Pasajul Basarab, cel mai lat pod urban din Europa

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pasajul are lăţimea maximă  de 44 de metri în dreptul staţiei de tramvai acoperite
Pasajul are lăţimea maximă de 44 de metri în dreptul staţiei de tramvai acoperite

Podul pe cabluri care traversează liniile de tren din zona Basarab are 44 de metri lăţime. Este cel mai lat din interiorul unui oraş european. Ultimele teste la Pasajul Basarab s-au făcut ieri, iar de astăzi începe numărătoarea inversă până la inaugurarea lui.

Reprezentanţii Primăriei Capitalei au fost primii care au declarat că Pasajul Basarab va bate recordul la categoria cel mai lat pod hobanat (pe cabluri) din Europa. "Pe lângă staţia de tramvai acoperită, care are două peroane generoase, mai avem şi trei benzi de circulaţie pe fiecare sens, pentru că în acea zonă sunt două urcări şi coborâri", a explicat Ion Dedu, directorul Direcţiei de Transporturi din cadrul municipalităţii.

Oamenii de ştiinţă confirmă

Şi profesorul universitar dr. ing. Nicolae Popa, şeful Catedrei de Poduri din cadrul Facultăţii de Căi Ferate Drumul şi Poduri din Bucureşti, susţine că podul se alfă în topul celor mai late din Europa. "Media unui astfel de pod este de 30-40 de metri lăţime, iar Basarabul ajunge la 44 de metri, în mod clar datorită staţiei de tramvai", a declarat profesorul.

Prof.dr.ing Horea Sandi, membru al Academiei de Ştiinţe Tehnice din România, creditează şi el podul hobanat de la Basarab ca fiind cel mai lat din Europa, chiar dacă asta nu este "o mare realizare". "În Franţa există Podul Millau, lung de câţiva kilometri şi care este şi în curbă, ceea ce este cu adevărat spectaculos ", a spus academicianul.

Testat timp de trei zile

Rezistenţa Pasajului Basarab a fost verificată în ultimele zile: pe diferite porţiuni, el a suportat mai multe greutăţi, cea mai mare, de 1.828 de tone, reprezentând greutatea a 12 tramvaie şi a 32 de camioane. Ieri s-au făcut ultimele măsurători. Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, a declarat că interpretarea datelor după verificări poate dura maximum 72 de ore. "După ce primesc acceptul de la proiectant, vă invit să numărăm orele şi minutele până voi da drumul circulaţiei pe pod", a spus Oprescu, precizând că va anunţa inaugurarea cu 24 de ore înainte.    

Podul din Rotterdam, emblema olandei

Pasajul Basarab nu se poate totuşi compara cu alte poduri hobanate celebre din Europa. Astfel, Podul Erasmus din Rotterdam, chiar dacă mai puţin lat decât cel din Bucureşti, este considerat un simbol al Olandei. Fiind supranumit "Lebăda", datorită desig­nului spectaculos ce completează imaginea râului Nieuwe Maas, podul a fost punct de plecare la Turul Franţei în 2010.

"După acceptul proiectantului, voi anunţa inaugurarea Pasajului Basarab cu 24 de ore înainte.''
Sorin Oprescu primarul Capitalei

Zakim Bunker, record mondial

Cel mai lat pod din lume este considerat a fi Podul Zakirim Bunker Hill, cu opt benzi de circulaţie şi o lăţime totală de 56 de metri. Rezistenţa podului lung de 436 de metri şi care traversează Charles River din Boston a fost testată în octombrie 2002 cu 14 elefanţi.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite