Serviţi, vă rog: după 22 de ani de amânări, Biblioteca Naţională ne pune pe tavă 12 milioane de volume şi o inaugurare plină de delicii culturale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Biblioteca Naţională, transformată recent într-o emblemă modernă a Capitalei, pregăteşte pentru relansarea din 23 aprilie o serie de evenimente inedite: spectacole de teatru, conferinţe, expoziţii şi concerte pentru toate gusturile.

Biblioteca Naţională a României îşi va deschide porţile pentru public pe 23 aprilie, de Ziua Naţională a Bibliotecarului. Odată cu inaugurarea oficială a clădirii recent restaurate din Bulevardul Unirii, mallul cultural va găzdui numeroase evenimente până pe data de 27 aprilie. Timp de cinci zile, vizitatorii vor putea participa la o serie de activităţi, puse sub deviza „O perspectivă asupra culturii – Biblioteca Naţională a României“.

Astfel, pe 23 aprilie, deschiderea oficială a noului sediu se va bucura de prezenţa unor personalităţi marcante din lumea culturală, profesională şi politică. Evenimentul va avea invitaţi de seamă, precum Kelemen Hunor, ministrul Culturii, Elena Tîrziman, directorul general al BNR, Ioan Haiduc, preşedintele Academiei Române, şi Nicolae Manolescu, ambasador UNESCO. Discuţiile se vor concentra pe conceptul, biografia şi identitatea Bibliotecii Naţionale. Totodată, iubitorii de lectură sunt invitaţi să participe la vernisajul expoziţiei „Cartea“, realizată de Uniunea Artiştilor Plastici din România.

A doua zi a programului inaugural, 24 aprilie, va fi dedicată bibliotecilor publice şi statutului lor de Agora. Directorii bibliotecilor judeţene din România vor vorbi despre importanţa acestora ca spaţiu social în cadrul unor expoziţii, lansări de carte şi alte moment artistice. De asemenea, vizitatorii vor putea admira expoziţia de pictură „Portret de femeie“, semnată de Alexandra Năstasă, şi vor putea viziona seria „Cărţile şi filmele lor“, ecranizată după I.L. Caragiale.

Modernizarea Bibliotecii Naţionale din Bucureşti

Click pe fotogalerie pentru mai multe imagini din interiorul Bibliotecii Naţionale!

Elevii, vedete pentru o zi

Pe 25 aprilie, organizatorii vor evidenţia rolul bibliotecilor în educaţia formală şi non-formală printr-o serie de momente artistice susţinute de elevi din toată ţara, cum ar fi: piese de teatru, recitare de poezie, dansuri moderne şi populare, prezentări de costume, concerte, dar şi expoziţii de pictură, desen şi grafică.

Programul inaugural va continua, pe 26 aprilie, cu evenimente dedicate importanţei bibliotecilor specializate şi a cercetării în demersurile ştiinţifice. Vizitatorii vor putea participa la vernisajul expoziţiei „Colecţia OSIM de brevete vechi“ şi vor avea ocazia să se familiarizeze cu accesul la colecţiile electronice de care dispune BNR (ProQuest, EBSCO, Kosson, E-informa Management).

500 de ani de tipar românesc

Seria de evenimente culturale se va încheia pe 27 aprilie, cu o zi dedicată importanţei colecţiilor patrimoniale din biblioteci, arhive, muzee. Publicul va putea participa la celebrarea a 500 de ani de tipar românesc, la expoziţii, conferinţe şi demomstraţii. Programul se va finaliza grandios, cu un spectacol de proiecţii pe faţada clădirii şi cu un cocktail dedicat publicului.

image

Click pe poze pentru a vedea mai multe imagini cu modernizarea Bibliotecii Naţionale!

Pentru a-şi răsfăţa vizitatorii, organizatorii au pregătit pauze de cafea şi de masă, cu bufet suedez, pe tot parcursul celor cinci zile de incursiune culturală în noul sediu al BNR.

„Scopul acestui program inaugural este de a evidenţia nevoia de a aduce biblioteca şi lectura în conştiinţa publică. În fond, cartea este sursa pentru toate celelalte forme artistice, precum teatrul, spectacolul, muzica şi aşa mai departe“, a declarat directorul general al BNR, Elena Tîrziman.

CITEȘTE ȘI:

FOTOGALERIE Biblioteca SF din Bucureşti: lift care-ţi aduce cartea la comandă, restaurant şi săli de lectură cu pereţi din sticlă

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite