S-a deschis Bookfest 2010 / Cartea "Sfârşitul Ceauşeştilor", vândută în 350 de exemplare, toate cu autograf

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Panglica roşie a fost tăiată la ora 11.10 de către Excelenţa Sa, ambasadorul Spaniei la Bucureşti Estanislao de Grandes, Grigore Arsene, preşedintele Asociaţiei Editorilor din România (AER), Vasile Timiş, secretar de stat în Ministerul Culturii.

UPDATE

Update, ora 17.00

La ora 17.00, la standul Adevărul a fost invitat Radu Moraru, realizatorul emisiunii „Naşul”, de la B1TV.

După invitaţi revoluţionari din Bucureşti şi după dialogul cu Stelian Tănase şi Dorin Cârlan, Grigore Cartianu a vorbit despre revoluţia de la Braşov, oraşul adolescenţei invitatului său.

„L-am invitat pe Radu pentru că ştie să vorbească, pentru că el a trăit Revoluţia la Braşov, acolo unde au murit vreo 40 de oameni!”, l-a introdus Grigore Cartianu pe jurnalistul de la B1.

„M-am prins destul de repede de ce se întâmplă. Se trăgea ba dintr-un hotel, ba din clădiri necunoscute şi mi se părea ciudat cum de se opune cineva unei adevărate revoluţii!”, a spus Moraru.

Alte zeci de cititori s-au adunat la standul Adevărul pentru autografe pe cartea „Sfârşitul Ceauşeştilor”.

UPDATE

Iarina Demian: “Îl ştiu demult pe domnul Cartianu. A fost alături de soţul meu, Ioan Chirilă, am rămas şi eu alături de el. Îl areciez mult”, a spus regizoarea.
Ora 15.00 Invitaţi: Stelian Tănase, Dorin Cârlan, Florel Manu

Carte terifiantă, ca în Kafka

„Acum două ceasuri, comentam cu cineva cartea: Grigore Cartianu este unul dintre puţinii care şi-au pus ceva în cap şi care au şi dus la bun sfârşit, ceea ce nu este caracteristic românilor”, a spus publicistul şi scriitorul Stelian Tănase.

„Este un mare subiect şi mulţi jurnalişti nu l-au mirosit. Grigore Cartianu s-a ţinut de el. A fost o operaţiune tenace, cartea fiind o experienţă deosebită”, a completat publicistul.

Stelian Tănase a rezumat câteva episoade ale cărţii, el însuşi fiind interesat de pasaje importante. „Cartianu îşi alege un singur eveniment din Revoluţie şi-i extrage toate sensurile posibile. Încearcă să înţeleagă de ce Ceauşeştii au fost judecaţi şi împuşcaţi sumar, această poveste fiind fără egal în Europa, unde în toate răsturnările de regim ale lui 89 nu au existat victime”.

Scriitorul a comparat demersul lui Grigore Cartianu drept o carte terifiantă, ca în Kafka. „Domină în carte faptele, datele precise, concretul. Bravo, Grigore Cartianu!”, a încheiat Tănase.

Dorin Cârlan, unul dintre cei trei paraşutişti care a tras în Ceauşeşti a mulţumit autorului pentru această carte. „Mulţumesc lui Stelian Tănase, redacţiei Adevărul şi lui Grigore Cartianu”, au fost cuvintele paraşutistului.

Autorul „Sfârşitului Ceauşeştilor” a caracterizat scrierea sa drept una cinematografică datorită rigorii cu care a fost documentată şi scrisă. „Am vrut să urmăresc faptele în amănunt, cinematografic, astfel încât am dus la maximum rigoarea”, a explicat scriitorul, mulţumindu-i şi colegului Florel Manu. „El a fost furnica aceea care rezolva lucurile pe care eu nu le puteam face”.

UPDATE

Cartianu: „După fuga Ceauşeştilor, morţii au devenit inutili!“

Redactorul-şef al cotidianului „Adevărul” a povestit pentru cei prezenţi „lungul drum al cărţii către editură”. „A început la timp, din respect pentru public. „E o ambiţie a mea personală de a intra în legătură cu publicul. O lansare maraton, ca oamenii să ia contact cu cartea”, a spus Cartianu. „Eu sunt un autor de carte, nu un scriitor. Fac cartea din breasla jurnaliştilor, nu a scriitorilor. Autorul dispare, cărţile rămân nemuritoare”, a adăugat acesta. CLICK AICI PENTRU MAI MULTE AMANUNTE

Ion Iliescu atacă „Sfârşitul Ceauşeştilor“

În discursurile de inaugurare invitaţii şi organizatorii au vorbit despre criza cărţii şi despre câştigul cititorilor.

„Bine aţi venit la cea de-a cincea ediţie a Bookfest 201, un tîrg care a dezvoltat viaţa de carte. Anul acesta avem plăcerea să vă spunem că Spania este invitatul de onoare", a vorbit în deschiderea evenimentului Grigore Arsene, preşedintele AER.

„Investiţia în cultura scrisă este cea mai profitabilă în aceste momente. Publicul este alături de noi şi este o mare deosebire între aspectul calitativ (ne situăm alături de marile culturi ale lumii) şi aspectul cantitativ (ne situăm destul de jos în comparaţie cu alte ţări)", a adăugat Arsene.



Resurse pentru salvarea festivalului

image

„Scrierea şi cititul sunt cele mai de folos pentru existenţa noastră, iar concluzia de final ar trebui să fie faptul că organizatorii au găsit resurse pentru salvarea acestei manifestări. De asemenea, organizarea acestui târg trebuie să fie un câştig pentru cititori să cunoască literatura contemporană spaniolă ", şi-a început discursul Vasile Timiş, secretar de stat în Ministerul Culturii.

„Educaţia fără cărţi este ca înotul fără apă!"

„Nu pot să-mi imaginez educaţie fără carte. Doresc succes acestui festival şi îmi doresc să fiu prezentă şi la ediţia cu numărul 66", a spus Liliana Preoteasa, director general în Ministerul Educaţiei.

Estanislao De Grandes, ambasadorul Spaniei la Bucureşti:

„Este o onoare şi o bucurie să fiu prezent la această ediţie a târgului la care ţara mea este invitată de onoare. Cred că alegerea Sapiei nu este întâmplătoare dat fiind că Spania a deţinut preşedinţia UE în acest semestru. Prin acest festival vom întări relaţiile noastre", a spus Excelenţa Sa.

„Împărţim un catalog de valori comun: cultura, literatura şi cartea. Acestea aduc o nouă modalitate de confruntare în prezent. Scrisul, cartea unesc popoarele, fiind singurele mijloace care ne dau ocazia de a ne îmbogăţi spiritual", a spus Estanislao De Grandes.
El a continuat: „Din ce în ce mai mulţi autori români sunt traduşi în spaniolă, iar cărţile literaturii spaniole sunt prezente pe piaţa de carte românească. Cred că acestă întâlnire este motiv de sărbătoare".

După discursurile invitaţilor, cei prezenţi au vizitat standul Spaniei (Pavilion 13), după care a urmat un cocktail de bun venit.



Prima lansare de carte: Ora 13.00

image

„Sfârşitul Ceauşeştilor- Să mori ca un animal sălbatic", de Grigore Cartianu

București



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite