Focşani: Casa în care au locuit naşii lui Corneliu Zelea Codreanu a fost transformată în bancă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Adevărul de Seară continuă seria de articole despre starea monumentelor istorice din oraş.

Astăzi a venit rândul casei-monument istoric în care a locuit familia Cristache, naşii liderului legionarilor Corneliu Zelea Codreanu.

Spre deosebire de alte clădiri istorice din oraşul de pe Milcov, Casa Cristache este într-o stare foarte bună întrucât a fost cumpărată şi recondiţionată după Revoluţia din 1989 de omul de afaceri Dan Vicol.

Momentan, imobilul este închiriat de filiala unei bănci centrale însă păstrează liniile impuse statutul de monument istoric.

Situată pe bulevardul Gării, clădirea are o mare importanţă istorică pentru comunitatea Focşanilor.
A aparţinut naşilor legionarului Corneliu Zelea Codreanu şi tot aici a fost şi ascunzătoarea legionarului în 1940.

image

„Casa aceasta respiră istorie. Aici a fost gătită Elena Ilinoiu, mireasa lui Zelea Codreanu, deşi nunta a avut loc în crâng şi aici aveau loc întâlnirile organizate de legionar. Era un fel de Casă Verde", ne-a confirmat istoricul Cezar Cherciu.

Omul de afaceri Dan Vicol spune chiar că are de gând să se retragă la bătrâneţe în casa în care a stat o vreme legionarul.

„Am recondiţionat-o după ce am cumpărat-o ca să reziste pentru că arhitectura este interesantă. Era o jale când am cumpărat-o însă acum arată foarte bine. Mai târziu ar fi frumos să mă mut cu familia acolo", ne-a spus acesta.

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite