi, în interiorul acestei crize există nuanţe notabile.

Chiar dacă zeci de agenţii imobiliare gălăţene au pus lacătul în cursul lui 2009, criza piaţa imobiliară nu a afecta la fel pe toată lumea. Agenţiile cu portofoliu bogat au rezistat mai bine, iar norocul a jucat un rol important.


Spre exemplu, cine a mizat pe garsoniere a ieşit prost din afacere, iar cine a mers pe apartamente cu două camere se poate spune că a tras lozul norocos.


Cine a vândut şi cine a cumpărat
Tranzacţiile imobiliare s-au făcut cu greu, iar cei care s-au încumetat totuşi să-şi vândă locuinţele au fost gălăţenii care au avut nevoie urgentă de bani.
Au vândut proprietarii care nu şi-au mai putut plăti ratele la apartamentele luate prin credite. Au mai vândut şi cei care au divorţat şi au împărţit bunurile. Gălăţenii care ţineau la bani şi voiau câştiguri financiare încă mai aşteaptă o revenire a pieţei", a explicat Nicuţa Cucu, directoarea unei agenţii imobiliare din Galaţi.


De partea cealaltă, au cumpărat locuinţe oamenii care au avut salarii cât de cât bune şi au putut fi acceptaţi prin programul „Prima Casă".


Garsonierele s-au vândut cel mai prost


Cele mai căutate au fost apartamentele cu una şi două camere datorită scăderii preţurilor cu până la 12-14.000 de euro faţă de valorile cu care au fost tranzacţionate în urmă cu un an.
Asta s-a datorat programului „Prima Casă" prin care s-a „impus" suma de 60.000 de euro cu care putea fi cumpărată o locuinţă prin creditul oferit de bancă dar garantat de stat. Aşa se face că, în prezent, un apartament cu două camere în Galaţi poate fi cumpărat cu sume cuprinse între 32.000 şi 36.000 de euro, iar cele cu o cameră au preţuri de la 30.000 de euro.


În schimb, garsonierele au mers foarte prost pentru că pe acest segment nu s-au înregistrat scăderi de preţuri atât de mari ca la celelalte categorii", a spus reprezentantul agenţiei Iris.


O garsonieră costă în prezent între 15.000 şi 25.000 de euro, în funcţie de zonă, de anul construcţiei blocului şi de îmbunătăţiri. Asta după ce în urmă cu doi ani costa doar cu 90 la sută mai puţin, în vreme ce la aprtamentele cu 3-4 camere scăderea de preţ a fost de până la 40-50 la sută.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite