FOTO Doi alpinişti craioveni vor să cucerească Kilimanjaro în memoria prietenului răpus pe munte

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Alpiniştii olteni Cristi Gună şi Laurenţiu Criveanu vor să escaladeze cel mai înalt munte din Africa, în memoria lui Dragoş Veleanu, colegul răpus de gheţuri, anul trecut, pe Transfăgărăşan.

Planul de a cuceri Kilimanjaro, masivul cu altitudinea de 5.885 de metri, este mai vechi, de pe vremea când cei trei alpinişti urcau împreună pe vârful Elbrus (5.462 metri), din Rusia. Ambiţia craiovenilor Dragoş Veleanu şi Cristi Gună era să escaladeze cel mai înalt vârf de pe fiecare dintre cele şapte continente şi să asceadă astfel în „Seven Summit“, club de elită al alpiniştilor.

VEZI GALERIE FOTO DIN EXPEDIŢIILE LUI DRAGOŞ

Dragoş,  Cristi şi Laurenţiu

image

După ce Telex, cum îi spuneau prietenii, şi-a pierdut viaţa anul trecut, pe Transfăgărăşan, Cristi Gună crede că este de datoria lui şi a lui Laurenţiu Criveanu să ducă mai departe proiectul. „O să fie o expediţie în memoria lui Dragoş. Cu siguranţă că o să facem un banner cu numele lui, tricouri, dar şi căşti inscripţionate. Şi-a dorit să facă asta, iar noi îi continuăm visul“, a explicat craioveanul.

image

Au nevoie de susţinere

Înainte să escaladeze Muntele Alb, Cristi şi Laurenţiu trebuie să treacă peste un obstacol: lipsa banilor. „Toate expediţiile se finanţează din sponsorizări sau din buzunarul propriu. Noi stăm prost la capitolul sponsori şi nu reuşim să strângem cei 4.000 de euro care ne-ar ajunge, zic eu, pentru amândoi“, spune Laurenţiu Criveanu. O altă problemă ar fi amenajarea unei baze de antrenament, pentru că vechiul loc unde se strângeau se afla pe terenul lui Telex, teren ajuns acum în proprietatea rudelor alpinistului.

Dragoş Veleanu (43 de ani) a murit la 19 decembrie 2010, răpus de un ţurţur pe care încercase să-l doboare, pentru ca prietenii alături de care se afla în expediţie să nu fie puşi în pericol. Telex a cucerit, alături de Cristi Gună, vârfuri precum Mont Kenya (5.200 m), Matterhorn (4.478 m), Mont Blanc (4.848 m) şi Aconcagua (6.962 m), visul său fiind să urce pe Everest. În ianuarie, prietenii lui Dragoş au montat o plachetă comemorativă pe Transfăgărăşan, în locul unde s-a petrecut tragedia.

Prietenii săi au montat pe Transfăgărăşan o plăcuţă comemorativă

image
image
image

Citeşte şi:

Alpinist ucis pe Transfăgărăşan de un ţurţur de gheaţă uriaş (GALERIE FOTO)

Camaradul alpinistului strivit de un ţurţur pe Transfăgărăşan: „Cred că a fost o situaţie stupidă. El iarna curăţa clădirile de sloiuri de gheaţă!“

Tatăl alpinistului mort pe Transfăgărăşan: „Pasiunea lui, muntele, i-a luat viaţa“

FOTO Craiova: Alpinistul răpus de un ţurţur a fost condus pe ultimul drum. Camarazii de munte au îmbrăcat echipamentele de expediţie

Citeşte alte materiale scrise de jurnalistul Bogdan Marica pe blogul acestuia.

Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite