Debite crescute încă trei săptămâni/ La Galaţi, Dunărea va depăşi cotele istorice

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Debitele sunt în creştere, iar pe Dunăre se va depăşi maximul istoric, impunându-se vigilenţă maximă în continuare, cu atât mai mult cu cât, potrivit hidrologilor, abia peste trei-patru săptămâni nivelurile vor scădea sub cotele de atenţie. Dunărea are astăzi 51 de centimetri peste cota de inundaţie – 651 cm (CP 700 cm) şi un debit de 16.160 mc/s.

Alertă/ Cod roşu pe Siret: 3,5 kilometri de dig supraînălţat la Şendreni

Dunărea a inundat orașul Hârșova

UPDATE: Sute de locuitori din zona Paşcaniului, evacuaţi din calea viiturii de pe Siret

Problemele cauzate de fenomenele hidrometerologice din ultimele zile au făcut subiectul şi videoconferinţei de astăzi susţinute de ministrul Administraţiei şi Internelor, Vasile Blaga, şi ministrul Apărării Naţionale, Gabriel Oprea, cu prefecţii şi membrii comitetelor pentru situaţii de urgenţă.

Ministrul  Blaga a subliniat o dată în plus că este deosebit de importantă salvarea vieţii oamenilor şi a cerut prefecţilor fermitate în aplicarea deciziei de evacuare a celor expuşi pericolului.

VIDEO: Cod roşu de inundaţii în judeţul Galaţi, pe Siret şi Prut, prelungit până joi

Alertă: Dunărea a luat în stăpânire Faleza/Află de aici care este prognoza pentru următoarea perioadă (GALERIE FOTO)

Prefectul judeţului Galaţi, Ionuţ Cosmin Păun, a precizat că situaţia este deocamdată sub control, dar pentru eventualitatea în care se va impune evacuarea, a dispus o verificare a persoanelor care ar avea nevoie de adăpost.

"Pentru a face o estimare a necesarului de cazare, 28 de poliţişti şi jandarmi au verificat zona cuprinsă între străzile Dogăriei, Portului şi Păcii (din Valea Oraşului). Din totalul de 7.201 persoane intervievate, 1.287 au declarat că ar avea nevoie de sprijin în caz de evacuare, restul putând să meargă la rude sau cunoştinţe", a declarat prefectul Galaţiului.

Sunt, de asemenea, expuse riscului de inundaţii aproximativ 100 de case din Şendreni. La ora 17.00, Siretul avea aici 20 de centimetri peste cota de pericol (670 cm). Dunărea avea la ora 15.00 o cotă de 653 cm (53 de cm peste cota de inundaţii, cota de pericol = 700 cm).

"În comuna Piscu, datorită remuului de pe Geru şi Suhu, şi nivelului Siretului, au fost inundate 30 de grădini de zarzavat, trei drumuri de exploatare, un pod şi trei podeţe. La Lieşti, au fost inundate 76 de hectare de teren arabil cultivat, 79 ha de păşune şi 52 ha de pădure, întreaga suprafaţă fiind situată în zona dig-mal, inundabilă", a declarat Petrica Paţilea Crângan, purtătorul de cuvânt al Prefecturii Galaţi.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite