Craiova: Cum se operează într-un spital din România, cu anestezii improvizate. "E catastrofă!"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Bolnavii de la cea mai mare unitate spitalicească din Oltenia sunt puşi pe masa de operaţie pe sărite. Specialiştii nu au cu ce să îi anestezieze pe toţi. 

ÎI DOARE ÎN COT DE CRIZĂ:
Topul salariilor barosane ale funcţionarilor din primării care sfidează recesiunea

Chirurgii de la Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) Craiova se plâng că sunt nevoiţi să amâne intervenţiile cronice. De mai bine de o săptămână, din farmacia unităţii lipsesc anestezicele. Specialiştii se împrumută între ei cu fiolele rămase în rezervă.

Citeşte şi:

Cum se operează în România, fără aţă de cusut în spital. "Să te ferească sfinţii să te îmbolnăveşti azi!"

Medic: "Nu ne mai judecaţi dacă moare un om în spital, că nu îl ucidem noi!"

Soluţie de criză: anestezia improvizată

Mai grav este, spun medicii, că unii anestezişti recurg la soluţii de criză şi amestecă anumite substanţe care să aibă aceleaşi efecte, dar care nu exclud riscul de a le dăuna suferinzilor. "Pe bolnav trebuie să îl anesteziezi. Nu ai cum altfel. Ne mai ajutăm reciproc cu fiole, dacă mai avem în stocurile din secţie, dar nu e suficient. Astfel că anesteziştii mai iau şi prepară anumite substanţe, ca să ne putem desfăşura activitatea. Boala şi durerile bolnavilor nu ţin cont de sărăcia din spital. Nu ai cum să îi spui unui om aflat în agonie să aibă răbdare, că îi va veni rândul la bisturiu, când se vor găsi anestezice", ne-a spus un medic anestezist din Craiova, sub protecţia anonimatului.

"În timp, starea bolnavului se poate înrăutăţi"

Acesta a explicat faptul că soluţia rezultată, folosită pe post de anestezic, nu este garantată, din punct de vedere medical. "În timp, starea bolnavului se poate înrăutăţi. Se poate întâmpla acest lucru din cauze naturale, obiective, dar nu putem garanta că vreuna dintre substanţele folosite la anestezie nu interacţionează cu medicamentele administrate sau  nu este contraindicat. Noi ne luăm măsurile de precauţie, însă nu avem cum să ştim că sunt sută la sută eficiente", a explicat anestezistul de la unitatea medicală care deserveşte cinci judeţe din Oltenia.

Medicul Cameniţă asigură ca sănătatea oamenilor nu este pusă în pericol şi că toate cazurile urgente le rezolvă.

image

Bolnavii spun că au trăit o perioadă de chin pentru că nu au fost operaţi, deşi fuseseră planificaţi. Medicii susţin că au recurs la această variantă, ca să poată rezolva cazurile urgente. „Avem reprogramaţi patru pacienţi pentru săptămâna viitoare, din acest motiv. Am fost anunţaţi că zilele viitoare vom avea anestezice“, a declarat dr. Alexandru Cameniţă, şeful Secţiei de Neurochirurgie de la Spitalul Nr. 1. Bolnavii spun că nu este normal să plătească asigurări şi să nu beneficieze de asistenţă medicală, când au nevoie.

Ana Stănescu arată calmantele pe care le-a luat, din banii proprii, ca să-i treacă durerea, până la operaţie.

image


Ana Stănescu (70 de ani), din Caracal, s-a internat în urmă aproape două săptămâni, cu diagnosticul de hernie de disc. „Mă durea piciorul rău, de plângeam întruna“, îşi aminteşte femeia. Operaţia fusese stabilită la câteva zile după spitalizare. Nu s-a întâmplat întocmai. „Doctorii mi-au făcut calmante, ca să-mi aline durerea, şi mi-au zis că or să mă rezolve mai târziu, când or avea şi ei ce le trebuie”, adaugă aceasta. A fost dusă în sala de operaţie la mijlocul acestei săptămâni. „Nu mai rezistam. Îmi venea să iau câmpii“, explică pensionara. Dr. Cameniţă a precizat că amânarea acestor intervenţii nu a pus în pericol sănătatea sau viaţa pacienţilor.

Teama, instaurată la SJU

Specialiştii de la celelalte secţii se tem să nu ajungă în aceeaşi situaţie. "Noi momentan nu ne confruntăm cu această criză de anestezice. Când intru în sală, nu mi-am făcut probleme de acest gen. Însă ştiu că sunt reale aceste lipsuri în spital. Sperăm să nu fie cazul la noi, pentru că aici ajung cazuri grave, care trebuie rezolvate de urgenţă", a declarat conf.dr. Horia Pârvănescu, şeful Secţiei se Chirurgie Plastică de la SJU.

Medicul Pârvănescu spune că la acest moment nu a fost nevoit să reprogrameze intervenţiile chirurgicale, dat fiind că are doar cazuri grave.

image

Cu privire la modul în care au ajuns să practice medicina, specialiştii au o singură concluzie: "E catastrofă! Nu doar la noi, ci în toată ţara", este părerea prof.univ.dr Corneliu Sabetay, şeful Secţiei de Chirurgie Plastică al Spitalului Nr. 1.

Citeşte şi:

Cum moare un om cu zile într-un spital din România

Reprezentanţii spitalului promit că vor face tot posibilul să rezolve această situaţie. „Într-adevăr, medicii cumpără din banii lor anestezii. Dacă au fost amânate operaţii, acest lucru nu a afectat bolnavul. Încercăm să găsim soluţii pentru problemele respective“, a declarat dr. Florin Croitoru, purtătorul de cuvânt de la cea mai mare unitate medicală din Oltenia.


Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite