Bookfest / Ion Caramitru, invitat special la standul Adevărul Holding: „Revoluţia română a pierdut şansa de a fi una profund anticomunistă."

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Peste 1.000 de exemplare din cartea “Sfârşitul Ceauşeştilor” s-au vândut în primele trei zile de la lansare. La standul Editurii Adevărul Holding, cititorii s-au înghesuit să obţină un autograf de la autor, Grigore Cartianu.

UPDATE 19.00 A cincea prezentare a zilei

Radu Paraschivescu prezintă cititorilor cartea “Sfârşitul Ceauşeştilor” de Grigore Cartianu

Eram unul dintre oamenii curioşi, fricoşi, speriaţi şi oarecum incitaţi de ce se întâmpla. N-am avut nici acte de dizidenţă”, a spus Radu Paraschivescu.

Este cartea-radiografie a unei imposturi ajunse la final. Soţii Ceauşeşscu au fost doi dintre marii impostori”, a mai precizat scriitorul.

Grigore Cartianu e bine că scrie lucrurile acestea, pentru că la un mment dat intervin incertitudinile. Mulţi tineri desconsideră ce s-a întâmplat atunci, însă a uita acea perioadă mi se pare o greşeală primejdioasă”, a subliniat scriitorul.

Grigore cartianu face nu numai un lucru onest, ci şi necesar. O face pentru că e nevoie de acte, de documente. Suntem contemporani evenimentelor din 80 până încoace şi cartea asta e un exerciţiu de respect faţă de igiena noastră mentală. Când nu mai avem aşa ceva, am pierdut lupta”, a încheiat Paraschivescu prezentarea cărţii.

UPDATE 17:20

Un singur lucru important se poate spune despre această carte: este facută cu pasiune. Când am aflat de acest demers l-am rugat pe Grigore să continue, să ducă la bun sfârşit, pentru că acest lucru este important pentru meseria de jurnalist”, a spus Dinu Patriciu la lansarea celei de-a treia cărţi a lui Grigore Cartianu.

Cartea are orgoliul de a fi un demers jurnalistic, o încercare de obiectivare în subiectivismul fiecăruia dintre noi. Multe dintre părerile noastre diferă, dar mi se pare extraordinar că un om care avea atunci 20 de ani a scris din punctul de vedere al generaţiei sale istoria jurnalistică a acelui moment. Sunt lucruri capabile să ne schimbe părerile, îl felicit pentru că a făcut efortul de a scrie această carte într-un timp atât de scurt. Adunase atâta ardoare şi pasiune încât a finalizat-o înainte de apariţie cu doar 3 săptămâni”, a completat Dinu Patriciu.

“Nu e nici un document istoric, nici literatură, este puţin din fiecare. Am avut ca ambiţie personală ca precizia amănuntelor să fie mai mare decât în documentele istorice”, a replicat Cartianu.



Directorul Teatrului Naţional Bucureşti, Ion Caramitru, a punctat câteva momente din vremea Revoluţiei.

Nu am citit această carte. Am urmărit însă dezbaterile din ziarul Adevărul, cu oameni importanţi, dar niciodată nu m-am simţit atât de sigur, cu doi soldaţi aici care ne păzesc”, a glumit Ion Caramitru, uitându-se la soldaţii cu kalaşnikov de la standul Adevărul.

Sunt cei trei paraşutişti care la sfârşit ne vor executa”, a fost replica lui Grigore Cartianu.

Revoluţia română a pierdut şansa de a fi una profund anticomunistă. Revoluţia la care am participat eu nu a reuşit, cea la care a participat Sergiu Nicolaescu a reuşit. Mă refer la interesele care s-au născut”, a continuat directorul Teatrului Naţional.

Actorul a mai vorbit şi despre confiscarea Revoluţiei, despre desfiinţarea Securităţii din punct de vedere teoretic. „O să citesc această carte. Am şi ei eu multe teorii vizavi de ce spune domnul Alex Mihai Stoenescu şi foarte rar sunt de acord cu el”, a încheiat artistul.

UPDATE

Invitaţii lui Grigore Cartianu de la această oră sunt Dinu Patriciu, Ion Caramitru şi Liviu Antonesei.



image
image

UPDATE 15.25 Cristoiu a fost deranjat în carte de cuvântul dictator.

„Poate pentru că îl iubesc mai mult pe Ceauşescu decât pe Cartianu”, a glumit Cristoiu. „Această istorie e chiar mai interesantă decât prezentul”, s-a referit scriitorul la cartea lui Cartianu.

Lansare Ion Cristoiu la Adevărul

Prezent la lansarea „Sfârşitul Ceauşeştilor” Trifan Matenciuc, aghiotantul Generalului Victor Atanasie Stănculescu a relatat câteva dintre trăirile de la execuţia Ceauşeştilor, dar şi episodul filmării acesteia, secvenţe redate explicit în cartea lui Cartianu.

Mai citiţi:

Ziua a treia la Bookfest 2010

Prima zi la Bookfest 2010

S-a deschis Bookfest 2010

UPDATE:  14.15 „Găina fără bilet” s-a lansat la editura Adevărul Holding

„Este o foarte bună carte de vacanţă. Este relaxantă, nu este crispată. O bună terapie împotriva stresului cotidian”, a prezentat cartea Grigore Cartianu.

„În aceste zile am fost invitat la multe televiziuni pentru a vorbi despre carte. De fiecare dată moderatorul spunea: <<Ion Cristoiu a scris o carte, cam mare!>>, şi urmau întrebări despre căderea guvernului şi moţiunea de cenzură”, a început discursul de la lansare scriitorul.

„Acum nu voi vorbi despre moţiune. Testul cărţii va fi acesta: dacă o să râdeţi, cartea îşi va îndeplini rostul”, a spus autorul.

„După fuga ceauşeştilor, morţii au devenit inutili

După deschiderea Bookfest cu „Sfârşitul Ceauşeştilor“, Ion Iliescu continuă „Revoluţia“

Grigore Cartianu vă invită la standul Adevărul Holding

El a mai spus că volumul reprezintă România lui Ion Cristoiu, o Românie năucă, supărată şi proastă, peste care a dat năvală UE, America, ONU şi internetul.

„Românii n-au înţeles nimic din ce li se întâmplă. Apar în carte televiziunile şi fătucile lor, transmisiile în direct”, a rezumat Cristoiu, care-şi notează zi de zi aberaţiile întâlnite. „Am câteva şi de la acest târg”, a completat el, lăsând loc altor vorbitori de la standurile alăturate să se exprime. „Având în vedere aglomeraţia de genii pe metrul pătrat, mă opresc aici”, a glumit publicistul.

image

UPDATE: 13.30 Profesor la Universitatea din Maryland, istoricul Vladimir Tismăneanu a rezumat contextul istoric în care s-a prăbuşit regimul comunist în 1989.

La rândul său, Victor Atanasie Stănculescu, care a venit de la Jilava, a fost întâmpinat cu aplauze din partea celor prezenţi. “Cartea reprezintă ceea ce am trăit. Grigore Cartianu a descris magistral momentele ca ziaristul care scrie pe genunchi”, a vorbit generalul.

“Nu suport lecţiile din public, dar apreciez tot ce mi-aţi spus”, s-a adresat el audienţei, ţinând să felicite o persoană din public care-i este dragă.

La ora 14.00, la standul Adevărul, scriitorul Ion Cristoiu lansează cartea sa “Găina fără bilet”.

image

UPDATE: 13.00 Autograf de la un general din puşcărie

Pe cartea unui cititor, Generalul Stănculescu a scris: „Cu speranţa că aveţi mai multă speranţă pentru Viitor!”

UPDATE': 12.45 Generalul Stanculescu a ajuns la standul Adevărul Holding de la Bookfest

UPDATE: 11.45 „M-a întrebat Grigore cum mi -a părut cartea. I-am răspuns: Simplă! Ca să ajungi la simplitate îţi trebuie mulţi ani de muncă”, a vorbit Cătălin Tolontan.

„Grigore Cartianu a fost obsedat de reuşita acestei cărţi, care este fundamentală prin faptul că urmează detalii care o întregesc. Sunt bucuros pentru acestă carte”, a completat jurnalistul.

„Am obsesia preciziei milimetrice la carte, astfel încât elementele pe care nu le ştiau istoricii, regizorii să le poată folosi pentru un film”, a punctat autorul „Sfârşitului Ceauşeştilor”.

La ora 13.00, generalul Victor Stănculescu vine de la Jilava la editura Adevărul Holding.

image

UPDATE: 11.36

Fostul handbalist Ioan Gaţu a povestit cum a trăit momentele fierbinţi din iarna lui 89. „Sunt unul dintre martorii oculari la eveniemnte. Încă nu cunoaştem adevărul în totalitate, dar vă spun că în momentul uciderii dictatorilor am avut un sentiment de bucurie, sentimentul că am scăpat, fapt pentru care sincer, în fiecare duminică, îmi cer scuze. Poporul român ar trebui să-şi ceară scuze pentru acea zi”, a spus Gaţu.

Regizoarea Iarina Demian, jurnalistul Cătălin Tolontan, fosta mare glorie a handabului românescu Cristian Gaţu sunt primii invitaţi ai zilei.

Iarina Demian este pasionată de tot ce înseamnă actualitate, istorie, poporul român, prezent, trecut şi tot ce ne-a marcat, a subliniat Grigore Cartianu legătura actriţei şi regizoarei cu Revoluţia.

„Sunt o admiratoare a acestui demers. Este o lecţie de tenacitate în a afla adevărul”, a descris Iarina Demian cartea lui Cartianu.

„Am citit fragmente din acest volum care m-au şocat. M-am raportat şi eu la eroii Revoluţiei, având o imagine filmică a stilului în care s-a lucrat la carte”, a subliniat actriţa care a mai spus că este important să afli adevărul, dar şi mai important să-l cauţi. Artista a citit fragmentul „ai dat de dracu, Leano!” din cartea care se lansează la standul din Pavalionul 16.

Maratonul lansărilor din două în două ore ale cărţii lui Grigore Cartianu, „Sfârşitul Ceauşeştilor”, a continuat şi ieri la Târgul de Carte Bookfest

La ora 13.00, Grigore Cartianu i-a avut ca invitaţi la discuţii pe revoluţionarul Ilie Petre Ştirbescu, cel care l-a percheziţionat şi interogat pe Ceauşescu, la Târgovişte, şi pe regizorul Cristian Mungiu. „Nu ştiu prin ce miracol am ajuns să fiu eu expert în perioada respectivă. Probabil fiindcă sunt la capătul a trei filme care reconstituie biografii ale celor care au trăit atunci”, a spus Cristian Mungiu, care a mărturisit că a dorit să facă un documentar despre ultimele 24 de ore ale dictatorilor. „72, adică ultimele trei zile”, l-a sfătuit Grigore Cartianu.

„Cred că, după 20 de ani, subiectul este epuizat, suntem la capătul unei munci de redare artistică a acelei perioade. Am căpătat distanţa necesară pentru a reda cât mai just, în carte sau în film, ceea ce s-a întâmplat în acea epocă“, a fost de părere Cristian Mungiu. Acesta i s-a adresat direct lui Cartianu: „Cartea ta pune lucrurile la punct, dincolo de toate clişeele care au circulat în aceste două decenii. Sper să reuşim să transmitem o imagine justă a ceea ce am trăit atunci, pentru generaţiile viitoare“.

Ziua regizorilor la standul Adevărul

Radu Gabrea, unul dintre invitaţii de marcă ai lui Grigore Cartianu  a fost prezent la lansarea cărţii „Sfârşitul Ceauşeştilor“. „Este extraordinară cartea lui Grigore Cartianu. Este ruşinos că nici azi nu ştim adevărul despre acele vremuri. Sunt oameni care contestă şi azi faptele. Trebuie spus adevărul chiar dacă e dureros. Sunt interesat de această carte pentru un film“, a spus Gabrea. Şi Radu Muntean, realizatorul filmului „Hârtia va fi albastră“, a povestit cum a trăit acele zile, militar fiind la Bacău. „Filmul meu este cumva despre experienţele pe care le-au avut oamenii din perspectivă umană, nu neapărat istorică. Nu-mi permit să emit verdicte. Nu am clarificat situaţia în film, pentru că a fost o perioadă absurdă. Nu am dezlegat mistere. A fost o confuzie general“, a povestit regizorul.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite