REPORTAJ Mitropolitul Bartolomeu, privegheat de zeci de enoriaşi de cu bună dimineaţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mitropolitul Bartolomeu Anania s-a întors azi noapte la Catedrală. Dar nu ca să slujească, aşa cum a făcut aproape în fiecare duminică şi zi de sărbătoare în ultimii 18 ani, ci ca să fie privegheat pe ultimul drum.

Citeşte şi:

ÎPS Laurenţiu Streza: Soarta Mitropoliei Clujului se va decide peste 40 de zile
Vocea Ardealului: La moartea unui vlădică-leu
Mitropolitul Clujului, IPS Bartolomeu Anania a decedat luni seară
IPS Bartolomeu a lăsat un testament înainte de moarte

Fotoreportaj: ultimul drum al Mitropolitului Bartolomeu spre Catedrala Mitropolitană

În faţa Catedralei Ortodoxe a Vadului, Feleacului şi Clujului carele de televiziune stau pregătite de emisie, cu antenele ridicate. Pe scări sunt aşezate candele, iar deasupra intrării e arborat steagul negru. Uşa masivă de lemn se închide şi se deschide odată la câteva secunde. E puţin trecut de ora 7.00, iar temperatura de-abia a ajuns la -12 grade Celsius. Dar asta nu i-a împiedicat pe credincioşi să vină cu zecile la biserică, pentru a-l priveghea măcar câteva minute pe cel care a fost Mitropolitul Clujului, Înalt Prea Sfinţia sa Bartolomeu Anania.

„Am plâns când am aflat că a murit“

Mariana Bele lucrează la Regionala CFR, aflată peste drum de Catedrală, aşa că şi-a făcut un obicei din a intra la slubă în fiecare dimineaţă înainte de serviciu. Astăzi, însă, a păşit pe uşa bisericii cu inima grea: „Am venit să-mi iau rămas bun de la Înaltul. N-am cuvinte să-l laud; întotdeauna a avut un cuvânt bun“, spune ea, mărturisind că a plâns şi aseară, când a aflat că Mitropolitul a murit. Înăuntrul Catedralei sunt aproximativ 100 de oameni. Unii vin, alţii pleacă, după ce spun o rugăciune şi se apropie de sicriul în care e aşezat Mitropolitul, pentru a-i atinge pentru ultima dată haina. Sicriul e înconjurat de preoţi, iar la căpătâiul Înaltului veghează, îndoliat, Preasfinţitul Vasile Someşanu.

„Am aprins o lumânare aseară“

Un bărbat îmbrăcat în stil business coboară şi el scările Catedralei, cu servieta diplomat sub braţ. În ultimii 10 ani a încercat să ajungă cel puţin de două ori pe lună la Catedrală, deşi nu stă în centru. „Totul datorită Înaltului“, spune el. Aseară, când a aflat că Mitropolitul a murit, a aprins o lumânare. 
Imediat după el iese de pe uşa masivă o femeie care nu-şi poate opri lacrimile. Tatiana Sicoe spune că vine des la Catedrală, mai ales în ultimele zile, „de când se trudeşte Înaltul“.  Venea şi la slujbele Mitropolitului, atât la Cluj cât şi la Nicula, unde ÎPS Bartolomeu Anania şi-a petrecut mult timp, în special în perioada în care a lucrat la traducerea Bibliei. Înainte de a se îndepărta, Tatiana Sicoe mai are puterea să spună o singură frază: „Să-l ierte Dumnezeu şi pe noi să ne păzească“.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite