POVEŞTI DE BUCUREŞTI Ştiţi ce a fost înainte pe locul Ateneului Român? Dar unde este cârciuma din mănăstire?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Multe dintre clădirile din Bucureşti ascund sub zidurile lor istorii şi construcţii din alte vremuri, adevărate frumuseţi arhitectonice sau grădini amenajate după moda secolului

Bucureştenii care se plimbau odinioară prin zona Palatului Regal, n-ar fi putut să poposească în Grădina Episcopiei, realizată pe locul fostei Case episcopale. Asta se întâmpla înainte ca Ateneul Român să fie ridicat în 1888. Părinţii acestora ar fi putut admira în locul Palatului Regal, cunoscut şi sub numele de Muzeul Naţional de Artă al României, vechea Casă Golescu, de pe Podul Mogoşoaei. De altfel, Casa Golescu a fost încorporată şi se găseşte în aripa de sud a Palatului.



Click pe fotogalerie pentru a vedea mai multe imagini cu cartierul Uranus!


Construcţii pe foste biserici
Unde Calea Victoriei îşi dă întâlnire cu Bulevardul Regina Elisabeta era o biserică foarte frumoasă, numită Sărindar. Înaintea acesteia, boierii Cocorăşti ar fi construit o altă biserică ce ar fi ajuns în ruină în timpul domnitorului Matei Basarab care s-a decis să o refacă din temelii. Aşa s-au ridicat ziduri groase de cărămidă, cu chenare de piatră sculptată la uşi şi ferestre. „Făcând Domnia mea 40 de biserici, precum mă făgăduisem lui Dumnezeu, am îndeplinit cu aceasta pre care am zidit-o din temelie în locul unei bisericuţe vechi ce se zicea a Coconilor... şi eu am numit-o Serindarul, leat 7160 (1652)", scria domnitorul în pisania bisericii.

Cârciuma din mănăstire

Cartierul Uranus, înainte de demolare

Lăcaşul de cult se afla la acea vreme la marginea oraşului şi devenise vestită pentru o icoană făcătoare de minuni. Nu doar cei care credeau în minunile icoanei veneau la biserică, ci şi cei care-şi vindeau sufletul licorii magice din struguri - vinul. Mănăstirea a primit dreptul de a ţine o cârciumă în care să-şi vândă vinul şi era scutită de „fumărit, căminărit, de vamă, de vin domnesc şi de toate alte angarale". După cutremurul din 1802, biserica s-a şubrezit însă, până când în 1880 s-au interzis oficierea slujbelor în incinta ei. Apoi a fost demolată, făcând loc Cercului Militar de astăzi.

FOTOGALERIE Planul lui Ceauşescu: cum a ras dictatorul zeci de biserici din Capitală! Poveşti cutremurătoare de la demolări

Demolarea Bisericii Sf. Vineri din Bucuresti. FOTO: www.muzeuldefotografie.ro

CLICK pe imagini pentru a vedea fotografii de la demolarea Bisericii Sf. Vineri!

Ochiul dracului, pe casa Domnului

Clădirea CEC-ului de pe Calea Victoriei are o istorie la fel de interesantă. Clădirea în care se manevra ochiul dracului a fost ridicată pe locul unei biserici - „Sfântul Ioan cel Mare". Lăcaşul a fost ridicat de Mihai Viteazul şi apoi lucrarea continuată de Constantin Brâncoveanu. Biserica fost demolată din cauza deteriorării. Ulterior unii istorici spune că pe aceste locuri s-ar fi înălţat clădiri bancare, alţii că aici ar fi fost cea mai mare menajerie.



Click pe fotogalerie pentru a vedea mai multe imagini cu cartierul Uranus!

Cartierul Uranus, înainte de demolare

Mai citeşte:

POVEŞTI DE BUCUREŞTI Cartierele dispărute ale Micului Paris. Vezi ce era înainte în locul Casei Poporului!

POVEŞTI DE BUCUREŞTI Supravieţuitoarea din blocul Scala: La cutremurul din ‘77 a căzut 10 etaje, în timp ce făcea duş!

POVEŞTI DE BUCUREŞTI. 10 lucruri neştiute despre cartierul Băneasa. Aici era locul lăptăreselor!

POVEŞTI DE BUCUREŞTI „Welcome to the Hotel Cişmigiu“ – adevărul despre fostul cămin al Facultăţii de Teatru (foto şi video)

POVEŞTI DE BUCUREŞTI. Seducătoarele „metrese“ de la Sexy Club, primul bar de noapte din Capitală

POVEŞTI DE BUCUREŞTI Ion Cosma, primarul lui Dej şi al lui Ceauşescu, a făcut zeci de mii de apartamente în Titan şi Balta Albă

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite