Cathedra Plaza, ilegală dar de neclintit

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La două luni după ce Curtea de Apel Suceava a decis definitiv şi irevocabil că imobilul de 19 etaje din coasta Catedralei Sfântul Iosif este ilegal, clădirea este încă în picioare. Nimeni nu a avut curajul să dispună demolarea imobilului, iar legea nu prevede clar cine trebuie să ia această decizie. Arhiepiscopia cere ajutorul preşedintelui Traian Băsescu.

CITEȘTE ȘI: Scandalul Cathedral Plaza continuă. Cer o avere pentru o clădire ilegală

Arhiepiscopia Catolică a solicitat președintelui Băsescu oprirea lucrărilor de la Cathedral Plaza

Judecătorii au decis: Cathedral Plaza trebuie pusă la pământ!

Peste 30 de procese, 10 cereri de strămutare a judecăţii, zeci de proteste, sute de clopote trase, milioane de rugăciuni în zadar. La 13 ani de la demararea proiectului şi după cinci ani de procese între Arhiepiscopia Romano-Catolică şi Millenium Building, construcţia Cathedral Plaza a primit un verdict final, însă degeaba.

Deşi Curtea de Apel Suceava a decis, fără drept de apel, că autorizaţia în baza căreia s-a ridicat turnul este ilegală, nu a specificat, în mod clar, demolarea ei. Imobilul a fost ridicat într-o zonă protejată istoric, drept care ar fi avut nevoie de autorizaţie emisă de primarul general şi nu de cel al sectorului 1.

Unul dintre cei mai bogaţi oameni din lume a construit la Bucureşti cel mai mare bloc ilegal din ţară

Referendum pentru dărâmarea clădirii Cathedral Plaza

Unul dintre cei mai bogaţi oameni din lume a construit la Bucureşti cel mai mare bloc ilegal din ţară„Autorizaţia de construcţie a fost emisă de primăria sectorului 1, şi tot primăria de sector ar fi trebuit acum să dispună demolarea ei. Însă în lege nu se prevede o astfel de situaţie, în care chiar autoritatea dă o autorizaţie ilegală", a declarat Nicuşor Dan, preşedintele Asociaţieri Salvaţi Bucureştiul.

Oprescu se spală pe mâini

Avocaţii Arhiepiscopiei arată însă cu degetul spre primarul Capitalei Sorin Oprescu: „Primarul trebuie să ia act de această decizie a Curţii de Apel şi poate să dispună demolarea ei. El are atribuţia, potrivit legii, să vegheze la respectarea acesteia în unitatea sa de administraţie, cu atât mai mult cu cât o parte din terenul pe care a fost ridicată clădirea aparţine domeniului public", a declarat Mugur Popescu, avocat al Arhiepiscopiei.

Oprescu a declarat însă că aşteaptă ca tot justiţia să stabilească foarte clar cine trebuie să ducă la îndeplinire sentinţa. Între timp, lucrările continuă la clădirea ilegală, potrivit declaraţiilor Arhiepiscopului Mitropolit Ioan Robu.

"Cei care trec zi de zi pe lângă acest produs al corupţiei constată că de fapt şi astăzi se execută lucrări de construcţie", se arată într-un comunicat semnat de arhiepiscop. Acest lucru, potrivit legii, constituie faptă penală.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite