UPDATE VIDEO Potop pe litoral! Străzi inundate, copaci smulşi din rădăcini, malul portului surpat!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După o perioadă de acalmie de câteva ore, ploaia şi vântul puternic au revenit pe litoral de la primele ore ale dimineaţii. Locuitorii care abia şi-au golit casele după ploaia de aseară privesc îngroziţi pe geam cum apa se acumulează din nou pe carosabil, iar canalizările sunt pe punctul de a refula.

Update Ora 16.20 Două săli de sport din Cernavodă au fost puse la dispoziţia sinistraţilor pentru a se adăposti de furtună. „Persoanele evacuate din centrul oraşului vor sta la rude sau în sălile de sport de la Şcoala nr. 3 sau la cea de la Liceul Energetic. Sistemul de canalizare nu mai face faţă şi singura scăpare este să se oprească ploile“, mai spune Mariana Mircea, primarul oraşului Cernavodă.

image

Apa ajunge până la genunci în centrul oraşului Cernavodă. FOTO: Cătălin Lungu

Drumurile din judeţul Constanţa sunt afectate de viituri

UPDATE Digul de la Ceatalchioi Tulcea a cedat: populaţia este evacuată

Update Ora 16.05 Centrul oraşului Cernavodă este inundat. „Oamenii nu sunt în pericol, însă de două zile am evacuat 36 de persoane şi alte 10 au acceptat  astăzi să se mute la familii. Situaţia nu a mai fost atât de gravă din 2006“, a declarat Mariana Mircea, primarul oraşului Cernavodă.

Update ora 15.20 Administraţia Bazinală de Apă Dobrogea - Litoral lucrează împreună cu echipele de intervenţie de la primăriile Gârliciu şi Ciobanu pentru îndiguire. „Au fost încărcaţi 1.550 de saci cu pământ şi puşi la Canton 3 Gârliciu, alţi 950 de saci la Canton 2 şi încă 600 de saci la kilometru 13+500“, a precizat Cătălin Anton, purtătorulde cuvânt al ABADL.

La digul Gârliciu - Dăeni, echipele de intervenţie au pus saci cu pământ şi au executat terasamente cu folie. La digul Seimenii Mici s-a intervenit cu saci cu pământ, folie şi pari de lemn. Digul Hârşova - Ciobanu este supravegheat în permanenţă şi se continuă încărcarea sacilor şi supraînălţarea digurilor.

Situaţia este dramatică şi în localităţile Hârşova, Cernavodă, Aliman şi Oltina.

image

Strada Traian s-a surpat de dimineaţă

Update ora 11.25 - Trei posturi de transformare sunt inundate şi 200 de consumatori din zonele Sere şi Far nu au curent electric. De asemenea, staţia Port 2 este inundată, nivelul apei depăşind un metru. Din acest motiv, Portul Constanţa nu are curent.

Update ora 10.50 - Parcările de pe toată lungimea străzii Traian au fost eliberate de mașini. Proprietarii și-au mutat autoturismele pe b-dul Ferdinand. Inspectori de la Inspectoratul de Stat în Construcții se află la fața locului și spun că de pe malul portului se vede cum umezeala a afectat stâlpii de susținere a malului. Autoritățile spun însă că de vină este o galerie veche din anii 1910, care acum se surpă. Pe strada Traian de câțiva ani constructorii unui mall au efectuat lucrări de consolidare a malului și a străzii, însă din cauza infiltrațiilor zona a cedat.

image

În centrul oraşului, copacii au cedat furiei furtunii de azi-noapte

UPDATE Constanţa: Furtună puternică. Locuinţe sub ape, trenuri oprite

Totodată, la această oră, pe strada Hatman Arbore, trei mașini de pompieri scot apa din casele oamenilor.

Update ora 10.00 - Strada Traian s-a surpat. Circulația a fost oprită de urgență în toată zona. De asemenea, din cauza ploilor abundente, la Dacia nu funcționează semafoarele, iar un banner a picat în mijlocul străzii.

Update ora 9.30 - Circulația în oraș se desfășoară cu dificultate. Un copac căzut azi-noapte pe bulevardul Ferdinand a fost îndepărtat de trecători de pe carosabil. În zona Anda - CET,  apa atinge 40 cm, iar mașinile circulă cu atenție. Tirurile se înșiră pe coloane de aproape doi kilometri pe strada Caraiman, intrarea în Portul Constanța fiind afectată de șuvoaiele de apă care s-au scurs din zonele apropiate. În  principale intersecții ale orașului, capacele de la canalizare sunt ridicate.

image

În cartierul CET, străzile s-au inundat

Update ora 9.00 - Meteorologii au emis în această dimineaţă atenţionarea meteorologică pentru judeţele Constanţa, Tulcea, Ialomiţa, Călăraşi, Galaţi şi Brăila. Avertizarea de cod galben este valabilă până mâine, la ora 10.00. În intervalul menţionat, în Dobrogea, estul Munteniei şi sudul Moldovei vor fi averse însoţite de descărcări electrice şi intensificări ale vântului ce pot lua aspect de vijelie. Cantităţile de apă vor depăşi 25 - 30 de litri pe metrul pătrat, iar pe arii restrânse, în special pe litoral, vor cădea 50 de litri pe metrul pătrat.

La Constanţa a început din nou să plouă şi numai în câteva minute pe străzi s-au format şuvoaie. Locuitorii din zonele Dacia, Bulevardul Ferdinand - zona Fantasio, Chiliei, Palatul Copiilor, 1 Mai - Biserica Adormiarea Maicuu Domnului sunt cei mai afectaţi de ploi. Din cauza sistemului de preluare a apelor pluviale subdimensionat şi care care nu mai face faţă torentelor, gurile de canalizare refulează, iar casele oamenilor sunt inundate.

image

Aseară, echipajele ISU Dobrogea şi RAJA au avut de luptat cu efectele ploii. În urma prăbuşirii unor copaci, circulaţia feroviară pe ruta Constanţa - Mangalia a fost oprită. Totodată, în Constanţa, mai multe echipe de pompieri au mers în zona Far pentru că Şoseaua Mangaliei este inundată. Enel  a oprit furnizarea energiei în zonă ca măsură de precauţie.

UPDATE Mall-ul din Timişoara, la un pas de colaps: a doua prăbuşire în două săptămâni

image
Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite