Craiova: Cum se operează în România, fără aţă de cusut în spital. "Să te ferească sfinţii să te îmbolnăveşti azi!"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Doctorii de la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Craiova spun că fac chetă ca să cumpere cele necesare operaţiei.

Cea mai mare unitate spitalicească din Oltenia este şi acum în criză de medicamente. Bolnavii sunt nevoiţi să scoată bani din buzunar, pentru a-şi achiziţiona tratamentul de la farmaciile din oraş.

Citeşte şi:

Medic: "Nu ne mai judecaţi dacă moare un om în spital, că nu îl ucidem noi!"

Bolnav din România: "Pijamaua mea mirosea a acru, de la transpiraţie, şi infirmierele mi-au schimbat-o cu haine de copii"

Sănătate cu mila

Cei cu venituri mici au două variante: fie să îşi aştepte resemnaţi moartea, fie să apeleze la mila cadrelor medicale. Oamenii săraci reprezintă cea mai mare parte a pacienţilor care trec pragul unităţii. "Majoritatea provin din familii cu o situaţie financiară precară. Nu au bani. Nu ai cum să le ceri tuturor să îşi cumpere medicamentele, pentru că nu au de unde. E o catastrofă. Să te ferească Dumnezeu să te îmbolnăveşti azi", explică prof.dr. Corneliu Sabetay, şeful Secţiei de Chirurgie Pediatrică de la SJU. Specialistul spune că, pentru această categorie de asiguraţi, păstrează în dulap câteva dintre materialele sanitare de care singur a făcut rost, printre care şi firele de sutură. Situaţia nu este izolată.

Pensionarii dau ultimul leu pe pastile.

image

Goana după aţă de cusut

La Chirurgie Plastică, medicii şi asistentele nu ascund că pun mână de la mână să ia vitamine, fire de sutură şi antialgice. "Nu avem încotro. Cazurile noastre sunt grave, necesită fire de o anumită calitate, pe care nu le găsim în orice unitate farmaceutică. Eu personal plec în alte judeţe să le cumpăr şi să pot opera, fără să supun pacientul vreunui risc şi pentru ca rezultatele să fie cele dorite. Nu este o noutate. Procedăm astfel de mai mulţi ani", a afirmat conf.univ. Horia Pârvănescu (foto jos), şeful Secţiei de Chirurgie Plastică de la unitatea medicală care deserveşte cinci judeţe ale Olteniei.

image

De trei ori taxă pe vindecare

Viorica Răducu (30 de ani), din Caracal, spune că e scârbită de un sistem în care nimic nu e gratis, dar pentru care trebuie să plăteşti întreit. "Dăm bani la sigurări, pe tratament, pe atenţii. Am cheltuit 1.000 de lei ca să mă pot opera la Craiova. Am avut noroc cu medicii care m-au ajutat, până au venit copiii să îmi lase bani", a spus femeia.

Află AICI cum se ajunge la nenorociri, în unităţile medicale din România:

Cum moare un om cu zile într-un spital

Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite