Mitropolitul Bartolomeu Anania a murit

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mitropolitul Clujului, IPS Bartolomeu Anania a decedat luni seară. El se afla internat într-o rezervă specială a Secţiei de Terapie Intensivă din cadrul Clinicii de Chirurgie nr. I din Cluj-Napoca.

VEZI ŞI: Râmnicu Vâlcea: Anania nu a mai apucat să îşi ridice titlul de cetăţean de onoare al municipiului

Vocea Ardealului: La moartea unui vlădică-leu

UPDATE 7.25
Primarul municipiului Cluj-Napoca, Sorin Apostu, regretă trecerea la cele veşnice a IPS Bartolomeu Anania şi consideră moartea acestuia „o grea pierdere pentru clujeni şi ortodoxia românească”. „Trecerea la cele veşnice a IPS Bartolomeu Anania este o grea pierdere pentru clujeni şi ortodoxia românească. Personalitate marcantă a credinţei strămoşeşti, Bartolomeu Anania, prin întreaga sa viaţă, a fost un model de urmat pentru credincioşi şi un stâlp al ortodoxiei. Mitropolitul a fost un ierarh iubit de credincioşi, care, prin predicile sale, acapara mulţimile şi le îndemna pe calea credinţei şi a iubirii lui Dumnezeu, dar şi un cărturar care s-a implicat în viaţa socială şi culturală a cetăţii clujene. Regretăm cu durere în suflet trecerea la cele veşnice a IPS Bartolomeu Anania, cetăţean de onoare al urbei noastre”, a declarat primarul într-un comunicat de presă transmis luni.

Condoleanțele Episcopului Sofronie Drincec, pentru Metropolitul Bartolomeu Anania

Şi preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Alin Tişe, şi-a exprimat luni regretul faţă de trecerea în nefiinţă a înaltului prelat. „Regret dispariţia IPS Bartolomeu, de care am fost foarte legat şi cu care vorbeam des, direct sau la telefon, mă consultam de foarte multe ori cu dânsul când aveam nelămuriri legate de diverse probleme. Sunt foarte trist şi simt o profundă durere în suflet. Decesul mitropolitului Bartolomeu este o grea pierdere pentru Biserica Ortodoxă Română. A fost un om care şi-a apărat cu curaj opiniile, a fost un vizionar, care a respectat valorile Bisericii Ortodoxe, un intelectual”, a spus Alin Tişe

Fotoreportaj: ultimul drum al lui Bartolomeu la Catedrala Mitropolitană

Update 23.50 Băsescu: ÎPS Bartolomeu Anania a slujit cu devotament atât Biserica cât şi cultura. Preşedintele Traian Băsescu a transmis, luni seară, un mesaj de condoleanţe în care menţionează că ÎPS Bartolomeu Anania a slujit cu devotament Biserica şi cultura română, aducând laolaltă vocaţia teologică şi formaţia sa remarcabilă de cărturar. „Am aflat cu adânc regret vestea trecerii la cele veşnice a Înaltpreasfinţiei Sale Bartolomeu Anania, Arhiepiscop al Vadului, Feleacului şi Clujului şi Mitropolit al Clujului, Albei, Crişanei şi Maramureşului. În aceste momente de tristeţe pentru credincioşi şi pentru Biserica Ortodoxă Română, doresc să îmi exprim respectul şi profunda preţuire faţă de devotamentul cu care Înaltpreasfinţia Sa a slujit deopotrivă Biserica şi cultura română, aducând laolaltă vocaţia teologică şi formaţia sa remarcabilă de cărturar. Dumnezeu să-l odihnească!”, se arată în mesajul şeful statului, citat într-un comunicat al Preşedinţiei.

UPDATE 23.48 IPS Bartolomeu a lăsat un testament înainte de moarte


Update ora 23.07 Uniunea Scriitorilor Cluj: Cărţile IPS Bartolomeu îi vor supravieţui, dincolo de bine şi de rău. Potrivit unui comunicat al Uniunii Scriitorilor Cluj transmis, luni, mitropolitul, care a fost pe lângă un mare ierarh ortodox, un poet, dramaturg, prozator şi traducător, a lăsat în urma sa „o operă vastă şi consistentă”. „Scriitorul Valeriu Anania s-a stins din viaţă. În martie ar fi împlinit 90 de ani. Plănuiam sărbătoriri, speram să-i fie suferinţa trecătoare. Om de vastă cultură şi de mare nobleţe, a răspuns cu generozitate invitaţiilor noastre şi şi-a mărturisit nu o dată mândria/bucuria de a se prenumăra printre scriitori. Membru al Uniunii Scriitorilor din 1978, s-a transferat la Filiala Cluj în 1996. Poet, dramaturg, prozator şi traducător, a lăsat în urma sa o operă vastă şi consistentă. Cărţile sale îi vor supravieţui cu siguranţă, dincolo de bine şi de rău. Odihnească-se în pace!”, se arată în documentul citat.

Update 23.00 Clujenii continuă să vină la Catedrala Mitropolitană din oraş, pentru a se ruga pentru liniştea sufletului Mitropolitului Bartolomeu. De asemenea, la Catedrala Ortodoxă au început să sosească şi oficialităţi locale. Potrivit lui Irineu Bistriţeanul, episcop-vicar al Arhiepiscopiei Clujului, la Catedrala Mitropolitană din Cluj vor avea loc slujbe „zi şi noapte”, până când IPS Bartolomeu va fi înmormântat. Acesta a precizat că Bartolomeu Anania va fi înmormântat, cel mai probabil, joi. „Urmează, mâine, să primim o înştiinţare de la Patriarhia Română cu privire la data la care va fi înmormântat. Preafericitul Patriarh Daniel este în prezent şi conducătorul Mitropoliei Clujului, conform legii bisericeşti”, a declarat PS Irineu Bistriţeanul.

Vezi aici un fimluleţ de la slujba de pomenire

Nu a mai vorbit în ultimele zile

Înainte ca trupul Mitropolitului să fie depus la Catedrala Mitropolitană din Cluj, acesta a fost dus la reşedinţa IPS Bartolomeu, unde s-a ţinut o scurtă rugăciune. Trupul neînsufleţit al acestuia a fost adus apoi spre catedrală în cadrul unei procesiuni. Slujba de pomenire, la care au asistat câteva zeci de persoane, a fost oficiată de un sobor de preoţi în frunte cu preasfinţitul Irineu Bistriţeanul. „Înaltpreasfinţitul nu a mai putut vorbi de când a fost adus din Viena, însă a lăsat un testament extrem de frumos”, a mai spus PS Irineu Bistriţeanul. Catedrala Ortodoxă rămâne deschisă cel puţin două-trei zile, iar clujenii pot veni să îşi ia rămas bun zi şi noapte.

Update 21.55: Trupul neînsufleţit al Mitropolitului a fost adus la Catedrala Mitropolitană din centrul Clujului şi a început o slujbă de pomenire ţinută de un sobor de maipreoţi. La slujbă asistă circa 50 de clujeni îndureraţi.

Update 21.50 Andrei Marga, rectorul Universităţii „Babeş-Bolyai” din Cluj : „Dispariţia mitropolitului Bartolomeu Anania este o pierdere grea pentru Biserica Ortodoxă, pentru comunitatea Clujului, pentru Transilvania şi pentru România. A fost un om cu o formaţie şi trăire religioasă, un teolog competent, dar şi o personalitate care a gândit pe cont propriu problemele timpului şi şi-a formulat mereu un punct de vedere personal, care a fost, în multe momente ale istoriei transilvane, unul de referinţă”, a spus Marga.

Potrivit acestuia, una dintre marile realizări ale fostului mitropolit este traducerea Bibliei. „Una dintre marile realizări ale fostului mitropolit este traducerea Bibliei. Ca teolog, ca om de cultură, Bartolomeu Anania a căutat să realizeze osmoza dintre cultură şi religie. Acţiunile sale, ca mitropolit în spaţiul cultural al României, au fost pe ideea repunerii legăturilor profunde ale culturii şi credinţei”, a afirmat Marga.

Update 21.30
PS Florentin Crihălmeanu, episcop greco-catolic de Cluj-Gherla: „Am aflat cu durere în suflet de trecerea la cele sfinte a Înalt Prea Sfinţitului Bartolomeu, o mare personalitate a culturii şi a spiritualităţii româneşti. A plecat dintre noi un om de o mare forţă spirituală, un om care a ştiut să ia decizii importante în viaţa sa şi să le respecte ulterior. A cunoscut atât închisoarea, cu toate durităţile ei, cât şi viaţa linistită în călugărie. A muncit să ofere o versiune a Cărţii Cărţilor, într-o limba frumoasă, românească”. Acesta a precizat că va participa la înmormântarea lui IPS Bartolomeu, „cu voia Domnului”.

Update 21.00 Potrivit reprezentanţilor Mitropoliei Clujului, Albei, Crişanei şi Maramureşului, Mitropolitului Bartolomeu Anania i se va face în această seară, imediat după ce trupul acestuia va fi depus la Catedrala Mitropolitană din Cluj-Napoca, o primă slujbă de pomenire. Trupul mitropolitului va fi depus la Catedrală Mitropolitană în aproximativ două ore.

Update 20.30 Potrivit lui Bogdan Ivanov, purtător de cuvânt al Mitropoliei Clujului, Albei, Crişanei şi Maramureşului, cauza decesului  Mitropolitului Bartolomeu Anania este insuficienţa cardiacă. „Sigur, Înaltpreasfinţitul a venit încă din Viena în stare critică. Primele semne de aritmii cardiace au avut loc în această după-masă. Toate s-au cumulat şi au dus la decesul acestuia", a declarat Bogdan Ivanov. Acesta a precizat că trupul lui IPS Bartolomeu va fi depus în Catedrala Mitropolitană din Cluj-Napoca în această seară, unde toţi cei care doresc îi vor putea aduce un ultim omagiu.

„Cu regret şi durere în suflet, dar cu nădejdea în mila şi mângâierea care vin de la Dumnezeu, Consiliul Eparhial al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului anunţă că în ziua de 31 ianuarie 2011, la orele 1925, Părintele nostru, Arhiepiscopul şi Mitropolitul Bartolomeu Anania, şi-a început călătoria spre Împărăţia Cerurilor”, se arată într-un comunicat al Consiliu Eparhial.

Înconjurat de medici, prieteni, ucenici şi colaboratori apropiaţi, trupul Înaltpreasfinţitului Bartolomeu a cedat multiplelor afecţiuni care i-au marcat ultima perioadă de viaţă, se mai arată în comunicat.

„Trupul celui care a fost timp de 18 ani Arhiepiscop al Vadului, Feleacului şi Clujului şi Mitropolit al Clujului, Albei, Crişanei şi Maramureşului va fi depus în Catedrala Mitropolitană din Cluj-Napoca, unde toţi cei care doresc îi vor putea aduce un ultim omagiu. În toate aceste zile de doliu, ierarhii, clerul şi credincioşii Bisericii noastre vor înălţa rugăciuni pentru iertarea păcatelor şi dumnezeiasca fericire a sufletului nobil al Părintelui nostru Arhiepiscopul şi Mitropolitul Bartolomeu şi pentru veşnica sa odihnă în Împărăţia lui Dumnezeu, alături de aleşii săi”.

Ziua înmormântării, în cripta ierarhilor din altarul Catedralei Mitropolitane, va fi anunţată ulterior.

„Dumnezeu să îl odihnească în pace şi pe toţi cei îndureraţi să îi aline cu mângâierea Duhului Sfânt!”, se arată în încheiere.

Cine a fost mitropolitul Bartolomeu Anania

În vârstă de 89 de ani, Bartolomeu Anania, pe numele de mirean Valeriu Anania a fost mitropolitul Clujului, Albei, Crişanei şi Maramureşului. De asemenea, a mai fost cunoscut ca scriitor, poet şi dramaturg al literaturii româneşti contemporane.

Mitropolitul Clujului, Albei, Crişanei şi Maramureşului, Bartolomeu Anania, s-a născut la 18 martie 1921 în comuna Glăvile-Piteşteana, judeţul Vâlcea. A urmat şcoala primară în satul natal, apoi cursul secundar l-a făcut la Bucureşti. S-a înscris la Seminarul Teologic Central din Bucureşti ale cărui cursuri le-a urmat în perioada 1933-1941. A frecventat şi cursurile la liceele „Dimitrie Cantemir“ şi „Mihai Viteazul“.

- 2 februarie 1942: s-a călugărit la Mănăstirea Antim din Bucureşti, sub numele de Bartolomeu.

- 1944: student la Facultatea de Medicină şi la Conservatorul de Muzică din Cluj

- 6 martie 1946: în calitate de preşedinte al studenţilor din Centrul Studenţesc „Petru Maior“ a organizat şi condus greva studenţească anticomunistă, contra guvernului condus de Petru Groza.

- 1947: este exmatriculat din cauza grevei. Ajunge stareţ la Mănăstirea Topliţa din judeţul Harghita

- 1948: obţine titlul de „licenţiat în teologie”, după continuarea studiilor la Facultatea de Teologie din Bucureşti şi la Academia Andreiană din Sibiu

- 1952-1958: deţine funcţia de director al Bibliotecii Patriarhale din Bucureşti

- 1965: este trimis de către Biserica Ortodoxă Română în Statele Unite, unde a îndeplinit mai multe funcţii în cadrul Arhiepiscopiei Ortodoxe Române de acolo: secretar eparhial, consilier cultural, secretar general al Congresului bisericesc, director al Serviciului „Publicaţii“.

- 1976-1982: este director al Institutului Biblic şi de Misiune al Bisericii Ortodoxe Române.

- 1982: se retrage la  Mănăstirea Văratec

- ianuarie 1993: este ales arhiepiscop al Vadului, Feleacului şi Clujului

- 25 martie 2006: a fost întronizat mitropolit al Clujului Albei, Crişanei şi Maramureşului. De noua mitropolie a Clujului aparţin opt judete din Transilvania: Cluj, Bistriţa-Năsăud, Alba, Mureş, Maramureş, Satu Mare, Bihor şi Sălaj.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite