VOCEA ARDEALULUI: La moartea unui vlădică-leu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

ÎPS Bartolomeu Anania a scris istorie. Le rămâne generaţiilor viitoare să decidă cum va intra în ea

Îmi aduc aminte de o zi de martie 1998, când Clujul a fost pe marginea unui conflict civil, după incidentele din biserica „Schimbarea la Faţă”. Ortodocşii au apărat atunci lăcaşul de cult cu pumnii împotriva pumnilor fraţilor greco-catolici, care îl  redobândiseră în instanţă. A fost o zi de o tensiune extraordinară, la finalul căreia biserica a rămas greco-catolicilor. Câteva zile mai târziu, mii de preoţi, călugări şi seminarişti ortodocşi, sosiţi la Cluj la chemarea arhiepiscopului Bartolomeu, au organizat o procesiune prin centrul oraşului. A fost o formidabilă demonstraţie de forţă.

Mulţi am înţeles atunci că, având această forţă, vlădica ortodox al Clujului s-ar fi putut opune mult şi bine „predării” bisericii către greco-catolici. Dar nu a făcut-o şi astfel a reaşezat cursul istoriei, acceptând revenirea greco-catolicilor în inima celui mai important oraş transilvan.

Opt ani mai târziu, în martie 2006, acelaşi vlădică forţa geografia şi istoria Bisericii Ortodoxe Române, fiind întronizat în fruntea noii şi controversatei Mitropolii de la Cluj, sub păstorirea căreia se află acum majoritatea ortodocşilor ardeleni.

Undeva, pe drumul dintre aceste două evenimente, care i-au confirmat supranumele de „Leul Ardealului”, înaltul prelat a găsit, la Mănăstirea Nicula, răgazul şi tihna sufletească de a finaliza o traducere monumentală a Bibliei.

Cele de mai sus sunt doar trei borne târzii din viaţa unui ierarh şi cărturar cu o biografie complexă, care a marcat Transilvania ultimelor două decenii aşa cum puţini au mai făcut-o. ÎPS Bartolomeu Anania a scris istorie. Le rămâne generaţiilor viitoare să decidă cum va intra în ea.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite