Elevii din Galaţi nu mai au loc în căminele liceelor deoarece acestea sunt pline cu asistaţi social şi boschetari

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cele mai multe dintre internatele liceelor s-au transformat în locuinţe sociale pentru oameni mai mult sau mai puţin nevoiaşi. Multe dintre liceele care s-au ales cu elevi din mediul rural îşi fac acum griji în privinţa cazării acestora.

Atunci când „calculatorul trimite" un absolvent de gimnaziu de la ţară la un liceu din oraş acest lucru nu poate decât să-l bucure pe elevul respectiv. Odată ajuns la oraş, însă, elevul cu pricina începe să se lovească de probleme. Una dintre ele, poate cea mai mare, este cea a locului de cazare.

Trei cămine nu ajung pentru 11 elevi!

Este şi cazul celor 11 elevi veniţi anul acesta din mediul rural la Liceul Metalurgic care din păcate nu pot fi cazaţi, deşi unitatea respectivă de învăţământ are trei cămine de tip internat.

„Căminele nostre sunt pline, dar nu cu elevi. Sunt persoane care reprezintă cu-adevărat cazuri sociale, care au venituri foarte mici, dar şi sunt şi oameni care au bani de o chirie pe piaţa liberă imobiliară, dar se încăpăţânează să stea aici. Este şi normal, la tarifele pe care le practicăm noi, le convine", spune directorul liceului, Mirela Onişor.

Din aceste motive, directorul se teme că nu va avea unde să-i cazeze pe cei 11 elevi, riscând astfel să piardă nişte bani la finanţarea per elev.
Şi la Colegiul „Dumitru Moţoc", anual, zeci de cereri de cazare venite din partea elevilor din mediul rural nu pot fi onorate pentru că nu există spaţii adecvate de cazare.

„Noi lucrăm acum la renovarea unui cămin care a trecut printr-un incendiu anii trecuţi. Am rezolvat câteva camere în regim hotelier pe care le vom utiliza ca şi material didactic, ştiut fiind faptul că noi avem specializarea turism în programa şcolară. Dar asta nu rezolvă problema cazării elevilor. Ne-ar fi de mare folos nişte bani de la Consiliul Local pentru finalizarea lucrărilor", spune directorul liceului, Anca Diculescu.

Dacă nu vor veni bani de la Primărie, conducerea liceului speră să aibă câştig de cauză printr-o finanţşre europeană. La Colegiul „Dumitru Moţoc" 60% dintre elevi sunt din mediul rural.

Şi la Colegiul „Cuza" procentul elevilor din mediul rural este destul de mare. „O treime dintre elevii noştri vin de la ţară. Cei mai mulţi stau în Căminul de la Colegiul «Costache Negri», dar sunt şi mulţi care stau pe la rude sau chiar fac naveta dacă sunt mai aproape de oraş", spune directorul Gabriel Enache.

De altfel, liceele care pot caza elevi de la ţară sunt extrem de puţine: „Paul Dimo", Marină, Auto şi „Elena Doamna".

VOX: „Căminele nostre sunt pline, dar nu cu elevi. Sunt persoane cu probleme sociale" - Mirela Onişor, director „Metalurgic"

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite