I-a scos unui bătrân o piatră de un kilogram. Citeşte povestea medicului Liviu Riza, aflat pe locul patru în campania "Doctorii cu care Craiova se mândreşte"!

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Medicul Liviu Riza s-a clasat pe locul al patrulea în campania "Doctorii cu care Craiova se mândreşte"
Medicul Liviu Riza s-a clasat pe locul al patrulea în campania "Doctorii cu care Craiova se mândreşte"

Doctorul Liviu-Mugur Riza ocupă locul IV în topul medicilor cu care Craiova se mândreşte. Specialistul în urologie a scos din vezica unui bătrân o piatră de un kilogram.

În adolescenţă, făcea volei de performanţă şi se remarca prin rapiditatea cu care juca pe teren. În timpul liceului pe care l-a urmat în Calafat, umplea catalogul de note cu care părinţii se mândreau iar în tinereţe şi-a îmlinit visul, de-a deveni student la Medicină. “M-a influenţat şi sora mea, care e mai mare cu patru ani decât mine şi care deja era la Medicină, acum este specialist în radiologie”, recunoaşte doctorul urolog Liviu-Mugur Riza care, după absolvirea facultăţii, a obţinut din prima încercare un post la cel mai mare spital din Oltenia.


A refuzat oferte din străinătate


În cei 29 de ani de serviciu, doctorul Riza spune că a realizat că un rol important în această meserie este munca de echipă. “Urologia, fiind o ramură chirurgicală, nu o poţi face de unul singur. Cine zice că poate face chirurgie fără ajutor, nu spune adevărul, pentru că este imposibil să facă asta”, povesteşte specialistul. Deşi a făcut numeroase rute în străinătate pentru a participa la congrese internaţionale şi unde a văzut cum se lucrează în clinicile de peste graniţă, doctorul Riza spune că nici măcar nu i-a trecut prin gând să rămână acolo, dintr-un motiv pe care doctorul îl spune în spirit de glumă: “Din cauza temperamentului tipic oltenesc nu am rămas în alte ţări. Dacă în Franţa se mai potrivea, în Germania sau Austria în niciun caz”, explică doctorul, care a observat că medicii din România îi depăşesc cu mult pe unii doctori din Germania, Franţa sau Italia. “Nici în străinătate nu sunt cap-coadă perfecţi. Noi însă, cu ajutorul medicilor, compensăm ceea ce ne lipseşte în sistem”, precizează doctorul, care în acest an a atras atenţia publică cu o premieră medicală şi cu un proiect important. “Am extras o piatră de la vezica urinară a unui pensionar în vârstă de 64 de ani. Interesant este faptul că am reuşit să o scot întreagă, nu am procedat, cum de obicei se întâmplă, să fie fragmentat. S-a făcut un artificiu intraoperatoriu riscant pentru a o scoate, dar pe care mi l-am asumat, având convingerea ca 99 % că reuşeam să extrag litiaza. Şi am reuşit”, a completat doctorul urolog care, între timp, a absolvit şi Facultatea de Drept din cadrul Universităţii din Craiova.
Spital privat cu intervenţii unice
În această perioadă face ultimele demersuri pentru înfiinţarea unui spital privat în Bănie, al cărui patron şi administrator va fi. În cadrul spitalului, spune medicul, se vor realiza intervenţii unice în Oltenia. “Se va face cardiologie intervenţională, onco-urologie şi poate dializă pentru insuficienţa renală”, a mai informat doctorul Riza. Nu este însă singurul său scop, căci acum şi-a propus să reprezinte medicii din judeţul Dolj, candidând astfel pentru o funcţie la filiala judeţeană a Colegiului Medicilor din România, pentru alegerile care vor avea loc la sfârşitul acestei luni. “Îmi doresc să fiu aproape, să înţeleg şi să încerc să rezolv problemele colegilor mei doctori. Sunt multe care necesită soluţionare şi în care sunt hotărât să mă implic”, a subliniat urologul.

Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite