FOTO Cu cât ne vindem identitatea națională: 350.000 de euro a plătit Samsung pentru „tatuarea” sediului bibliotecii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Noua clădire a Bibliotecii Naţionale a României (BNR), în care îşi desfăşoară activitatea şi Ministerul Culturii şi Patrimoniului, arată spectaculos, dar se îndepărtează indubitabil de aspectul unui monument cultural de interes public, din cauza uriașei reclame la Samsung care tronează pe frontispiciul imobilului.

Faptul că edificiul a fost modernizat este lăudabil, însă plasarea pe clădire reclamei care promovează brandul sud-coreean a devenit o problemă controversată în breasla specialiștilor în urbanism, dar şi a oamenilor de rând. Practic, un turist ar putea crede că în imobil funcţionează cunoscuta companie, şi nu ceea ce ar trebui să însemne miezul literaturii, culturii şi patrimoniului autohton.

„Ministerul Culturii a încheiat un parteneriat cu Samsung până la data de 31 decembrie 2012”, a declarat consilierul personal al ministrului Kelemen Hunor, Hajnal Debreczeni, pentru bucuresti.adevarul.ro.

Brandul bibliotecii, aproape insesizabil pe clădire

Compania de electronice a oferit aparatură tehnologică în valoare de 350.000 de euro pentru Biblioteca Națională, în schimpul promovării brandului. Aparatele electronice din interiorul edificiului sunt inscripționate cu numele firmei, iar, cireașa de pe tort este, de fapt, reclama de pe  clădire – un ecran colosal cu brandul Samsung iluminat. Drept vorbind, pe ecran apare și logo-ul BNR, dar minuscul și deloc sugestiv în comparație cu mastodondul sud-coreean.

„În cadrul acestui parteneriat, Samsung a dotat Biblioteca Naţională cu opt ecrane pentru sălile de lectură, doi pereti LFD (în Atrium și în Aula), șase touch screen-uri, un perete LFD pentru sala de evenimente şi aparatură necesară pentru sălile multimedia. Valoarea acestor echipamente este de 350.000 euro, dar urmează şi alte etape de dotare”, a adăugat consilierul ministrului. 

Modernizarea Bibliotecii Naţionale din Bucureşti

Click pe fotogalerie pentru mai multe imagini din interiorul Bibliotecii Naţionale!

„Este total nepotrivit“

Chiar dacă proiectul pare a fi reciproc avantajos, spcialiştii în urbanism consideră că Ministerul Culturii a mers prea departe cu acest compromis. „Este total nepotrivită acea reclamă opulentă la Samsung pe sediul Bibliotecii Naţionale, a declarat Nicuşor Dan, preşedintele Asociaţiei Salvaţi Bucureştiul, pentru bucuresti.adevarul.ro.

El a adăugat că problema de fond este una legislativă.„Clădirea este, totuşi, un monument de interes public. Unde, în Europa, se mai pun reclame pe clădirile guvernamentale, cu atât mai mult a Ministerului Culturii? Problema de fond este că la noi nu există reglementări înpotriva acestor practici. Afișajul publicitar din Capitală a scăpat de sub control”, a argumentat Nicușor Dan. 

Restaurarea a costat 106 milioane de euro

Hajnal Debreczeni a relatat că realizarea noului sediu al BNR a costat 106 milioane de euro și că a fost unul dintre obiectivele unui amplu program privind finalizarea construcţiei, renovarea sau reabilitarea clădirilor culturale de interes public din România, finanțat și din credite externe acordate Guvernului  printr-un de împrumut de la Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei.

image

Click pe poze pentru a vedea mai multe imagini cu modernizarea Bibliotecii Naţionale!

„Fondurile alocate sediului central al Bibliotecii Naționale au fost în valoare de 106 milioane de euro, fără TVA. Creditul este plătibil în 20 de ani, cu o perioadă de grație de 5 ani”, a lămurit consilierul lui Hunor.

„Toate lucrările contractate ce au avut ca scop refacerea, reamenajarea și refuncționalizarea Bibliotecii Naționale a României au fost realizate în conformitate cu prevederile proiectului ce a primit Avizul favorabil nr. 32/18.04.2008 al Consiliului interministerial de avizare lucrări publice de interes naţional şi locuinţe. Programul ce cuprinde, alături de Biblioteca Națională, alte trei obiective, este co-finanțat de Guvernul României în parteneriat cu Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei, aportul fiecărei părți la costul total al proiectului fiind de 50%”, a adăugat Hajnal Debreczeni.

CITEȘTE ȘI:

Serviţi, vă rog: după 22 de ani de amânări, Biblioteca Naţională ne pune pe tavă 12 milioane de volume şi o inaugurare plină de delicii culturale

A început "tatuarea" celui mai mare mall cultural din ţară: Biblioteca Naţională este umbrită de reclame

Cultura în haine noi: sediul ministerului se mută în Biblioteca Natională

FOTOGALERIE Biblioteca SF din Bucureşti: lift care-ţi aduce cartea la comandă, restaurant şi săli de lectură cu pereţi din sticlă

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite