VIDEO 1 Decembrie în Capitală: Boc a fost huiduit, Geoană a rămas fără onoruri militare iar aviaţia nu a participat la paradă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Manifestările de Ziua Naţională au adunat, în zona Arcului de Triumf, aproximativ 3.000 de persoane. 1.500 de militari şi tehnică militară aparţinând Ministerului Apărării Naţionale, Ministerului Administraţiei şi Internelor, Serviciului Român de Informaţii şi Serviciului de Protecţie şi Pază au fost prezenţi la Parada militară.

Parada militară s-a încheiat

La ora 15.00 s-a reluat circulaţia pe Bulevardul Kiseleff şi pe străzile adiacente.

Comandantul paradei, generalul de brigadă Nicolae Ciucă, comandantul Brigăzii 282 Mecanizată „Unirea Principatelor”, unul dintre cei mai tineri generali ai Armatei României, a acordat onorul premierului Emil Boc, şi nu lui Mircea Geonă, preşedintele Senatului, aşa cum prevede protocolul.

Citeşte şi:

FOTOREPORTAJ De ziua României s-a jucat hora în Piaţa Marii Adunări Naţionale

Premierul Emil Boc a catalogat faptul că a fost huiduit la ceremonia de 1 Decembrie de la Arcul de Triumf drept o "expresie a democraţiei", care este consacrată în România de 20 ani. El a explicat că a fost desemnat să fie prezent la paradă de către "structurile abilitate".

Niciun avion nu a survolat cerul de 1 Decembrie.

Deşi "vedeta" paradei ar fi trebuit să fie avionul C27 J Spartan, care ar fi participat pentru prima dată la parada dedicată Zilei Naţionale, din cauza vremii nefavorabile, avioanele şi elicopterele au rămas la sol.

Primele formaţii care urmau să execute survolul erau formate din elicoptere IAR-330 Puma SOCAT de la Flotila 90 Transport Aerian (Otopeni), Flotila 71 Aeriană (Câmpia Turzii) şi de la Flotila 95 Aeriană (Bacău).

De asemenea, avionul de transport scurt mediu-curier C27 J SPARTAN urma să participe pentru prima dată la parada dedicată Zilei Naţionale, însoţit de două avioane IAR-99 ŞOIM.

În plus, erau programate să decoleze un avion C-130 Hercules, un avion IAR-99 ŞOIM, ultimul elicopter care survola Piaţa Arcului de Triumf, urmând să fie IAR PUMA NAVAL, care face parte din Grupul de Elicoptere al Forţelor Navale.

Au fost reprezentate toate categoriile de forţe şi au fost prezentate vehicule militare, tancuri şi alte tipuri de tehnică militară care au stârnit admiraţia mai ales în rândurile copiilor.

Un drill-team din Regimentul de Gardă Mihai Viteazu a prezentat un exerciţiu de măiestrie cu puşti, militarii fiind aplaudaţi de cei prezenţi. A fost de asemenea spectaculoasă defilarea, pe sub Arcul de Triumf, a reprezentanţilor unui regiment de Cavalerie.

Parada de 1 Decembrie în imagini

UPDATE 13.51 Boc despre huiduielile primite de 1 Decembrie: Democraţia în România este consacrată de 20 ani

COMPUNERE Un elev de clasa a treia a scris despre defectele şi calităţile României

image

Update, ora 11.38

Aproximativ 3.000 de români s-au aflat la parada de Ziua Naţională, mult mai puţini faţă de anul trecut, când au fost prezente în jur de 10.000 de persoane.

Copiii au fluturat steguleţe de 1 Decembrie

Update, ora 11.05

Foarte mulţi copii la parada din centrul Capitalei. Cei mai mulţi cu vârste între 3 şi 10 ani. Tatăl lui Octavian şi al Dianei a venit cu ceaiul în termos. "Nu puteam rata ocazia. Octavian vede pentru a doua oară parada", a spus tatăl copiilor.

Vlad Vintilă şi Andrei, doi tineri de 17 ani, au venit însoţiţi de prietenul lor turc, Yazagan Sucru Anîl, de 18 ani. "Vreau să fac comparaţie între parada din Turcia şi cea de aici", a declarat Yazagan pentru "Adevărul de Seară".

image

Update, ora 10.55

A început parada de Ziua Naţională. Se intonează Imnul Naţional.

De la tanchişti, piloţi şi marinari, la SPP-iştii care îi protejează pe deminitari. Vezi ce trupe participă astăzi la parada de 1 Decembrie

Parada va începe cu depuneri de coroane de flori la Mormântul Ostaşului Necunoscut din Parcul Carol şi la Monumentul închinat Eroilor militari români căzuţi la datorie, amplasat în faţa Palatului Naţional al Copiilor din Parcul Tineretului.

Peste 1.300 de poliţişti, jandarmi şi pompieri vor asigura ordinea şi siguranţa la Parada militară şi la celelalte manifestări organizate în Capitală.

În timpul Paradei militare, traficul rutier pe Şoseaua Kiseleff, strada Alexandru Constantinescu, Bulevardul Mareşal Averescu şi Bulevardul Constantin Prezan a fost restricţionat.

Oradea: Tinerii orădeni sărbătoresc Ziua Națională, cu petreceri „fabricate în România”

Călăraşi: Parada de Ziua României, sabotată de ploaie FOTO

Botoşani: Un militar a leşinat de Ziua Naţională a României (FOTOGALERIE)

Iaşi: Coroane, discursuri şi autobuze deviate de Ziua Naţională a României. Aflaţi care este programul manifestărilor

Neamţ: Ioan Ifrim, pietreanul de-o vârstă cu Unirea (FOTO)

Arad: Cum putem resuscita 1 Decembrie pentru a-l sărbători în stil românesc

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite