Ziua a treia la Bookfest 2010

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cititorii s-au înghesuit la ora 11.00 la standul editurii Adevărul Holding pentru a cumpăra cartea lui Grigore Cartianu „Sfârşitul Ceauşeştilor”.

Lansare Ion Cristoiu la Adevărul

„După fuga ceauşeştilor, morţii au devenit inutili

După deschiderea Bookfest cu „Sfârşitul Ceauşeştilor“, Ion Iliescu continuă „Revoluţia“

Grigore Cartianu vă invită la standul Adevărul Holding

Prima zi la Bookfest 2010

S-a deschis Bookfest 2010

Update, ora 19.30

Ultima întâlnire a serii la Adevărul Holding: Grigore Cartianu în dialog cu Radu Muntean şi Haralamb Voicilaş, avocatul familiei Ceauşescu

„Eu am fost în armată atunci, soldat la Bacău, şi am păzit tot ce se putea păzi în oraş. Filmul meu, „Hârtia va fi albastră” este cumva despre experienţele pe care le-au avut oamenii din perspectivă umană, nu neapărat istorică. Nu-mi permit să emit verdicte. Nu am clarificat situaţia în film, pentru că a fost o perioadă absurdă. Nu am dezlegat mistere. A fost o confuzie generală”, a povestit regizorul invitat.

„Eu îmi doream foarte tare să lupt, să particip în Bucureşti la Revoluţie. Filmul este despre un soldat care ignoră ordinele superiorilor. Aş fi vrut să plec şi eu la Bucureşti să lupt în acele momente. Nu m-am lămurit ce a fost atunci”, a mărturisit artistul.

Update, ora 17.00

După ce a trecut pe la standul editurii Cristian Mungiu, la această oră este prezent Radu Gabrea. Peste două ore va veni aici şi Radu Muntean.

Unul dintre puţinii regizori români pasionaţi de istoria regimului comunist, Radu Gabrea, este interesat în mod special de cartea „Sfârşitul Ceauşeştilor” pentru că o va transforma în sursa unui film.

„La evenimentele din decembrie 89 nu mă aflam în Bucureşti, dar când m-am întors în ţară m-am interesat de tot ce s-a întâmplat”, a spus regizorul.

„Este extraordinară cartea lui Grigore Cartianu. Este ruşinos că nici azi nu ştim adevărul despre acele vremuri. Sunt oameni care contestă şi azi faptele. Trebuie spus adevărul chiar dacă e dureros. Sunt interesat de această carte pentru un film”, a încheiat Radu Gabrea.

La rândul său, Ştefan Andrei, fostul ministru de Externe din vremea lui Ceauşeşscu a spus că volumul „Sfârşitul Ceauşeştilor” este o carte importantă şi că regimul de atunci trebuia schimbat altfel şi cu alţi oameni. 

UPDATE 16.23

<!--[if gte mso 10]>

“Domnul Ion Iliescu, prezent ieri la târg, nu a fost, nu este şi nu va fi pregătit vreodată să accepte adevărurile din acestă carte”, a spus autorul “Sfârşitului Ceauşeştilor”.

La ora 17.00, Grigore Cartianu îi are ca invitaţi pe Andrei Ştefan, fost ministru de Externe şi pe regizorul Radu Gabrea.

Update, ora 15.30

Alături de scriitorul Grigore Cartianu au vorbit la standul editurii Adevărul Holding istoricul Alex Mihai Stoenescu şi generalul în rezervă Mugurel Florescu.

“Am început miercuri la ora 13.00 şi de atunci ne întâlnim cu alţi invitaţi”, a spus redactorul-şef al ziarului “Adevărul”.

Este o premieră pentru mine să mă adresez la o lansare de carte, carte pe care nu am cum să o judec eu. Este un moment extraordinar, pentru că marchează sfârşitul unei epoci şi începutul alteia, cu neînţelegeri, greutăţi”, a declarat public Mugurel Florescu.

“Am acceptat invitaţia aici datorită sincerităţii şi corectitudinii domnului Cartianu”, a spus Florescu.

Fostul militar a povestit paşii pe care i-a urmat în creionarea, definirea procesului Ceauşeştilor, împreună cu generalul Stănculescu.

Vremurile pe care le trăim acum nu sunt rezultatul zilei de 25 decembrie”, a vrut să-i asigure Florescu pe cei prezenţi la lansare.

Mâine, generalul Stănculescu va fi prezent la lansare.

“Eu am vrut să redau cinematografic cum au trăit doi oameni, cu ce spaime şi gânduri până la execuţia de la zidul din Târgovişte, dar am intrat în substratul istoric, am gustat din prăjitura otrăvită, dar foarte gustoasă a contextului istoric şi atunci am hotărât că trebuie să am cele două tablouri şi cel uman şi cel istoric”, a spus Grigore Cartianu.

“Ca istoric, pentru mine lucrurile sunt clare”, a spus Alex Mihai Stoenescu. “Grigore Cartianu a făcut o reconstituire extraordinară în cartea sa. Vine şi atinge amănuntele de viaţă, pentru că fundamental în această carte este personajul, oameni simpli, cu carieră. Tot acest amalgam de personaje şi mai ales traseul lui Ceauşescu prin ţară sunt în carte prezentate prin scene surprinse incontestabil, veridice. Unele sunt alterate de trecerea timpului, dar sunt scrise cu uşurinţă, cu sinceritate şi este fără îndoială un eveniment mediatic fundamental”, a spus Stoenescu.

“Citind cartea, vă rog să vă puneţi întrebarea dacă este vreo legătură între ce s-a întâmplat atunci şi ce trăiţi acum”, a spus la final istoricul.

“Cred că puteam să scăpăm de el şi fără să mai moară aproape o mie de oameni”, a concluzionat autorul “Sfârşitului Ceauşeştilor”.

UPDATE, ora 13.10



Cristian Mungiu, Cristian Ţopescu si Petre Ilie Stirbescu sunt invitaţii lui Grigore Cartianu, la standul editurii Adevărul Holding. Invitaţii lui Grigore Cartianu au vorbit despre decembrie 1989

„Sunt la capătul a trei filme care recuperează memoria oamenilor de atunci. Perioada în care am recuperat momente din perioada comunistă a fost sub formă de ficţiune. Mă ineresează cartea pentru că la un moment dat am vrut să fac un documentar despre ultimele 24 de ore din viaţa lui Ceauşescu”, a spus regizorul premiat cu Palme D’Or la Cannes în 2007.

image



„Acum vine momentul unor documente despre perioada respectivă, mai ales că la toamnă va apărea un film despre viaţa lui Ceauşescu”, a mai spus Mungiu. Primul om care l-a percheziţionat şi l-a chestionat pe Ceauşescu, Ilie Petre Ştirbescu, este revoluţionarul invitat al zilei, la lansarea-maraton a cărţii „Sfârşitul Ceauşeştilor”.

image

Mai citiţi şi:

Incident la Bookfest: Iliescu, întâmpinat cu lozinci anticomuniste

Târgovişteanul a făcut referire la câteva evenimente din decembrie 89, povestind cu amănunte ce aveau cei doi dictatori la ei în momentul percheziţiei. Dialogul dintre Ştirbeanu şi cei doi Ceauşeşti a continuat la standul Adevărul.

Împreună cu cei patru copii ai săi s-a bucurat că i-a arestat pe cei doi dictatori. Grigore Cartianu l-a salutat pe ministrul Radu Berceanu, prezent la lansarea soţiei sale de mai devreme. Cristian Ţopescu a povestit o amintire din Ghencea de după execuţia Ceauşeştilor.

„În decembrie, eram ofiţer în armata română, pe lângă echipa de fotbal Steaua. Fiind militar am primit ordin de prezentare la unitate. Parola era: Radu cel Frumos”, a început povestirea Ţopescu.

„Ne-am adunat vreo 10 inşi şi am observat pe ferestrele birourilor nişte maşini care plecau din cimitirul Ghencea. Am început să ne temem. Dacă aterizează teroriştii pe stadion? era întrebarea tuturor. Existau două pistoale pe care le puteam folosi, a spus un coleg, dar nimeni nu trăsese vreodată cu un pistol”, a spus jurnalistul.

„Din volumul prietenului Cartianu sper că vom afla ce se întâmpla pe stadionul Steaua atunci. Generalul Voinea a crezut că am filmat în acele zile momente cheie din operaţiunile care se desfăşurau. Nu era adevărat”, a spus Cristian Ţopescu.

La finalul discuţiei, Cristian Mungiu a adăugat: „Mă uit la cei care ne ascultă şi constat că sunt oameni care îşi amintesc perioada de atunci. Sper că prin cartea aceasta şi că prin filmele făcute de noi regizorii copiii să cunoască imaginea celor 20 de ani. Sper ca acum cartea să pună la punct lucrurile. Îţi doresc mult succes!”, a spus regizorul.  
La ora 15.00 istoricul Alex Mihai Stoenescu şi avocatul Mugurel Florescu vor fi alături de jurnalistul Grigore Cartianu.

  Update, ora 12.40

La Clubul Şoriceilor de Bibliotecă are loc lansarea cărţii “Bun venit la club! Jurnalul personal al calului Crac”, scrisă de Sylvie Overnoy şi tradusă din franceză de Mihaela Berceanu, soţia ministrului Radu Berceanu.

image

“Este o carte interactivă, scrisă de un biped, dar povestită de un patruped, pentru că un cal povesteşte viaţa la club”, a prezentat cartea Cristian Ţopescu, invitat la lansare.

“Am tradus această carte ca un omagiu adus calului”, a scris Mihaela Berceanu în carte.

Actorul Marian Râlea a citit fragmente din cartea despre calul Crac.

Mai citiţi şi: Iliescu şi Cartianu, duel pentru Revoluţie

Lansarea-maraton a cărţii lui Grigore Cartianu continuă şi în a treia zi de festival, cu invitaţi de marcă. Printre aceştia, regizorul Cristian Mungiu va fi prezent la ora 13.00 la stand pentru discuţii despre comunism. Urmăriţi aici pas cu pas evenimentele de la lansarea cărţii.

Printre primii cumpărători de la standul Adevărul de astăzi s-a aflat şi Silviu Prigoană. El a consultat ofertele editurii, comandând toate cărţile pentru biblioteca copiilor săi. „Trebuie să fac bibliotecă copiilor!”, a spus Prigoană. „Când ia pensia soacră-mea, vin să cumpăr cărţile de la Adevărul”, a glumit parlamentarul.


București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite