FBI caută în România 20 de milioane de dolari, bani furaţi de hackeri din opt judeţe

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Procurorii DIICOT şi ofiţeri de la Poliţia Română efectuează în această dimineaţă 117 percheziţii domicilare pentru destrămarea a trei grupări infracţionale specializate în fraude informatice. Oraşele vizate: Bucureşti, Craiova, Tg. Jiu, Timişoara, Râmnicu-Vâlcea, Zimnicea, Alexandria, Reşiţa şi Piteşti.

UPDATE 14.14 Mascaţii au descins în locuinţele unor gorjeni din Bumbeşti-Jiu, acuzaţi de fraude informatice. Cabinet de stomatologie, pe lista percheziţiilor. Vezi aici poze de la faţa locului.

30 de hackeri din Bucureşti căutaţi de FBI au fost reţinuţi pentru fraudă informatică

UPDATE 13.00 Vezi aici o Galerie foto cu Laurenţiu Adam, unul dintre cei vizaţi de ancheta FBI.

UPDATE 12.16 EXCLUSIV Laurenţiu Adam, doctorul în fraude pe Internet anchetat de FBI. Află aici mai multe.

Poliţiştii specializaţi în combaterea criminalităţii organizate, împreună cu procurorii D.I.I.C.O.T., efectuează, în această dimineaţă., 117 percheziţii domiciliare, pe raza municipiilor Bucureşti, Craiova, Tg. Jiu, Timişoara, Râmnicu-Vâlcea, Zimnicea, Alexandria, Reşiţa şi Piteşti, în vederea reţinerii membrilor grupurilor infracţionale şi a ridicării mijloacelor materiale de probă, potrivit unui comunicat IGPR.

Citeşte aici despre descinderea mascaţilor la REŞIŢA

Citeşte aici despre descinderea mascaţilor din TIMIŞOARA

Citeşte aici despre descinderea mascaţilor din ALEXANDRIA si ZIMNICEA

Citeşte aici despre descinderea mascaţilor din RÂMNICU VÂLCEA

Citeşte aici despre descinderea mascaţilor din CRAIOVA

Citeşte aici despre descinderile mascaţilor din TÂRGU JIU

image
image
image

Infractorii au constituit mai multe grupuri infracţionale organizate, cu ramificaţii transfrontaliere, în perioada 2009-2011, obţinând beneficii materiale substanţiale în urma săvârşirii infracţiunilor de înşelăciune, fraudă informatică şi fals informatic.

Anunţuri fictive pe site-urile de cumpărături online

Astfel, membrii grupului sunt suspectaţi că au indus şi menţinut în eroare cumpărători online, în cadrul platformelor electronice comerciale ale unor site-uri de comerţ electronic, prin postarea unor anunţuri fictive de vânzare a unor bunuri inexistente în realitate.

De asemenea, aceştia ar fi comunicat informaţii false victimelor, prin intermediul poştei electronice ori alt tip de comunicaţii (chat), cu privire la realitatea anunţurilor, modalitatea de achiziţie, plata produsului, sau identitatea vânzătorului. Astfel, suspecţii au creat şi transmis victimelor informaţii şi facturi fictive, din care să rezulte realitatea tranzacţiilor fraudulos derulate.

Prejudiciu de 20 de milioane de dolari

Sumele de bani aferente preţului plătit de victime au fost colectate din străinătate (cel mai adesea de pe teritoriul SUA), cu folosirea de identităţi false de către membrii grupului, şi mai apoi retransmise în România, prin intermediul transferurilor rapide către persoane afiliate grupului cu acest scop.

Prejudiciul estimat până în prezent este de aproximativ 20 milioane de dolari, fiind identificate în acest sens peste 1.000 de victime, majoritatea cetăţeni americani. La sediul D.I.I.C.O.T. urmează a fi conduse aproximativ 90 de persoane faţă de care s-a început urmărirea penală pentru săvârşirea infracţiunilor de fraudă informatică,  constituire a unui grup infracţional organizat şi înşelăciune în convenţii cu consecinţe deosebit de grave.

De asemenea, s-au derulat activităţi în colaborare cu autorităţile americane (FBI şi Secret Service) pentru identificarea victimelor - cetăţeni americani şi a membrilor grupării infracţionale care acţionau în SUA.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite