Scandal la inaugurarea Pasajului Basarab: Bucureştenii au venit la promenadă, siguranţa podului este pusă la îndoială!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Este singura ocazie când pietonii se vor putea plimba pe cel mai mare pod din Capitală care este deschis astăzi.Traficul auto va fi permis de mâine dimineaţă, de la ora 6.00.

UPDATE ORA 15.15

Gheorghe Udrişte: "Oprescu a blocat proiectul Basarab când era senator PSD!"

Atenţie, Pasajul Basarab va atrage mai mult trafic!

UPDATE ORA 13.33 Primăria Capitalei a anunţat că în aceasă seară, la ora 21.00, edilul-şef Sorin Oprescu se va întâlni pe Pasajul Basarab cu echipele constructorului şi din municipalitate care au lucrat la acest proiect, pentru a le mulţumi pentru contribuţia pe care au adus-o la finalizarea lucrării. Aceştia vor avea ca punct de întâlnire staţia de tramvai de pe podul hobanat, accesul făcându-se prin Calea Plevnei. Pasajul va fi deschis pietonilor pentru vizitare până la ora 23.00.

UPDATE ORA 13.07 Asociaţia Salvaţi Bucureştiul a anunţat că susţine poziţiile Inspectoratului de Stat în Construcţii şi Prefectului Municipiului Bucureşti în controversa legată de darea în folosinţă a Pasajului Basarab.

“Înainte de orice, trebuie respectată legea! Conform legii, Inspectoratul de Stat în Construcţii este instituţia statului responsabilă cu verificarea calităţii în construcţii. Darea în folosinţă a a unei construcţii de asemenea anvergură fără verificarea de siguranţă din partea instituţiei de stat abilitată constituie un precedent extrem de grav.
Explicaţiile Primăriei Municipiului Bucureşti sunt penibile. Darea în folosinţă parţială (doar pentru transport auto) a investiţiei obligă Primăria la acelaşi tip de recepţie ca şi la darea în folosinţă finală a proiectului, prin urmare verificarea din partea Inspectoratului de Stat în Construcţii este obligatorie.
Asociaţia Salvaţi Bucureştiul va susţine Inspectoratul de Stat în Construcţii şi Prefectul Municipiului Bucureşti în orice proces legat de respectarea legii la Pasajul Basarab”, se mai arată în comunicatul transmis astăzi de “Salvaţi Bucureştiul”.

UPDATE ORA 12.50 Bucureștenii se vor putea plimba pe Pasajul Basarab până la miezul nopții și vor putea admira luminile de la pod. Mâine dimineață, la ora 6.00, pasajul va fi deshis traficului auto.

UPDATE ORA12.30 „Lucrare începută de Băsescu, terminată de Oprescu“ era scris pe o plăcuță de la Pasajul Basarab. întrebat dacă este corect ce scrie, edilul șef a spus că da. Chestionat dacă l-a invitat la pod și pe preșdeintele Traian Băsescu, Oprescu a răspuns că i-a invitat pe toți bucureștenii.

UPDATE ORA12.20 un bucureștean l-a întrebat pe Oprescu de ce nu a făcut pistă de biciclete pe Pasajul Basarab, iar răspunsul edilul șef a fost că s-a temut de producerea unor accidente.

UPDATE ORA 12.00 La pasaj a venit și primarul sectorului 4, Cristian Popescu-Piedone care se plimbă spre Grozăvești cu edilul șef, Sorin Oprescu.„Domn' primar, stați mai încet că vă strigă Vanghelie de sub pod“, a strigat un bucureștean. Un altul pus pe glume i-a spus: „Sunteți cel mai frumos primar“. Paradele s-au încehiat pe marele pod inaugurat astăzi. Bucureștenii sunt așteptați în parcarea de la Carrefour la un concert care va fi susținut de Horia Brenciu.

UPDATE ORA 11.30 A început parada fanfarei și a majoretelor- „Fetițele dulci din București“, care au fluiere și poartă fustițe scurte.

UPDATE ORA 11.25 Pe Pasajul Basarab continuă parada care a început cu o defilare a motocicliștilor, mașinilor tunate și acum mașini de epocă. În fiecare autoturism se află domnișoare în costume de epocă. Urmează parada broscuțelor, trabanturi, mașini vechi, de colecție colorate în roșu, galben, albastru, dar și autobuze de altădată.

UPDATE ORA 11.20 Scandalul privind recepția lucrărilor pe Pasajul Basarab continuă. Reprezentanții Inspectoratului de Stat în Construcții au revenit cu precizări spunând că până la această dată Primăria Capitalei nu a comunicat instituției încheieirea lucrărilor așa cum prevede legea și nici nu a solicitat prezența unui inspector așa cum prevede regulamentul în construcții.

UPDATE ORA 11.16 RATB a pus pe şine un nou tramvai Bucur, special pentru traseul de pe Pasajul Basarab. Vopsit în culoarea galben, tramvaiul va circula pe ruta 34.

UPDATE ORA 11.13 A început parada, pe perimetrul dinspre Grozăveşti a podului. Motociclişti, soldaţi şi oameni costumaţi defilează pe Pasajul Basarab, unde s-au montat tunuri de confeti de-a lungul liniei de tramvai. Participanţii au primit şepci, umbrele, ghid al Bucureştiului şi un puzzle cu imaginea Capitalei.

UPDATE ORA 11.09 : Pe unul dintre stâlpii podului s-a montat o plăcuţă pe care scrie “ÎNCEPUT DE BĂSESCU ŞI TERMINAT DE OPRESCU”. Primarul Capitalei explică: “Asta e realitatea!”

UPDATE ORA 11. 05 Primarul Sorin Oprescu a ajuns la Pasajul Basarab, în partea dinspre Şoseaua Nicolae Titulescu. El a comentat contestaţia specialiştilor de Inspectoratul de Stat în Construcţii cu privire la siguranţa podului: “Să mă mai lase cu prostiile! Să citească legea, regulamentele. Aşa sunt câte unii care pun piciorul pe frână, doar-doar poate mai împiedică o lucrare de o asemenea anvergură. Nu era nimeni inconştient să dea drumul la pod fără să fie sigur!”

UPDATE ORA 11.00: Prima reacţie a unui bucureştean venit să vadă Pasajul Basarab: “Treabă bună, dom’le. Mâine voi veni cu maşina pe pod, ca să învăţ traseul”, a spus Dumitru, inginer din carierul Militari. 

UPDATE ORA 10.55 Parada pentru "Bucharest Summer Parade“ începe la ora 11.00 şi toată lumea este pregătită pentru manifestarea care va fi sărbătorită cu confeti. Mulţi copii au fost aduşi de părinţi şi bunici să se plimbe pe noul pod din Bucureşti.

UPDATE 10.42 Primăria Capitalei: “Inspectoratul de Stat în Construcţii încercă să arunce în derizoriu construcţia Pasajului Basarab!”

Municipalitatea a ţinut să precizeze la momentul deschiderii Pasajului Basarab că podul a fost supus tuturor testelor prevăzute de legislaţia în vigoare, rezultatele acestora confirmând siguranţa şi stabilitatea acestuia în cele mai dificile condiţii de exploatare.
“Toate aceste teste au fost confirmate de către proiectanţi, consultanţi şi specialişti de renume în domeniu din România şi Spania şi consemnate în rapoartele pe care aceştia le-au înaintat către Comisie. În acest moment, Pasajul  Basarab este 100% sigur pentru punerea în exploatare”, au precizat reprezentanţii Primăriei.
Ei au adăugat că incompetenţa şi iresponsabilitatea unor funcţionari ai Inspectoratului de Stat în Constructii îşi spun cuvântul: “Aceştia lansează afirmaţii publice care dezinformează grav opinia publică şi induc panica în mod nejustificat în rândul populaţiei”.

Inspectorii, numiţi marionete

“Apreciem că afirmaţiile acestor funcţionari demonstrează că nu sunt altceva decât nişte umile şi jalnice marionete ale jocurilor murdare prin dezinformările lor. Aceşti oameni nu constientizează că aruncă în derizoriu efortul imens făcut de autoritatea locală şi de sute de oameni pentru realizarea unui obiectiv de o asemenea anvergură. Din păcate, ei dezonorează şi afectează prestigiul unei instituţii ca Inspectoratul de Stat în Construcţii şi a Ministerului care îl coordonează”, au conchis şefii din Primăria Municipiului Bucureşti.

UPDATE ORA 10.20 Zeci de bucureşteni curioşi au venit să traverseze podul. Cei mai mulţi se plimbă cu bicicletele, alţii fotografiază oraşul de la înălţimea pasajului. Ei au primit tricouri şi şepci.

UPDATE ORA 10.00 Primii vizitatori au urcat pe podul Basarab. Bucureştenii au venit să se plimbe pe pasajul care este inaugurat astăzi. În apropierea acestuia se fac ultimele pregătiri pentru parada motocicliştilor, dar şi a echipajelor de pompieri, poliţie şi jandarmi.

VIDEO Pasajul Basarab, primele teste grele

VIDEO 10 lucruri pe care nu le ştiai despre pasajul Basarab

Bucureşteni pot veni, astăzi, de la ora 10.00, la pasajul Basarab care este deschis pentru promenadă. Oricine va putea să ia la picior podul fiind o ocazie unică. Este „singurul moment când o vor putea face pe jos“ şi „îi asigur că merită“, a spus, ieri, edilul Capitalei, Sorin Oprescu.

Pasajul Basarab are o lungime de 1,9 kilometri fiind dotat cu bretele de acces la pasaj şi rampe de acces, iar în zona Podului Hobanat a fost realizată staţia de tramvai şi este asigurată legătura cu staţia de metrou Basarab.

De mâine, de la ora 6.00, şi maşinile vor putea circula pe Pasajul Basarab.

Tot astăzi, bucureştenii sunt invitaţi, de la ora 11.00, să participe la prima ediţie a „Bucharest Summer Parade“ care va avea loc pe Pasajul Basarab.

Pe pod vor defila: Fanfara Angelys, Fanfara Valahia, Fanfara Ploieşti şi Fanfara Jandarmeriei, dar şi motociclişti, maşini de epocă şi tunate, dar şi ansambluri populare şi angajaţi ai Poliţiei, Jandarmeriei şi Pompierilor.

La finalul evenimentului care marchează inaugurarea Pasajului Basarab a fost programat şi un concert care va fi susţinut de Horia Brenciu în parcarea de la Carrefour.

Regia Autonomă de Transport Bucureşti a anunţat că astăzi, între orele 9.00 şi 15.00, autobuzele 182, 205, 282, 105, 601, 635 vor circula pe trasee deviate.

CITEȘTE ȘI: Pasajul Basarab, deschis cu ţârâita GALERIE FOTO

Pasajul Basarab, cel mai lat pod urban din Europa

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite