Campanie „Adevărul de Seară”/ Casa Apostoleanu, pe punctul de a fi înstrăinată

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Monumentul istoric este în prezent revendicat în instanţă, de procuratorul de serviciu, Marcel Cosor. Ridicată înainte de Mica Unire din 1859, casa din curtea Spitalului Judeţean a aparţinut consilierului personal al domnitorului Alexandru Ioan Cuza, Gheorghe Apostoleanu.

Adevărul de Seară demarează o nouă campanie! Vă vom prezenta în paginile cotidanului nostru informaţii privind starea monumentelor istorice din Focşani.

Începem serialul articolelor despre clădirile în care s-a înfăptuit Unirea cu Casa Apostoleanu.

Este vorba despre monumentul istoric din curtea Spitalului Judeţean de Urgenţă „Sf. Pantelimon", ce se distinge de celelalte clădiri din zonă prin arhitectura deosebită, dar alterată de cutremure şi nerestaurată la timp.

image

Până nu demult, Casa Apostoleanu a funcţionat ca secţie de chirurgie şi stomatologie a Spitalului Judeţean, însă medicii au părăsit-o din cauza avariilor suferite la ultimele cutremure de pământ. În trecut însă, era locul în care erau găzduite cele mai importante evenimente, cum ar fi vizita regilor Carol I şi Ferdinand, întrucât a aparţinut moşierului vrâncean Gheorghe Apostoleanu (foto), consilierul personal al domnitorului Alexandru Ioan Cuza.

image

Vânată de procuratori

Arhitectura impunătoare a făcut cu ochiul procuratorilor. Consiliul Judeţean, cel care are în administrare clădirea, este în proces cu nimeni altul decât Marcel Cosor, cunoscutul procurator de păduri. Acesta a cerut Casa Apostoleanu în numele unui moştenitor al moşierului ce locuieşte în Elveţia. Acelaşi Marcel Cosor deţine 10 % din pădurile din Vrancea, Bacău şi Galaţi dar a cerut şi gara din Panciu, tot în numele moştenitorilor.

„Cosor cere tot ce a avut Apostoleanu. Suntem şi noi în proces cu el pentru oglinzile elveţiene pe care le avem la Muzeul Unirii. Aşa spune el că i se cuvin că erau ale lui Apostoleanu. Noi vom face tot posibilul să nu i le dăm, dar dacă instanţa îi va da sentinţe favorabile, nu avem ce face", ne-a declarat Horia Dumitrescu, directorul Muzeului Vrancei.

image

Reprezentanţii Direcţiei de Culte, Cultură şi Patrimoniu Cultural speră că retrocedarea va ajuta la refacerea imaginii istorice a oraşului.

„Că este luată de proprietari nu este un lucru rău dacă se restaurează astfel. Oricum proprietarul va fi nevoit să semnze o obligaţie de folosinţă prin care orice modificare trebuie făcută doar cu acordul nostru", spune Florin Micu (foto), directorul instituţiei.

image

Focşănenii nu par a fi de aceeaşi părere. „Toate aceste averi ale poporului, că practic au aparţinut oamenilor de vază ai societăţii, ajung pe mâna unor mafioţi care nu fac decât afaceri cu ele. Va ajunge cine ştie ce bodegă, numai monument istoric nu! Asta e este ţara în care trăim! Nu avem bani nici să ne păstrăm istoria", spune Neagu Constantin, un pensioanr din Focşani.

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite