Educaţie pe moşia indianului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Din cauză că terenul pe care se află Liceul Metalurgic este al firmei Arcelor Mittal, Primăria nu poate să facă investiţii.Cea mai bună variantă ar fi un schimb de teren, ambele părţi exprimându-şi disponibilitatea în acest scop.

Citeşte şi:  UPDATE/ O gălăţeancă se află în moarte clinică după ce i-a căzut în cap o bucată de tencuială de pe o clădire

Ancheta privind accidentul de la Liceul Metalurgic din Galaţi: căminul “ucigaş” era perfect în acte

Elevii din Galaţi nu mai au loc în căminele liceelor deoarece acestea sunt pline cu asistaţi social şi boschetari

Colegiul Tehnic „Aurel Vlaicu" - vechiul Liceu Metalurgic - are o situaţie patrimonială absolut neobişnuită în învăţământul românesc, situaţie care i-a adus numai dezavantaje până acum.

Terenul pe care este amplasat întregul complex de învăţământ (spaţii de învăţământ, ateliere, cămine, cantină) se află în proprietatea Combinatului Siderurgic Arcelor Mittal. Construcţiile sunt în proprietatea Consiliului Local, dar au fost predate spre administrare Inspectoratului Şcolar Galaţi, care la rândul lui le-a transferat Grupului Şcolar Metalurgic.


Acest lucru se întâmpla în 2002. De atunci, toate investiţiile majore în reabilitarea clădirilor au fost îngreunate, dacă nu blocate.
„Din acest motiv, noi nu am putut să accesăm un proiect POR, cu finanţare europeană. De exemplu, în 2007, s-a făcut un studiu de fezabilitate, pentru care am plătit 7.000 de lei. Nu am putut merge mai departe deoarece instituţia nu este eligibilă. Am pierdut un proiect identic cu cel de la «Gheorghe Asachi»", spune directorul liceului, Mirela Onişor.

Mai mult, acest teren de sub Colegiul "Aurel Vlaicu" a fost constituit gaj pentru un împrumut contractat de Combinat, iar situaţia a devenit şi mai grea.

„ArcelorMittal a girat acest teren, în suprafaţă de 46.000 metri pătraţi, la o bancă din Anglia pentru un anumit împrumut. Primăria ne-a spus că, în momentul în care se finalizează împrumutul va face un schimb de teren şi va rezolva problema. Pentru că terenul nu este al Primăriei, noi nu putem să renovăm clădirea", spune contabilul şef al Colegiului, Liliana Enache.

Din informaţiile pe care le avem, creditul a fost stins. În schimb, combinatul nu a ridicat gajul pentru că nu a vrut să irosească nişte bani pe ridicarea gajului, atât timp cât nu avea nicio cerere din partea primăriei pentru vreun schimb de teren.

În acest condiţii, având în vedere disponibilitatea municipalităţii pentru un schimb de teren, dar şi poziţia combinatului prin care nu vrea să blocheze acest teren, se întrevăd premisele unui viitor mai bun pentru "sănătatea" clădirilor care compun Colegiul Tehnic "Aurel Vlaicu". În acest fel ar putea fi evitate accidente precum cel de la sfârşitul lunii decembrie în care a fost implicată o chiriaşă a Căminului B.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite