Neamţ: Ioan Ifrim, pietreanul de-o vârstă cu Unirea (FOTO)

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ioan Ifrim s-a născut cu trei luni înainte de înfăptuirea Marii Uniri
Ioan Ifrim s-a născut cu trei luni înainte de înfăptuirea Marii Uniri

Ioan Ifrim s-a născut cu trei luni înainte de înfăptuirea actului istoric de la 1 Decembrie 1918. Pe frontul din Basarabia a fost rănit de schijele unui obuz şi a fost decorat de Regele Mihai.

Ioan Ifrim s-a născut în urmă cu 92 de ani, într-o casă din satul Dărmăneşti, devenit ulterior cartier component al municipiului Piatra Neamţ. De tatăl său nu-şi mai aminteşte foarte multe pentru că acesta s-a stins pe când Ioan avea doar 4 ani, iar mama s-a prăpădit opt ani mai târziu. Copil fiind s-a descurcat cu ajutorul celor două surori, dar recunoaşte că a avut noroc şi de sprijinul oamenilor.

„Pe atunci erau mai puţini oameni, dar mai cumsecade decât în zilele noastre", spune venerabilul pietrean. Când a împlinit 21 de ani a fost încorporat la unitatea de vânători de munte de la Târgu Neamţ, iar în 1941 a trecut Prutul ca să lupte împotriva ruşilor.

Ioan Ifrim (2)

„Pe 13 iulie, într-o luptă pe malul Nistrului, am fost rănit grav. Schijele unui obuz mi-au sfârtecat pulpa piciorului stâng, iar doi camarzi m-au dus la maşina pe două lopeţi de la o barcă", îşi aminteşte Ioan Ifrim. Pentru că rana era gravă, militarul a fost transferat la spitalul 325 din Bucureşti unde a fost îngrijit şi de fosta actriţă Dina Cocea, care activa ca voluntar în sprijinul soldaţilor români.

„N-am mai fost în Moldova, dar mai visez ca într-o zi să se unească Basarabia cu România", spune bătrânul.

Decorat de Regele Mihai

Pentru eroismul de pe front, Ioan Ifrim a fost decorat de Regele Mihai cu distincţia «Crucea Serviciu Credincios cu spade» clasa a III-a. Din spital a revenit la Batalionul 13 Vânători de Munte de la Târgu Neamţ unde a lucrat ca oficiant sanitar. „În Târgu Neamţ ne-am cunoscut, la o nuntă şi, după câteva luni ne-am căsătorit", povesteşte Olga, soţia lui Ioan.

Ioan Ifrim şi soţia sa Olga

Unitatea militară a fost dislocată însă în Gorj, iar cei doi tineri au trebuit să se mute undeva lângă Târgu Cărbuneşti. „El era pe front, eu eram speriată de avioanele care ne bombardau. Ţin minte că mă ascundeam pe sub răchiţi cu oltencele", rememorează vremurile soţia.

După război, cei doi au revenit în Moldova şi s-au stabilit la Piatra Neamţ unde şi-au cumpărat o casă. „În 1975 comuniştii ne-au scos noaptea din casă şi ne-au dărâmat-o ca să facă blocuri", spune Ioan care a lucrat până la pensionare ca inspector de trafic şi casier la societatea de transport public. În ultimele trei decenii, a devenit membru de bază în corurile Bisericii şi cel al Asociaţiei Veteranilor de Război.

Ioan Ifrim (3)

„Vreau ca tinerii să muncească pentru România de aici, din ţară, nu din străinătate" - Ioan Ifrim, veteran de război

Grupaj foto: Andreea Amariei

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite