Galaţi: Euro Finance, caracatiţa schimbului valutar, a dat bir cu fugiţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După ce a ţepuit câteva sute de persoane, Euro Finance şi-a închis punctele de lucru în Galaţi. Conform inspectorilor de la Protecţia Consumatorului, firma bulgărească are de restituit clienţilor sume între 50  şi 20.000 de euro

Şi-a înşelat nestingherită clienţii, iar apoi a dispărut cu tot cu bani. Este cazul casei de schimb valutar „Euro Finance”, care  a devenit, judecând după numărul foarte mare  al plângerilor nesoluţionate depuse la Poliţie şi la Oficiul pentru Protecţia Consumatorului din Galaţi (OJPC), campioana ţepelor.

Galaţi: Afacerea bulgărească Euro Finance îşi jupoaie nestingherită clienţii

O gălăţeancă a fost înşelată de 1.000 lei la casa de schimb valutar

Constanţa: Ţeapă de milioane de lei în numele Guvernului şi Parlamentului! / FOTO EXCLUSIV

Metoda, practicată încă din 2004, la Euro Finance era „comisionul ascuns”. Cursul afişat era mai bun decât la alte case de schimb deoarece nu era precizat şi comisionul pentru tranzacţii.

„Dacă clientul întreba despre comision i se spunea că acesta nu există. Schimba banii, primea bon de casă şi observa apoi că i s-a oprit un comision de cel puţin 10%.

Dacă cerea banii înapoi, i se răspundea că este imposibil, căci tranzacţia fusese deja efectuată. Firma bulgărească a  păcălit astfel mii de persoane”, ne-a declarat directorul coordonatorul al Oficiului Judeţean pentru Protecţia Consumatorului (OJPC), Aurel Panfile.

Gălăţeni ţepuiţi

Reclamaţiile la adresa casei de schimb Euro Finance au început să curgă încă de la începutul activităţii acesteia. Inspectorii de la Protecţia Consumatorului au făcut verificări şi au început să aplice sancţiuni.

Numai anul trecut OJPC a amendat Euro Finance cu peste 100.000 de lei. Sancţiunile nu i-au speriat foarte tare pe administratorii bulgari, care au contestat toate amenzile, iar păgubiţii au fost nevoiţi să-şi recupereze banii în instanţă.

Plângerile lor sunt greu de rezolvat, deoarece, înainte de a primi banii, au semnat că sunt de acord cu tranzacţia, pe formulare speciale oferite de casiere.

Aşa a păţit şi Mioara Costin, care a vrut să schimbe 1.000 de euro. Nici prin cap nu i-a trecut că va primi, în loc de 4.000 de lei, doar 3.000. După ce şi-a dat seama că a fost păcălită, femeia a făcut reclamaţie la OJPC şi la Poliţie.

„Am mers la ei pentru că am văzut că era afişat un curs mai bun. Mi-au dat numai 3.000 de lei, pentru 1.000 de lei. Sunt nişte hoţi”, s-a plâns femeia păgubită.

Procesele durează ani de zile

Aurel Panfile, directorului  OJPC Galaţi, ne-a informat că, în prezent, sunt zeci de procese în curs de soluţionare la instanţă:

„ Multe durează de doi ani de zile. Instanţa poate decide că amenda dată de noi este prea mare şi îl pune să plătească doar o parte din ea sau o poate anula. Până acum toate procesele au fost câştigate de noi”.

Interzicerea activităţii

În luna martie a acestui an , prin Legea 363/2007 privind combaterea practicilor incorecte , OJPC a emis decizia de oprire a activităţii a acestei firme  de schimb valutar.

Totuşi, Euro Finance a ignorat decizia şi a continuat să funcţioneze ilegal. Între timp, OJPC a anunţat Garda Financiară, care a confiscat toate beneficiile realizate în urma tranzacţiilor efectuate de la momentul interzicerii activităţii.
 

„A fost un război psihologic. Făceam controale peste controale şi au fost nevoiţi să închidă. Erau prea multe reclamaţii şi amenzi. Suntem în proces cu ei acum.

Ei trebuie să plătească amenzile şi să restituie sumele încasate nelegal.  Unii gălăţeni care au fost păcăliţi cu sume de până la 10.000 de euro şi chiar 20.000 de euro”, a precizat  Aurel Panfile.  

Vox : „Au fost gălăţeni care au fost păcăliţi cu 10.000 de euro şi chiar 20.000 de euro”, Aurel Panfile, director OJPC.  

În Galaţi, Eurofinance avea o singură sucursală cu cinci puncte de lucru (în Ţiglina , pe strada Siderurgiştilor, Nicolae Bălcescu şi în Piaţa Energiei.

Galaţi



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite