Alpinist ucis pe Transfăgărăşan de un ţurţur de gheaţă uriaş (GALERIE FOTO)

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dragoş Veleanu a atins vârgul Aconcagua la 27 ianuarie (foto: arhivă personală).
Dragoş Veleanu a atins vârgul Aconcagua la 27 ianuarie (foto: arhivă personală).

Dragoş Veleanu, alpinistul de 42 de ani care la începutul anului cucerea unul dintre cele mai înalte vârfuri muntoase din lume, Aconcagua (6.962 m), şi-a găsit sfârşitul ieri, în apropierea lacului Bâlea, la o altitudine de nici 2.000 de metri.

Citeşte şi:

Salvamontiştii piteşteni şi sibieni au salvat un bucureştean rătăcit în Făgăraş

Tragicul incident s-a produs duminică, în jurul orei prânzului. Dragoş Veleanu, poreclit de prieteni Telex, se afla alături de alţi cinci alpinişti într-o expediţie pe Transfăgărăşan.

Dragoş Veleanu

VEZI GALERIE FOTO DIN EXPEDIŢIILE ALPINISTUL DRAGOŞ VELEANU

Craioveanul a murit strivit de un ţurţur lung de 2 metri şi un diametru al bazei de un metru. Se pare că gheaţa se formase pe baza unei copertine care protejează Transfăgărăşanul de avalanşe.

Dragoş Veleanu

Anunţaţi telefonic, salvamontiştii au ajuns după două ore şi au constatat decesul olteanului. Traseele montane şi drumurile sunt închise de la 1.600 de metri altitudine, riscul de avalansă în zonă fiind foarte mare.

Dragoş Veleanu

Alpinistul Dragoş Veleanu (42 de ani) a reuşit performanţa de a cuceri unul dintre cele mai înalte vârfuri muntoase din lume: Aconcagua (6.962 m). Acesta, alături de un alt craiovean, Cristi Gună (38 de ani), şi o echipă de alpinişti din Tulcea, Sibiu şi Bucureşti au reuşit ascensiunea pe data 27 ianuarie 2010. Aconcagua este cel mai înalt vârf din afara Asiei, situat la graniţa argentino-chiliană.

Alpiniştii craioveni Dragoş Veleanu şi Cristi Gună (Foto: Arhivă personală)

image

Întorşi din expediţie, Dragoş Veleanu şi Cristi Gună au vizitat primăvara trecută redacţia ADS Craiova, tânărul decedat ieri rememorând atunci primele gânduri din momentele ascensiunii spre Aconcagua: „Mă văd. Am mâinile murdare, gândurile mai aproape de mine ca niciodată! În liniştea asta, unde nu mă aude nimeni aş putea rosti răspicat ce vreau. Vreau să pot urca! Vreau să fie bine, să pot râde alături de toţi cei care sunt cu mine ...Steagul e afară, pocneşte, flutură vesel”.

Dragoş Veleanu

Dragoş Veleanu (42 de ani) şi Cristi Gună (38 de ani) au un portofoliu impresionant ca alpinişti:  Mont Kenya (5.200 m), Matterhorn (4.478 m), Mont Blanc (4.810 m), Aconcagua (6.962 m) şi Elbrus (5.462 m). Visul celor doi craioveni era să atingă cele şapte vârfuri de pe cele şapte continente şi să facă parte din „Seven Summit“, club de elită mondial al greilor din alpinism.

Dragoş Veleanu

Dragoş Veleanu vroia să cucerească în 2011 vârful Everest (8.848 m), pentru a-şi atinge scopul, fiind decis să se mute la începutul anului viitor în Nepal.

Dragoş Veleanu deţinea Clubul Sportiv de Alpinism Acrobatic Akademos din Craiova unde oltenii de toate vârstele aveau posibilitatea să înveţe să se escaladeze şi profesioniştii să se antreneze pentru expediţii. 

Craiova

Pentru ultimele noutăţi din Sibiu, click pe poza de mai jos:

image
Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite