Doctorul Ion Vasile este medicul cu care Craiova se mândreşte cel mai mult

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Profesorul universitar doctor Ion Vasile este câştigătorul campaniei "Medici cu care Craiova se mândreşte"
Profesorul universitar doctor Ion Vasile este câştigătorul campaniei "Medici cu care Craiova se mândreşte"

Profesorul universitar doctor Ion Vasile este primul medic din Dolj în clasamanetul doctorilor cu care Craiova se mândreşte.

Când era copil, îşi dorea să lucreze în domeniul silviculturii. În clasa a X-a s-a hotărât că vrea să fie medic iar de atunci şi-a propus să devină un profesionist în domeniu. Profesorul doctor Ion Vasile, şeful Secţiei Chirurgie II de la cel mai mare spital din Oltenia, s-a născut la Dăbuleni, într-o familie care l-a învăţat că important în viaţă este înţelegerea celor în suferinţă. „Bunicul îmi spunea că un medic trebuie să aline durerea bolnavilor. Spre Medicină m-am orientat pentru că în familie au fost cazuri care au necesitat intervenţii chirurgicale, şi atunci am văzut într-adevăr ce înseamnă suferinţa pacienţilor”, explică specialistul. Odată admis la Universitatea de Medicină şi Farmacie din Craiova, doctorul Vasile a realizat că singura sa chemare este înspre specialitatea chirurgicală. „Am ales Chirurgia Generală fiindcă aici am văzut o rezolvare imediată a cazurilor medicale. Însă domnul profesor doctor Ion Buşu mi-a fost mentor, pentru ca este un formator de şcoală chirurgicală”, adaugă specialistul. Recunoaşte că este într-atât atras de Craiova şi mai ales de Spitalul Nr 1, încât nu ar părăsi Oltenia pentru nicio ţară din lume. „Am simţit de la început că locul meu este la Spitalul Judeţean de Urgenţă, visul meu de mic a fost să lucrez aici”, povesteşte chirurgul.


Primul admis la Chirurgie


La terminarea facultăţii, a fost primul admis pe această ramură chirurgicală la cel mai mare spital din Oltenia. Şi aici a rămas, fără să fi avut vreun regret, după cum mărturiseşte. Prin mână îi trec anual aproximativ 500 de pacienţi. Cazuri destul de grave. Doctorul Vasile recunoaşte că nu face minuni cu bolnavii şi spune că medicina, ca orice ştiinţă, are limitele sale, „pentru că nu există boală, ci pacienţi, care  sunt diferiţi. Nu există boli bătute-n cuie, fiecare bolnav are specificul său, aşa că probleme pune fiecare pacient. Sunt situaţii la un moment dat pe care nu le-ai întâlnit în activitatea chirurgicală. Sigur că, deşi lucrez de foarte mult timp în acest domeniu, profesia poate să ofere «surprize»”, precizează doctorul.


„Chirurgia presupune devotament”


Petrece la spital aproape toată ziua, de luni până duminică, inclusiv. Şi nu doar pentru că acesta îi este programul de lucru, ci pentru că nu a renunţat la idealul de a-şi trata bolnavii cu devotament, secretul unei meserii bine făcute. „Chirurgia presupune renunţări la multe din plăcerile vieţii, şi multă, multă suferinţă. Succesele se trăiesc efemer, sunt de scurtă durată, dar eşecurile în chirurgie de apasă şi te urmăresc uneori toată viaţa”, explică profesorul. Însă succesul în medicină, spune doctorul, nu este doar o operaţie reuşită, ci o monitorizare a bolnavului zi şi noapte. „Chirurgia reclamă medicul între bolnavi. Pe lângă un act chirurgical ireproşabil, urmărirea post operatorie are un rol foarte mare în succes, deoarece trebuie să surprinzi o complicaţie pe care să o tratezi în timp util, altfel rezultatele sunt slabe. Un chirurg este legat de clinică. Şi atunci când este plecat din localitate, în concediu spre exemplu, gândul lui este tot la bolnavii pe care îi lasă în clinică. Un chirurg care operează mult şi care este devotat profesiei, niciodată nu este liniştit, gândul lui este numai la bolnavii pe care îi operează”, completează doctorul, nu fără a sublinia că tratarea cu sorţi de izbândă a unui bolnav este rezultatul unei munci de echipă.

Locul V în cadrul campaniei este ocupat de medicul urolog Octavian Drăgoescu, din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Craiova. Citeşte AICI povestea doctorului Drăgoescu:

A renunţat la Statele Unite ale Americii pentru bolnavii din Oltenia

Pe locul IV în campania "Medici cu care Craiova se mândreşte" se află Liviu Riza, urolog la Spitalul Nr. 1 din Craiova. Citeşte AICI povestea doctorului Riza:

A salvat un bătrân de 64 de ani după ce i-a scos din vezică o piatră de un kilogram. Cazul, premieră în Craiova

Doctorul ginecolog de la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Craiova, Dominic Iliescu, se află pe locul IV în cadrul campaniei "Medici cu care Craiova se mândreşte". Citeşte AICI întreaga poveste:

Nu există meserie de medic fără perfecţionare continuă

Profesorul universitar doctor Ion Georgescu, şeful Clinicii Chirurgie I de la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Craiova, ocupă locul II în cadrul campaniei lansate de craiova.adevarul.ro:

Chirurgul Ion Georgescu are peste 12.000 de operaţii la activ

Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite