Focşani: Comisia Centrală în care s-a înfăptuit Unirea dintre Moldova şi Muntenia la 1859, demolată din neglijenţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Clădirea în care s-a înfăptuit Unirea dintre Moldova şi Muntenia a fost scoasă de pe lista monumentelor istorice. Terenul a fost cumpărat ulterior de omul de afaceri Vălică Epure, iar pe locul fostei Comisii Centrale „înfloresc" acum blocuri de locuinţe.

Localnicii de pe strada Comisia Centrală abia dacă îşi amintesc că odinioară, acolo s-a făcut istoria.
Pe strada cu acelaşi nume a fost cândva clădirea Comisiei Centrale în care s-a înfăptuit, la 1859, unirea dintre cele două principate române, Moldova şi Muntenia, sub oblăduirea domnitorului Alexandtru Ioan Cuza, punându-se astfel bazele statului român.

Practic, în casa boierului căminar Scarlat Bontaş închiriată de Comisie, au fost puse şi bazele noii Constituţii valabile şi astăzi în Constituţia României, de către Mihail Kogălniceanu, membru din partea Moldovei.

CITEŞTE ŞI

Casa Longinescu din Focşani a ajuns locuinţă socială

Casa Apostoleanu, pe punctul de a fi înstrăinată

Casa în care au locuit naşii lui Corneliu Zelea Codreanu a fost transformată în bancă

„Casa, înaltă de patru metri, a fost închiriată de la boierul Bontaş de Comisia Centrală, comisie formată la Congresul de la Paris în 1856. A fost aleasă acea casă pentru că trebuia să fie una arătoasă, acolo veneau personalităţile. În plus, trebuia să fie aproape de hotelul Cimbru unde acestea se cazau. Hotelul era în clădirea în care se află acum Muzeul Unirii", ne-a spus muzeograful Dumitru Huţanu de la Muzeul Vrancei.

image

Muzeu pentru Ceauşescu

După desfiinţarea comisiei, în 1962, clădirea a fost preluată de Penitenciarul Focşani şi transformată în clădire de birouri pentru angajaţi. Aceasta până în 1965, când în planul vizitei fostului dictator Nicolae Ceauşescu figura Muzeul Unirii, Focşanii fiind considerat la nivel naţional oraşul Unirii. Întrucât muzeul nu exista, autorităţile locale au transformat vechea clădire a Comisiei Centrale în Muzeul Unirii.

„Am cumpărat piese pentru Muzeul Unirii de la alte muzee din ţară pentru că nu aveam deloc în judeţ aşa ceva. S-au distrus, au dispărut", ne-a mai spus muzeograful Dumitru Huţanu.

Muzeul improvizat a fost desfiinţat după numai un an, iar clădirea Comisiei Centrale a fost lăsată în paragină până a devenit una cu pământul.

image

„Există o singură notă de constatare la Direcţia pentru Cultură în care scrie, în 2003, că acea clădire s-a autodemolat din cauza intemperiilor şi pentru că nu a fost întreţinută", ne-a declarat Florin Micu, directorul Direcţiei de Cultură.

image

Ulterior, terenul pe care se afla clădirea a fost cumpărat de omul de afaceri Vălică Epure. „Terenul a fost cumpărat de Epure după ce construcţia nu mai era. Acum acolo se află în construcţie un ansamblu de locuinţe", spune şi primarul municipiului, Decebal Bacinschi.

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite