UPDATE Mall-ul din Timişoara, la un pas de colaps: a doua prăbuşire în două săptămâni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Incident fără precedent la Iulius Mall, singurul mall din Timişoara şi cel mai mare din afara Bucureştiului. O bucată dintr-un tavan a picat, fără să pună în pericol viaţa clienţilor sau a comercianţilor.  Oamenii au văzut cum o bucată mare din tavan s-a prăbuşit, dar, din fericire, se aflau la o distanţă considerabilă faţă de locul accidentului. 

UPDATE VINERI, ORA 12.50: Tavanul din Iulius Mall a căzut din cauza canalizării oraşului

JOI, ORA 17.45: Muncitorii repară acoperişul Iulius Mall, chiar deasupra zonei unde s-a prăbuşit tavanul din rigips.


O echipă de muncitori lucrează în acest moment pe acoperişul centrului comercial, la refacerea terasei. Lucrările au loc chiar deasupra zonei în care s-a infiltrat apa, acumulată în cantitate mare în tavanul fals. Greutatea apei a determinat în cele din urmă prăbuşirea tavanului fals. Muncitorii înlocuiesc pavajul terasei cu materiale mai solide în încercarea de a bloca infiltraţiile. O altă porţiune, apropiată locului în care se lucrează, a fost finalizată.



UPDATE 14.40
Inspectoratul de Stat în Construcţii Timişoara a demarat o anchetă la mall pentru a stabili în ce condiţii şi care au fost cauzele prăbuşirii tavanului. În urmă cu câteva minute o echipă condusă de către inspectorul Cristina Cardoş a ajuns la faţa locului. "Deocamdată nu ştim exact despre ce este vorba. Nu putem stabili dacă se vor aplica sancţiuni sau nu, până nu vedem care este cauza", a declarat Cardoş.

Întrebată când s-a deplasat ultima oară o comisie a ISC la Iulius Mall din Timişoara, inspectoarea a spus că acest lucru s-a întâmplat la finele anului trecut, când s-a făcut recepţia lucrării la noua aripă a centrului. "Am făcut investigaţia tehnică atunci şi nu s-au identificat probleme", a mai spus Cardoş.


image
image

UPDATE 14.00 Purtătorul de cuvânt al Iulius Mall, Consuela Doboş, a spus că incidentul a avut loc din cauza infiltraţiilor de apă. "Precipitaţiile din ultimele zile au determinat infiltrarea de apă, iar tavanul fals a fost afectat şi acum a căzut. Nu a fost rănită nicio persoană. Incidentul a avut loc în zona unui pasaj care face legătura între corpul vechi al mallului şi corpul nou. Perimetrul a fost delimitat şi se fac reparaţiile. Magazinele nu sunt afectate în niciun fel şi nici traficul de clienţi", a spus Consuela Doboş.
Pentru a evita rănirea altor persoane, în zona unde a căzut tavanul accesul este interzis.


image

Mai multe persoane se aflau pe o terasă în apropierea locului unde s-a prăbuşit tavanul. Este vorba despre tavanul ultimului culoar al clădirii. Totul s-a întâmplat în jurul orei 11.00, iar serviciul de întreţinere al centrului comercial a intervenit imediat. De vină pentru această situaţie sunt ploile din ultima perioadă, care au mai produs o astfel de pagubă în urmă cu două săptămâni.  Potrivit primelor date, aproximativ 20 metri pătraţi s-au desprins din tavanul mall-ului. Agenţii de pază supraveghează zona şi interzic accesul. Autorităţile nu au fost chemate să intervină la incident.



Vânzătorii la etajul doi al mall-ului au urmărit pe viu întreaga şcenă. "A început să curgă apa pe la becuri. Femeile de serviciu au venit să strângă apa, dar la un moment dat a început să pice tavanul. Bucată cu bucată. Ne-am distrat bine. Nu a fost rănit nimeni, dar oamenii s-au strâns să se uite de la distanţă la ce se întâmplă", a spus unul din vânzători.

image

Tavanul a căzut pe standul de dulciuri care era amplasat în aceea aripă din centrul comercial. Vânzătoarea a fost lovită uşor de bucăţile de rigips care au căzut.

"Totul s-a petrecut în două-trei minute. Mai întâi a început să curgă apa, după care s-a auzit un zgomot puternic. Au picat plăcile de rigips. O bucată a căzut şi pe taraba celor care vând dulciuri", a spus un angajat al unui magazin de la mall.

O altă zonă din mall, foarte aproape de locul unde a căzut zidul, a fost îngrădită pentru că a început să picure apa, iar tavanul dădea semne că va ceda pe la sistemul de aer condiţionat.

VIDEO CITITOR:

Un cititor a trimis la redacţie două înregistrări video realizate cu scurt timp înaintea prăbuşirii tavanului. În imagini se vede cum începe să curgă apa şiroaie, din tavan, chir prin corpurile de iluminat din tavan.




Mall-ul inundat acum două săptămâni

O furtună puternică care a avut loc în urmă cu două săptămâni la Timişoara afectează şi în prezent cel mai mare mall din partea de vest a ţării. Tavanele false ale centrului commercial pur şi simplu s-au rupt de la precipitaţiile abundente. Peste 200 de magazine au fost închise din cauza furtunii. În plus, parcarea subterană a fost inundată cu tot cu maşinile parcate, în timp ce magazinele au primit ordinul de "shut-down".

Noroc că furtuna a avut loc seara, astfel că reţelele de branduri internaţionale mai aveau doar trei ore de program, pagubele pentru ploaia de zece minute ridicându-se la 50.000 de euro.

"Din cauza cantităţii masive de precipitaţii care a căzut într-un interval de timp extrem de scurt, reţeaua de canalizare a oraşului a fost suprasolicitată şi nu a putut prelua şuvoaiele de apă formate. Întrucât, o parte din clădirea Iulius Mall este construită sub nivelul zero, apa pluvială care s-a blocat în reţeaua de canalizare a oraşului a refulat şi a inundat porţiuni din centrului comercial. În plus, din cauza debitului puternic de pe clădire, apa s-a infiltrat în plafonul fals, din rigips, care s-a desprins în anumite perimetre. Clădirea este asigurată integral, iar reprezentanţii asiguratorilor vor constata valoarea pagubelor care trebuie acoperite", a spus  atunci Consuela Doboş, ofiţerul de presă al Iulius Mall Timişoara.

CITEŞTE AICI ALTE DETALII:


VIDEO Gigantul Iulius Mall din Timişoara a fost învins de ploaie: pagube de 50.000 de euro

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite