Ancheta privind accidentul de la Liceul Metalurgic din Galaţi: căminul “ucigaş” era perfect în acte

0
Publicat:
Ultima actualizare:
 Vecinii sunt şocaţi Foto: Adrian Obreja
Vecinii sunt şocaţi Foto: Adrian Obreja

Conform Cărţii tehnice, clădirea din care a căzut o bucată de tencuială zdrobind capul unei femei este în stare bună. Locatarii căminului ar fi trebuit să sesizeze şi ei, din timp, apariţia crăpăturilor de la balconul etajului al treilea

Conform Cărţii tehnice a Căminului B, aferent Liceului Metalurgic, care a ajuns în posesia conducerii unităţii şcolare cu doar două luni înainte de accidentul suferit de gălăţeanca Loredana Jalbă, totul este în regulă cu acest cămin.

CITIŢI ŞI:

Miracol/O gălăţeancă s-a trezit din comă după două săptămâni, deşi medicii nu-i dădeau nicio şansă de supravieţuire

„Principalele elemente ale structurii de rezistenţă (stâlpi, grinzi, planşee), cât şi zidurile interioare şi exterioare au avut (n.r. - în cei 44 de ani de la construcţia căminului) o comportare bună, structura de rezistenţă neprezentând degradări. De asemenea, şi zidurile neportante s-au comportat satisfăcător, neapărând avarii grave care să pună sub semnul întrebării rezistenţa şi stabilitatea construcţiei", se arată în acest raport, vizat atât de primarul Dumitru Nicolae, cât şi de un expert de la Inspecţia de Stat în Construcţii, Marilena Puhăcel.

Din păcate, toate aceste constatări au fost contrazise de accidentul din urmă cu două săptămâni, în care a fost victimă o femeie de 30 de ani, care locuia în acest cămin şi căreia un fragment desprins din tencuială i-a căzut drept în moalele capului aducând-o în pragul morţii.

„Oare ochiul de expert al celor care au făcut această Carte tehnică sau al celor care au văzut lucrurile la faţa locului, nu a constatat crăpăturile de la acele uscătoare improvizate la căminul B?" se întreabă retoric fostul director al Liceului, Ionel Hăulică.

Contabila şefă a Centrului financiar de la Liceul Metalurgic, Liliana Enache spune că vina pentru această tragedie o au în egală măsură cei care administrează liceul, Primăria, Inspectoratul Şcolar şi locatarii căminului.

UPDATE/ O gălăţeancă se află în moarte clinică după ce i-a căzut în cap o bucată de tencuială de pe o clădire

Femeia care se află în moarte clinică după ce i-a căzut în cap tencuiala unui bloc este condamnată la moarte

„Până în 2009, chiriaşii aveau obligaţia, conform contractelor de închiriere, să repare sau să înlocuiască elementele de construcţii şi instalaţii deteriorate ca urmare a folosirii necorespunzătoare. În contractele din 2010, acest punct a fost scos. Motivul? Mă depăşeşte", spune Liliana Enache.

Fără discuţie, sesizările legate de eventualele crăpături apărute în tencuiala imobilului, ar fi trebuit să ajungă de la administratorul Liceului, care din păcate este... pensionar din 2008.

Actualul director al Liceului, Mirela Onişoru, cere Primăriei să facă tot posibilul pentru evacuarea chiriaşilor din cămin pentru reintroducerea acestuia în circuitul educaţional.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite