Vaccin antigripal, şi la mall, şi la spital

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La Institutul „Matei Balş“ din Capitală românii au stat şi câte cinci ore pentru imunizare, în timp ce la Cluj-Napoca, vaccinarea se face şi la mall. Numărul românilor care fac injecţia împotriva virusului A(H1N1) s-a triplat. La cel mai mare centru din Bucureşti erau imunizate ieri câte 180 de persoane pe oră.

Mii de bucureşteni au venit sâmbătă la Institutul „Matei Balş" din Bucureşti pentru a se vaccina contra virusului gripei noi, după ce au bătut în zadar la uşile medicilor de familie.

Citiţi şi:

Porcina şi-o fi luat liber în week-end?!Un tânăr de 24 de ani a murit în Ambulanţă, iar centrele de vaccinare sunt închise!

3.000 de bucureşteni s-au vaccinat împotriva gripei porcine

Cum intri în spitalele din România cu o boală şi pleci cu zece

Frica de moarte a învins-o pe cea de vaccin

„Am fost de mai multe ori la medicul de familie să mă vaccinez, dar mereu îmi spunea să revin. Aşa că am decis să vin la Balş", ne-a spus ieri bucureşteanul Ioan Lazăr.

Explicaţia ne-a dat-o secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, prof. dr. Adrian Streinu-Cercel: „Foarte mulţi medici nu au ridicat vaccinurile pentru că nici populaţia nu cerea să se vaccineze".

Prof. Streinu-Cercel a mai spus că ieri s-au imunizat câte 180 de persoane pe oră. Câteva zeci de medici de familie au venit ieri la Institut pentru a da o mână de ajutor echipei care efectua imunizarea.

A doua coadă, la spitalul de ochi

Un centru nou unde bucureştenii sau cei aflaţi în trecere prin Bucureşti se pot vaccina de ieri a fost deschis la Spitalul de Oftalmologie din Piaţa Lahovari. Sute de persoane aşteptau ieri după-amiază să fie injectate cu serul antiporcin.

„Cum l-am auzit pe Streinu-Cercel că se va înfiinţa centrul de vaccinare la Spitalul de ochi, am şi venit, având în vedere că e sâmbătă şi am destul timp să stau la coadă", spunea o femeie în vârstă care a ajuns printre primii la rând.

Vremea ca de primăvară i-a ţinut pe oameni la coadă. Mai toţi bucureştenii îşi sunau cunoştinţele şi le chemau la vaccin. „Hai acum, că în timpul săptămânii n-o să ai timp. Pleci acuşi în Germania şi-o iei de pe acolo. Vino urgent aici, că scapi repede", spunea un bărbat. 

„Pac-pac şi ai scăpat"

Adrian Streinu-Cercel şi-a văzut visul cu ochii: românii au venit în sfârşit la vaccin Foto: Marian Iliescu

No title

Cei care ieşeau din salon dădeau detalii tuturor. „Sunt patru asistente cu mână uşoară, iar treaba merge brici. În nici un minut ai scăpat".

O femeie care tocmai se vaccinase povestea că totul se desfăşoară foarte simplu: „eliberezi repede mâna dreaptă, pac-pac şi ai scăpat de porcină pentru toată viaţa". Unii, mai plictisiţi din fire, n-au avut răbdare să le vină rândul şi au plecat înainte de a se vaccina.

Cazuri grave de gripă

De la începutul pandemiei de gripă nouă, în România s-au înregistrat mai multe cazuri grave, printre care cel al baritonului Gheorghe Mogoşan, solist al Operei Române din Cluj. El fusese internat la Secţia de Terapie Intensivă a Spitalului Judeţean din Cluj-Napoca cu A(H1N1), boală de care s-a vindecat. A murit însă apoi din cauza unor probleme pulmonare cronice pe care le avea dinainte.

În noiembrie 2009, un român, care suferea de doi ani de cancer, a murit într-un spital din Italia, după ce a fost diagnosticat cu gripă nouă. Virusul i-a agravat boala.

Gripa porcină a lovit mai ales în femeile însărcinate. În decembrie anul trecut, clujeanca Ana Valeria Varadi (30 de ani) a fost prima femeie gravidă din România care a murit din cauza gripei noi.

Tot în decembrie, o femeie însărcinată în luna a şaptea, din Iaşi, a decedat, după ce a fost diagnosticată cu aceeaşi boală. Soţul ei abia a reuşit să facă rost de bani pentru înmormântare. În ultima lună din an, în România s-a înregistrat şi primul deces cauzat de gripa nouă la un copil. Minorul avea 10 ani şi era din Bacău.

Actorul Toni Tecuceanu (37 de ani) a murit la 5 ianuarie, la Institutul „Matei Balş" din Capitală, în urma unor complicaţii la plămâni, după ce a contractat virusul A(H1N1). ; Francisca M. Catană

Părerea specialistului : „O acţiune isteroidă în masă"

Hanibal Dumitraşcu
psiholog

„Pentru simplul motiv că Toni Tecuceanu apărea la televizor el era catalogat în mentalul colectiv ca un supraom, ca un erou infailibil, dincolo de omul obişnuit, căruia nimic grav nu i se poate întâmpla. Iar dacă lui i s-a întâmplat, atunci celor obişnuiţi li se va întâmpla cu atât mai uşor. Ceea ce a urmat după moartea lui poate fi descris ca o acţiune isteroidă în masă. Acum, oamenii care merg la vaccin nu sunt în stare să-şi explice gestul în mod raţional la fel cum înainte nu puteau explica de ce refuză să meargă să se imunizeze".

Unde ne putem imuniza în ţară

Clienţii mallului clujean au îmbinat utilul cu plăcutul: vaccinul şi promoţiile de sezon  Foto: David Sugar

No title

Vaccinarea contra virusului A(H1N1) este gratuită şi se poate face în toate cabinetele medicilor de familie, dar şi în centrele special amenajate. În Bucureşti sunt deschise deja trei centre, la Spitalul „Matei Balş", la Spitalul Clinic de Urgenţă Oftalmologic, la Spitalul Colentina.

Cumpărături şi vaccin, la magazin

În Cluj-Napoca funcţionează singurul centru de vaccinare împotriva gripei porcine deschis într-un centru comercial. Promedical Center are un cabinet în Iulius Mall, deschis zilnic între orele 8.00 şi 22.00.

La Arad a fost deschis ieri primul centru de vaccinare antiporcină din vestul ţării, la Spitalul de Boli Infecţioase din oraş. Centrul vizează în special vaccinarea celor care nu au medic de familie şi este deschis zilnic între 10.00 şi 12.00, inclusiv în weekend.

Şi în Braşov urmează să funcţioneze, de mâine, un centru de imunizare, la Spitalul de Boli Infecţioase Braşov. Aici se vor putea vaccina în special turiştii aflaţi în tranzit sau persoanele care nu beneficiază de asigurare de sănătate.

Brăilenii se pot prezenta atât la medicul de familie, cât şi la Policlinica Spitalului Judeţean de Urgenţă, zilnic între orele 8.00 şi 14.00. Constănţenii se pot vaccina şi la Spitalul Clinic de Boli Infecţioase Constanţa.

„De luni vom deschide câte un cabinet la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa, la unităţile medicale din Mangalia, Medgidia şi Băneasa şi la sediul Direcţiei de Sănătate Publică", a explicat Constantin Dina, directorul Direcţiei de Sănătate Publică.

Material realizat cu sprijinul redacţiilor „Adevărul de Seară".

În toate judeţele persoanele care doresc să se vaccineze împotriva virusului AH1N1 pot solicita imunizarea la cabinetele medicilor de familie. În unele judeţe autoritaţile au amenajate şi alte centre speciale pentru vaccinare. Acestea sunt:

Bucureşti
-    La Institutul "Matei Bals" din Capitala (str. Dr. Calistrat Grozovici nr. 1)
-     La Institutul "Cantacuzino", începând de luni, 11 ianuarie
-    La Institutul de Sanatate Publica , începând de luni, 11 ianuarie
-    La Spitalul de Oftalmologie Lahovari
-    La Spitalul Colentina
-    La punctul medical din Pasajul Universităţii,începând de luni 11 ianuarie, între orele 9.00 şi 17.00
-    La Spitalul Fundeni

Iaşi
-    Spitalul de Boli Infecţioase. Program cabinet: deschis de luni până duminică între orele 8.00 şi 20.00

Arad
-    Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă, Secţia boli infecţioase adulţi: deschis zilnic, între orele 10,00 şi 12,00, adresându-se mai ales persoanelor neasigurate sau care nu au medic de familie.

Cluj
-     Promedical Center din Iulius Mall Centrul de Diagnostic şi Tratament şi la medicii de familie, Spitalul Judeţean (numai pentru medici)
 
Alba
-    Spitalul Judeţean (pentru personalul mededical şi jurnalişti), Secţia de Infecţioane a Spitalului  Judeţean
 
Brăila
-     Policlinica Spitalului Judeţean de Urgenţă.

Braşov
-     Spitalul de Boli Infecţioase Braşov.

Constanţa
-    Spitalul Clinic de Boli Infecţioase Constanţa
-    Începând de luni şi la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa şi la sediul Direcţiei de Sănătate Publică.

Galaţi
-     La Spitalul Clinic de Urgenţă şi în incinta Compartimentul de Medicină Preventivă.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite