Bucureşti: 3.000 de bucureşteni s-au vaccinat împotriva gripei porcine

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Oamenii au stat ore în şir la coadă în curtea Insitutului “Matei Balş” în aşteptarea imunizării. Alte două centre de vaccinare au fost deschise la Spitalul Clinic de Urgenţă Oftalmologic şi la Spitalul Colentina. Specialiştii spun că medicii de familie au responsabilitatea să vaccineze dar că aceştia nu şi-au ridicat dozele de la direcţiile de sănătate publică.

UPDATE: Ministerul Sănătăţii a deschis astăzi la Spitalul Fundeni încă un centru pentru vaccinare împotriva gripei noi.


De la sfârşitul lunii noiembrie şi până în prezent, Ministerul Sănătăţii a distribuit 1.460.000 de doze prin Direcţia de Sănătate Publică pentru vaccinare.

Mii de bucureşteni au venit sâmbătă la Institutul “Matei Balş” din Capitală pentru a se vaccina contra virusului gripal A/H1N1. Oamenii care au umplut curtea instiuţiei au suprasolicitat echipele de medici, fiind a doua zi de isterie după ce vineri peste 600 de bucureşteni au venit la Balş pentru a fi vaccinaţi.

În consecinţă, sâmbătă ora 13.00, s-a deschis alte două centre de vaccinare, la Spitalul Clinic de Urgenţă Oftalmologic din Piaţa Lahovari şi la Spitalul Colentina. Atât centrul de vaccinare de la Balş cât şi cele două noi centre vor rămâne deschise pentru populaţie chiar şi duminică, până când vor fi vaccinaţi toţi solicitanţii. Alte centre de vaccinare vor fi deschise luni, unul la Institutul “Cantacuzino” şi unul la Institutul de Sănătate Publică.

Medicii estimează că numărul persoanelor vaccinate sâmbătă în Bucureşti se va ridica până la aproximativ 3.000 de persoane.

S-a vaccinat cu o frecvenţă de 180 de persoane pe oră

Oamenii care s-au îngrămădit ieri la coadă la vaccinare au ajuns în curtea Institutului Balş după ce au bătut în zadar la uşile medicilor de familie. “Am fost de mai multe ori la medicul de familie să mă vaccinez dar mereu îmi spunea să revin. Aşa că am decis să vin la Balş”, a spus Ioan Lazăr.

Cu toate că autorităţile anunţaseră la demararea campaniei de vaccinare că imunizarea se poate face la cabinetele medicilor de familie şi la cabinetele specializate din cadrul policlinicilor şi spitalelor, bucureştenii au ajuns până la urmă să se îngrămădească în curtea Institutului Balş. “Foarte mulţi medici nu au ridicat vaccinurile pentru că nici populaţia nu cerea să se vaccineze”, a spus secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, prof. dr. Adrian Streinu-Cercel.

El a mai spus că se vaccinează circa 180 persoane pe oră şi a făcut apel la medicii de familie să vaccineze populaţia pentru că nu intră în obligaţia Institutului “Matei Balş” să facă acest lucru. Câteva zeci de medici de familie au venit ieri la institut pentru a da o mână de ajutor echipei care a efectuat ieri imunizarea.

Moartea lui Toni Tecuceanu i-a speriat pe români

În urma decesului actorului Toni Tecuceanu, cauzat de infecţie cu virusul A/H1N1, numărul persoanelor care a a cerut imunizarea a crescut uluitor.
Astfel, dacă de la demararea campaniei de vaccinare, care a început la data de 26 noiembrie, până la la data de 3 ianuarie se vaccinaseră aproximativ 210.000 de persoane, după această dată numărul solicitărilor a crescut de zece ori, ajungându-se la la aproximativ 270.000 de vaccinări până aseară.

“A trebuit să moară o persoană cunoscută pentru ca lumea să se identifice cu boala şi să ceară imunizare”, a mai declarat Adrian Streinu-Cercel

Mai sunt disponibile peste un million de vaccinuri

Campania de vaccinare contra virusului A/H1N1, care este gratuită, a fost extinsă de Ministerul Sănătăţii, la toate categoriile de populaţie cu vârsta de peste 16 ani.
Peste 1.340.000 de doze de vaccine au fost repartizate în toată ţara din care au mai rămas disponibile aproximativ 1.070.000 de doze.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite