Crimele Revoluţiei/O mamă a cărei băiat a fost ucis: „Pe stradă toată lumea chiuia de fericire, dar inima mea era făcută praf!”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mama lui Doru a mai rămas doar cu poza fiului ei.  Foto: Corina Misăilă
Mama lui Doru a mai rămas doar cu poza fiului ei. Foto: Corina Misăilă

La 24 de ani,Tudor Toma Dobre şi-a găsit sfârşitul în zona Complexului studenţesc Belvedere, împuşcat de terorişti, pe 23 decembrie 1989 . Nici după două decenii de la Revoluţie, părinţii încă nu cunosc cine sunt adevăraţii asasini ai fiului lor şi nu-şi găsesc liniştea nici acum.

CITEŞTE ŞI:  Eroii Galaţiului/Vezi aici pe cei care şi-au dat viaţa pentru libertatea noastră

Crimele Revoluţiei/Drama tatălui care şi-a găsit băiatul gata îngropat: "Nici nu am apucat să-i mai văd sicriul"

Dezvăluiri/ Povestea revoluţionarului căruia i s-a refuzat revoluţia din cauza lui Ion Iliescu

Florin Marinescu, fosta gardă de corp a dictatorului comunist: „Ceauşescu era dominat de Elena”

Luna aceasta, s-au împlinit 21 de ani de când gălăţenii Rafila şi Anghel Dobre şi-au pierdut fiul în timpul Revoluţiei din 1989 de la Bucureşti.

Tudor Toma Dobre avea 24 de ani şi era student în anul V la Facultatea de Electronică. Urma să susţină examenul de absolvire şi să se reîntoarcă acasă. Era bucuros că va petrece sărbătorile în familie. Din nefericire, nu a mai apucat.

Generalul în rezervă Staicu Buciumeni:„Cine îşi închipuie că Iliescu s-a schimbat, acela nu trăieşte cu picioarele pe pământ”

Pe 23 decembrie, a fost împuşcat de „terorişti" în faţa complexului Belvedere, din Bucureşti. A fost găsit de un şofer care aduna răniţii din Piaţa Revoluţiei.

„În acea seară am vorbit cu el la telefon. Ne-a spus că e bine şi că a doua zi vine acasă. Avea bagajul făcut şi ne-a anunţat că va veni cu un tren personal", povesteşte înlăcrimată mama eroului.

Un tată al cărui băiat a fost împuşcat la Revoluţie:"Iliescu, Brucan şi Militaru au fost cei trei spioni ruşi care au ordonat să se tragă.Ei sunt criminalii!

O voce străină i-a anunţat telefonic, după câteva ore, că Doru a fost împuşcat. „În noaptea aceea am avut o presimţire sumbră. La un moment dat m-am trezit din somn şi am început să întreb de Doruleţ. La câteva ore, am fost anunţaţi că a murit. A fost cumplit, o durere de nedescris. Pe stradă toată lumea chiuia de fericire, era bucuroasă că scăpase de Ceauşescu, dar inima mea era făcută praf", spune mama lui Tudor Dobre.

Imediat după aflarea cumplitei veşti, părinţii au plecat la Bucureşti. Au urmat clipe de coşmar. Şi-au găsit băiatul cel mare mort, în sala de autopsie.

„Am fost chemaţi la spital la Bucureşti. A plecat soţul meu. L-a găsit pe Doruleţ al nostru mort, pe o masă de disecţie. Îl spălau de sânge cu furtunul. Ni s-a spus că fost împuşcat în subţioara dreaptă", povesteşte cu groază mama băiatului.

Mărturii din temniţele iadului: "M-au pus în faţa plutonului de execuţie pentru că nu am vrut să devin colaborator al Securităţii"

De 21 de ani, pentru familia Dobre, sărbătorile de iarnă nu înseamnă altceva decât lacrimi şi amintirea unui tânăr aflat la început de drum dar care nu a mai ajuns acasă niciodată. Fiecare clipă lăsată de la Dumnezeu este doar durere şi încă aşteaptă să se afle adevăraţii criminali.

„Voi muri cu durerea asta"

„Am făcut fel de fel de cereri pentru a afla cum a murit băiatul. Nu ştim cine sunt vinovaţii. Dacă cumva este rezultatul unei manevre de stat, este o mare mizerie. Puteau să se gândească la tinerii aceştia nevinovaţi. Adevăraţii criminali îşi vor culege roadele mai devreme sau mai târziu. Eu voi muri cu durerea asta", mărturiseşte mama tânărului ucis la Revoluţie.

Mama lui Tudor Dobre, tânărul împuşcat în zilele Revoluţiei, este convinsă că Dumnezeu îi va pedepsi pe adevăraţii asasini: „Dacă într-adevăr a fost Iliescu, cel mai mare blestem ar fi să treacă prin ce am trecut eu. Dar nu se poate pentru că nu are copil. Numai o mamă care şi-a pierdut copilul poate să înţeleagă ce simt eu. Dacă este el, Dumnezeu va avea grijă!".

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite