VEST Topul salariilor barosane ale funcţionarilor din primării care sfidează criza

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Funcţionarii angajaţi în administraţia publică locală râd în nas crizei în toate oraşele mari din Vestul ţării. Sumele lunare încasate la Timişoara, Arad, Oradea, Deva şi Reşiţa sfidează efectele recesiunii. În acest timp taxele locale apasă tot mai greu pe majoritatea locuitorilor oraşelor mari.

În timp ce veniturile mici ale pensionarilor sunt băgate la apă, angajaţii primăriilor nu au niciun stres. Salariile lor sunt frumuşele. Unele primării vor să ridice taxele locale pentru a asigura în continuare bani pentru salariile babane.

Citiţi şi:

Rectorul Universităţii de Petrol şi Gaze are 17.440 de lei salariu lunar

Top salarii bugetare/ Secretarul Consiliului local Galaţi, ia un salariu lunar de 7.729 de lei

Lux în capitala Banatului

E criză, nu sunt bani, trebuie scumpite taxele şi impozitele locale, dar e nevoie şi de o majorare a preţului la gigacalorie. Acesta este filozofia după care funcţionează Primăria Timişoara.

image

„Prin plata reală a costurilor lucrărilor publice s-ar economisi mult mai mulţi bani decât prin creşterea impozitelor", susţine unul din cei mai importanţi investitori din Banat, Ovidiu Şandor. Declaraţiile de avere ale funcţionarilor publici din primărie arată o criză doar de faţadă, în realitate unele lefuri ale bugetarilor sunt de-a dreptul nesimţite. Un consilier oarecare, la una din direcţiile primăriei, ajunge să câştige 4.000 sau chiar 5.000 de lei lunar. Cel mai mare venit lunar, din cei 350 de funcţionari publici „simpli" care au declaraţii de avere pe site-ul, Primăriei Timişoara îl are Doina Popa, consilier la Serviciul de Publicitate şi Comerţ: 5.000 de lei.


Citeşte şi:

Dinozaurii Moldovei de la stat sfidează criza

TOP SALARII MEDII ÎN VEST

1. Primăria Timişoara: 2.100 de lei

2. Primăria Arad: 1.200 de lei

3. Primăria Reşiţa: 1.200 de lei

4. Primăria Deva: 1.160  de lei

5. Primăria Oradea: 1.100  de lei

Controlează comerţul pentru 5.000 de lei lunar

Potrivit ultimei declaraţii de avere postate pe site, Doina Popa (foto) a încasat din salariu 60.000 de lei într-un an. Întrebată cum justifică salariul, funcţionara nu a găsit o explicaţie pertinentă. „Am pus salariul brut, sau mă rog, nu ştiu ce e. O să verific declaraţia fiscală", a spus Doina Popa. Referitor la activitatea pe care o desfăşoară, câţi bani primeşte în mână şi ce face practic, funcţionara s-a eschivat. „Sunt consilier la Serviciul de Publicitate şi Comerţ şi mă ocup cu controlul comerţului. În afară de asta mai am şi alte activităţi. Restul informaţiilor le găsiţi la Personal", a mai spus Popa.

image

Marius Ovidiu Duma lucrează Direcţia de Patrimoniu şi declaraţia de avere a lui arată o leafă anuală de 54.000 de lei. „E vorba de venitul din 2008. Atunci ocupam o funcţie de conducere. Acum sunt simplu consilier şi cu noile măsuri o să ajung la 1.500 de lei pe lună", a spus Duma. Un alt salariu baban are Simina Dumitraşcu, care lucrează la Direcţia de Urbanism. Ultima declaraţie de avere arată că a încasat 55.360 de lei pe an, ceea ce înseamnă un salariu lunar de peste 4.600 de lei. „Sunt de 15 ani în primărie şi sunt actual şef de birou", a spus Dumitraşcu, care a refuzat să explice ce face concret pentru banii cu care o plătesc timişorenii.

Vox Timişoara: Salariile ar trebui să scadă de sus în jos, nu invers. Să înceapă cu parlamentarii, cu cei de la primărie", Dorel Moiese - lăcătuş.

Familii abonate la bani publici

Documentul citat arată că nu numai Simina Dumitraşcu „mulge" de la stat, ci şi soţul acesteia, Victor Dumitraşcu, şef de secţie la Spitalul Judeţean şi profesor la Medicină. Din cele două slujbe medicul câştigă lunar 5.600 de lei, abia reuşind să o echivaleze la salariu pe soţia sa, angajată a primăriei. Dacă Simina şi Victor Dumitraşcu iau salarii de la instituţii publice diferite, nu puţine sunt cazurile în care familii întregi „se înfruptă" numai din banii timişorenilor. Analizând declaraţiile de avere se poate constata foarte uşor că sunt cazuri în care soţ-soţie iau bani frumoşi de la instituţia de pe Loga. Adrian-Amedeo şi Iudit Bere-Semedi sunt soţ-soţie şi lucrează la Direcţia de Mediu din Primăria Timişoara. Ultimele declaraţii de avere arată că familia Bere-Semedi încasează lunar peste 7.500 de lei. Ca şi cum aceşti bani nu ar fi suficienţi, Adrian Bere mai încasează anual 6.000 de lei ca secretar al Sindicatului Liber din Primăria Timişoara.

TOP SALARII BABANE LA TIMIŞOARA

9.647 lei - Ioan Cojocari, secretarul Consiliului Local (foto jos)

7.684 lei - Gheorghe Coriolan Ciuhandu, primar

7.065 lei - Sorin Grindeanu, viceprimar

6.441 lei - Nicuşor Miuţ, şef Direcţia Patrimoniu,

5.800 lei  - Smaranda Haracicu, şefă Direcţia Economică

(surse: ultimele declaraţii de venit depuse)


Ioan Cojocari

ARAD  Cel mai mare salariu din primărie ia city-managerul: 7.000 de lei

În bugetul pentru acest an al Primăriei Municipiului Arad, 17.560.000 lei au fost prevăzuţi pentru cheltuielile de personal. Suma cea mai mare, adică peste zece milioane de lei reprezintă salariile celor 673 de angajaţi ai Primăriei Arad. Circa 1.250 de lei este salariul mediu al angajaţilor din primăria Arad.

Prime de vacanţă: 800.000 de lei

Tot pentru acest an, primăria a pus deoparte alţi 800.000 lei pentru primele de vacanţă ale angajaţilor, 600.000 de lei premiile din fondul de salarii şi două milioane lei alte drepturi salariale. „Bugetul pentru acest an a fost adoptat înainte să se ia în discuţie reducerile drastic şi impunerile FMI. O modificare a tuturor acestor categorii de cheltuieli se poate face prin rectificare bugetară", a declarat Corina Drăghici, purtător de cuvânt al primăriei Arad.

Vox Arad: „Până la urmă economia se face tot din banii noştri, ai tuturor" - Rareş Danciu, agent de vânzări.

"La privat" e deja criză: 650 de lei salariu

Arădenii sunt de părere că a sosit şi rândul bugetarilor să strângă cureaua. „Eu lucrez în privat şi nu mai primim bonurile de masă de circa cinci luni din cauza crizei. Pur şi simplu nu mai putem reduce tot noi", a declarat Simina Popa, o arădeancă de 43 de ani.  La rândul său, Rareş Danciu, 38 de ani, agent de vânzări, spune: „Nu ţin neapărat să le taie din salarii, căci unii dintre ei chiar câştigă doar  650-700 de lei, dar până la urmă economia se face tot din banii noştri, ai tuturor". (Claudia Adjudeanu, Adevărul de Seară Arad)

TOP SALARII BABANE LA ARAD

7.000 lei  - Claudia Macra, city manager (foto jos)

6.400 lei - Răzvan Popa, director tehnic

6.300 lei - Tămaş Petru, director economic

4.100 lei - Lilioara Stepănescu, şefa secretariatului tehnic

4.000 lei - Pavel Neamţiu, director direcţia fiscală

image


DEVA Primarul este cel mai bine plătit: 3.361 de lei

Potrivit statelor de plată aferente lunii aprilie 2010, cel mai bine plătit salariat al Primăriei Deva este primarul reşedinţei de judeţ, Mircia Muntean. Acesta a ridicat de la casieria instituţiei luna trecută 3.361 de lei. Între cel mai mare şi cel mai mic salariu există la Deva un raport de  unu la 6,5. Astfel cel mai mic salariu încasat în luna aprilie de un funcţionar al primăriei Deva a fost de 512 lei. Potrivit lui Nuţu Silviana, şef-serviciu contabil în Primăria Deva, salariul mediu net în instituţie este de 1.160  de lei. Fondul de salarii bugetat pentru acest an este de 2,7 milioane de lei, cu 27 la sută sub cel de anul trecut.

Vox Deva „Dacă ne uităm că oraşul e plin de câini, nu mai există trotuare, salariile de top de primărie par mari", Gheorghe Grun, pensionar

Pentru contribuabilul Gheorghe Grun, salariile din Primăria Deva par mari din perspectiva realizărilor din oraş. „Dacă ne uităm că oraşul e plin de câini vagabonzi, nu mai există trotuare, fântânile arteziene sunt toate o ruină, curăţenia lasă de dorit la periferie salariile de top de primărie par într-adevăr mari". (Adrian Sălăgean, Adevărul de Seară Deva)

TOP SALARII BABANE LA DEVA

3.361 lei - Mircia Muntean, primar (foto jos)

3.020 lei - Augustin Socol, secretarul consiliului local

2.868 lei -  Cosmin Costa, viceprimar

2.868 lei -  Corina Oprişiu, viceprimar

2.553 lei -  Viorica Nicula, director economic

image


ORADEA. Salariu mediu de 1.100 de lei

În Primăria Oradea salariul mediu pe 2010 este de 1.100 lei, potrivit purtătorului de cuvânt al instituţiei, Mirela Macra. Potrivit aceleiaşi surse, fondul de salarii al municipalităţii este de 7,7 milioane de lei pentru acest an, în condiţiile în care numărul de angajaţi este de 300, din care 22 sunt în concediu de maternitate.

Vox Oradea „La privat, asemenea venituri sunt posibile doar dacă alergi de dimineaţa până seara. Acolo nu e program", Laurenţiu Dorel, agent comercial

"Majoritatea bugetarilor lucrează opt ore pe zi. Pentru ei, la ora 16.00 s-a închis programul. Aş da orice să văd lumina soarelui când ies de la serviciu. Eu n-am şansa asta decât în cele trei luni de vară. Dacă bugetarii ar avea ritmul de lucru impus la privat, nu m-ar deranja să aibă salarii mari", este de părere orădeanca Stela Ilea, 52 de ani, economist. „Salariile mari ale bugetarilor sunt escrocherie pe faţă. Eu abia mi-am găsit loc de muncă. Mi s-a oferit un salariu de şapte milioane şi o să muncesc pe ture. Dar îmi permit să refuz ? ", se întreabă retoric Camelia Popescu, 40 de ani, mamă a doi copii. (Georgiana Anghel, Adevărul de Seară Oradea)

TOP SALARII BABANE ÎN PRIMĂRIA ORADEA

5.100 lei - Ioan Vila, secretarul Consiliului Local (foto jos)

4.426 lei -  Miculescu Tănase, director economic

4.250 lei - Eduard Florea, director adjunct al Direcţiei Economice

4.100 lei -  Lucia Iacob, arhitect-şef al oraşului

3.700 lei -  Diana Birău, directorul adjunct al Direcţiei Juridice

image

REŞIŢA. Cel mai mare salariu: 4.000 de lei

Cel mai mare salariu din Primăria Reşiţa este de 4.000 de lei, în timp ce cel mai scăzut venit le revine debutanţilor în administraţie, care câştigă în jur de 600 de lei. Suma lunară alocată pentru salariile angajaţilor din Primărie este de 180.000 de lei. „Salariile din Primărie mi se par enorme. Ar trebui să vadă şi ei cum e să trăieşti din minim pe economie", a spus Maria Rotea, învăţătoare.
(Oana Bejenariu, Adevărul de Seară Reşiţa)

TOP SALARII BABANE ÎN PRIMĂRIA REŞIŢA

4.000 lei - Maria Uzun, director economic al Primăriei Reşiţa (foto jos)

3.600 lei - Dorel Ianoşi, director adjunct la Administrarea Domeniului Public

3.500 lei -  Florin Nedelea, director adjunct al ADP

3.500 lei -  Lucian Bucur, secretarul primăriei

3.350 lei - Liviu Timofte, director ADP

image

IMPOZITE ŞI TAXE ÎN VEST

Primăria Timişoara vrea să majoreze impozitele şi provoacă scandal

image

La Timişoara s-a constituit un grup de consiliere, cu care reprezentanţii primăriei se sfătuiesc pe marginea fiecărui proiect important pentru oraş. Format din oameni incontestabili în diferite domenii aşa-numitul „Guvern al Timişoarei" reacţionează dur la proiectul de mărire şi creştere a impozitelor locale. La dezbaterea publică de joi seara, secretarul „guvernului", Ovidiu Şandor, a prezentat punctul de vedere al Consiliului Consultativ. „Problemele de balansare a bugetului local se pot rezolva prin alte metode aflate la îndemâna executivului primăriei, cum ar fi renegocierea contractelor păguboase şi creşterea gradului de colectare a impozitelor", a spus Ovidiu Şandor. Ideea creşterii impozitelor şi introducerea unei taxe de habitat a fost contestată vehement. „Din modul în care este conceput acest demers nu putem înţelege decât, fie o lipsă de respect faţă de modul de afaceri, fie o lipsă de profesionalism în privinţa politicilor fiscale", a mai spus secretarul „guvernului".


ARAD. Majorare cu 20 la sută a taxelor
Impozit pe Logan: 67 de lei

Majorarea cu 20 la sută a birurilor locale strânge cureaua contribuabililor. Dacă anul trecut arădenii plăteau 192,67 de lei impozitul pe clădiri pentru construcţii care deţin toate utilităţile, 2010 scoate din buzunarele acestora 232,19 de lei pentru o sută de metri pătraţi. „Plătim de ne uscăm. Anul trecut am plătit impozit pe apartament circa 300 de lei, iar acum va trebui să dau aproape 350 de lei. Nu e o diferenţă foarte mare, dar dacă e să tragi linie se adună", spune Codrin Orădan, un arădean. Nici proprietarii de autovehicule nu au scăpat de vânătoarea după biruri. Impozitul pentru o Dacia Logan, cu capacitatea cilindrică de 1.390 de cmc a ajuns, de la 58,8 de lei cât era anul trecut, la 67,2 de lei. În ceea ce priveşte încasările la bugetul local, în primul semestru a anului în curs s-au adunat peste 35 de milioane de lei, cu circa 15 la sută mai mult decât încasările din aceeaşi perioadă a anului trecut. (Adrian Todor)

TAXELE PENTRU MAŞINĂ

TOP 3 IMPOZIT PE LOGAN

1. Arad - 67 de lei

2. Timişoara - 60 de lei

3. Oradea - 56 de lei

ORADEA: Nu s-au majorat taxele locale
Impozit pe Logan: 56 de lei

Impozitele şi taxele au rămas aceleaşi pentru orădeni, în 2010. Au crescut uşor doar impozitele pe terenuri, atât în cazul persoanelor fizice, cât şi în cazul persoanelor juridice. În 2010, pentru o Dacie, un orădean plăteşte un impozit de 56 de lei, iar pentru un apartament cu două camere, situat în cea mai bună zonă a oraşului, impozitul este de 111,85 de lei. „Poate impozitele nu sunt mari, dar salariile noastre sunt prea mici pentru ele", a spus orădeanul Tudor Vasile, de 56 de ani. „În lunile în care îmi plătesc impozitele nu-mi mai permit să cheltui mare lucru. Şi nu am multe proprietăţi. Am un apartament cu trei camere, un teren la ieşirea din oraş, unde nu este apă şi canalizare, deci nu e cotat foarte bine, şi un autoturism", mărturiseşte Manuela Popan, de 38 de ani. Anul trecut, din impozitele pe terenuri, case şi maşini, Primăria Oradea a adunat la bugetul local peste 52 de milioane de lei. (Georgiana Anghel)



DEVA Taxele şi impozitele rămân neschimbate momentan
Au adunat din taxe 110 milioane de lei


Deşi bugetarii se plâng că le vor scădea veniturile, administraţia publică locală din reşedinţa de judeţ nu-şi va recupera banii pierduţi de pe spinarea devenilor. Taxele şi impozitele pe anul în curs rămân neschimbate. „Dările către primărie se modifică doar dacă se schimbă legislaţia, prin Hotărâre de Guvern. Având în vedere că până la ora actuală nu s-a anunţat nicio schimbare, impozitele şi taxele locale rămân aceleaşi chiar şi pentru anul 2011", a declarat Carla Popa, şefa Serviciului de Taxe şi Impozite.

caseta web hunedoara deva

Potrivit datelor existente la această oră, în anul 2009 devenii au plătit taxe şi impozite locale în valoare de aproximativ 110 milioane de lei. Se aşteaptă ca  majorarea cu 20 la sută a dărilor de la 1 ianuarie 2010 să aducă în acest an un spor de 22 de milioane de lei la buget. Devenii ce deţin apartamente cu două camere plătesc un impozit de circa 78 de lei, iar cei de la trei camere 132 de lei. (Adrian Sălăgean)


caseta web resita

RESITA Impozite prea mari şi venituri mult prea mici
Impozit pentru două camere: 80 de lei

Un reşiţean cu un salariu de 630 de lei care locuieşte într-un apartament cu două camere plăteşte 80 de lei impozit pe casă. „Anul acesta mi-am plătit impozitul. Nu ştiu ce va fi la anul", spune Victor Constantin, taximetrist. Aleşii locali din Reşiţa nu au aplicat alte majorări la impozite, în plus faţă de cele impuse de Guvern. „Suntem printre singurele oraşe din ţară care nu am majorat impozitele. Şi aşa ele sunt prea mari, dacă ne raportăm la nivelul de trai al oamenilor. Ele ar trebui micşorate, dar nu ne stă în putere să facem asta", a declarat Tudoriţa Nicula, consilier local.  De aceeaşi părere este şi consilierul Tiberiu Pădurean. „Raportat la veniturile reşiţenilor, impozitele sunt exagerate. Sunt şi familii care plătesc circa 300 de lei impozitul pentru casă şi maşină", subliniază alesul. Ca să îi ajute pe reşiţeni, aleşii au eliminat termenul limită de plată a impozitelor pentru persoanele fizice.  (Oana Bejenariu)


TOP IMPOZITE APARTAMENT DOUĂ CAMERE
50 metri pătraţi

1. Arad - 115 lei
2. Oradea - 111 lei

5. Timişoara - 98 de lei
3. Reşiţa  - 80 de lei
4. Deva - 78 de lei

image



TIMIŞOARA Revoltaţi de impozitele mai mari
Impozitul pe Logan: 60 de lei

Primăria Timişoara a colectat, anul trecut, din taxele timişorenilor, peste 383 de milioane de lei. Anul acesta, deşi este criză, administraţia locală are de gând „să-i jupoaie" pe timişoreni de o sumă cu aproape 20 la sută mai mare. „Suma din veniturile proprii, fără cotele defalcate din TVA, este de 383 de milioane pentru anul 2009. Anul acesta am prevăzut încasarea a 442 de milioane de lei", a declarat Adrian Bodo, directorul Direcţiei Fiscala a PMT. Impozitul datorat pentru un apartament cu două camere, cu o suprafaţă sub 50 mp, într-un bloc comunist, este acum de circa 98 de lei pe an. Şi posesorii de autoturisme vor scoate mai mulţi bani din buzunar. Pentru unii dintre timişoreni, sumele sunt destul de mari. „Normal că mi se pare mult, de abia mă descurc cu pensia. Nu este logic să scumpeşti impozitele când veniturile scad", a declarat Elena Sere, din Timişoara. (Mirela Vlăduţi)



TOP 10 SALARII BABANE ÎN PRIMĂRIILE DIN VEST

9.647 lei - Ioan Cojocari, secretarul Consiliului Local Timişoara

image

7.684 lei - Gheorghe Coriolan Ciuhandu, primar Timişoara

7.065 lei - Sorin Grindeanu, viceprimar Timişoara

7.000 lei  - Claudia Macra, city manager Arad

6.441 lei - Nicuşor Miuţ, şef Direcţia Patrimoniu Timişoara

6.400 lei - Răzvan Popa, director tehnic Arad

6.300 lei - Tămaş Petru, director economic Arad

5.800 lei  - Smaranfei Haracicu, şefă Direcţia Economică Timişoara

5.100 lei - Ioan Vila, secretarul Consiliului Local Oradea

5.000 lei - Doina Popa, funcţionar serviciul Comerţ Timişoara

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite