Frica de moarte a învins-o pe cea de vaccin

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Românii intră în orice cabinet medical  care le iese în cale pentru a se vaccina
Românii intră în orice cabinet medical care le iese în cale pentru a se vaccina

De teamă să nu se îmbolnăvească de gripa A(H1N1), oamenii din toată ţara au luat cu asalt spitalele pentru a se imuniza. Numărul de persoane vaccinate s-a triplat în numai trei zile în mai multe judeţe din ţară. Solicitările pacienţilor au dus la epuizarea dozelor din cabinetele medicilor de familie.

Moartea actorului Toni Tecuceanu din echipa „Cronicii Cârcotaşilor" i-a convins pe români că vaccinarea este singura metodă de a se proteja împotriva virusului A(H1N1).

CLICK AICI PENTRU A AFLA CUM POŢI SĂ DETECTEZI GRIPA PORCINA ÎN CINCI MINUTE, LA TINE ACASA

Moartea „cârcotaşului“ Toni a băgat lumea în sperieţi!
Ultima reprezentaţie a lui Toni Teuceanu
Toni Tecuceanu i-a păcălit pe Chivu şi Mutu


În ultimele două săptămâni, peste 100.000 de persoane au lăsat deoparte „frica de efectele secundare ale vaccinului" şi s-au imunizat. Ministerul Sănătăţii a anunţat că până la 3 ianuarie au fost vaccinate 210.000 de persoane, iar după această dată solicitările au crescut de cel puţin 10 ori.

Direcţiile de sănătate publică judeţene au informat ministerul că au epuizat stocurile de vaccin gripal CANTGRIP şi au cerut suplimentarea lor cu peste 120.000 de doze.

Luna trecută, doi vaccinaţi pe zi

La Iaşi, numărul celor care solicită să fie vaccinaţi împotriva virusului A(H1N1) a crescut de cinci ori comparativ cu luna trecută.

„Ieri, de exemplu, am avut 15 pacienţi care au cerut să se vaccineze. Tragedia din această săptămână, mă refer aici la moartea actorului Toni Tecuceanu, a trezit atenţia oamenilor şi le-a schimbat atitudinea faţă de acest vaccin. Luna trecută abia veneau 2-3 persoane să se vaccineze", a declarat Dan Pletea, medic de familie.

Majoritatea celor care solicită vaccinul împotriva gripei noi sunt bolnavii cronici şi persoanele trecute de 50 de ani. „La început nu am vrut să aud de vaccin, dar acum, când văd că mor atât de mulţi, m-am decis să mă vaccinez. În plus, sunt bolnavă de diabet de peste şapte ani", a spus Vela Luca, una dintre pacientele doctorului Pletea. Numărul mare de oameni care solicită imunizarea este confirmat şi de Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Iaşi.

„Medicii de familie au început să ne solicite din această săptămână tot mai multe vaccinuri. Până-n prezent, la Iaşi au fost vaccinate 12.000 de persoane", a declarat Marius Voicescu, purtătorul de cuvânt al DSP.

La Galaţi s-au triplat imunizările

Gălăţenii au dat buzna în cabinetele medicilor de familie pentru a se vaccina. Dacă până în urmă cu trei zile se imunizaseră doar 700 de persoane, ieri numărul acestora se triplase, ajungând la peste 2.000 de persoane.

„Până acum am refuzat, dar gata! Poate să fie orice efect secundar o fi. Decât să mor, mai bine fac vaccinul! Aţi văzut ce a păţit băiatul acela de la «Cârcotaşi»? Vi se pare că e de glumă?", spune Alexandru Cristea , unul dintre gălăţenii care s-au vaccinat ieri.

„Foarte mulţi au venit să se vaccineze în ultimele zile. Vestea morţii actorului Toni Tecuceanu cred că i-a pus pe gânduri", a declarat Valentin Boldea, directorul Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Galaţi.

La Botoşani se înţeapă 650 de persoane pe zi

Şi în Botoşani s-a dat alarma. Potrivit statisticilor oficiale, în fiecare zi 650 de persoane se vaccinează împotriva gripei porcine. Medicii spun că numărul este de trei ori mai mare faţă de luna trecută. Cei care solicită imunizarea sunt în general cu vârste cuprinse între 25 şi 40 de ani, dar şi botoşănenii ai căror copii studiază în universităţi din Iaşi şi Bucureşti. „M-a şocat moartea actorului Toni Tecuceanu. Mi-am dat seama că nu este de glumit cu gripa nouă şi am decis să mă vaccinez", a spus Iulian Flămânzeanu, agent vânzări.

Bomba „porcină" ticăie în şcoli

Medicii spun că riscul de răspândire a virusului A(H1N1) în rândul elevilor şi al studenţilor este foarte mare de când a început şcoala.  Tinerii sunt mult mai expuşi contactului cu virusul gripal nou datorită faptului că sunt mai tot timpul în colectivităţi mari.

 „A început şcoala şi acum există riscul mare ca virusul să fie contactat mai uşor pentru că ei stau mai tot timpul în grupuri mari, când acesta este primul lucru pe care trebuie să îl evităm dacă vrem să nu ne îmbolnăvim", a spus Silvia Curelariu, medic primar epidemiolog în cadrul Direcţiei pentru Sănătate Publică Timiş.

În şcolile din Timişoara, starea de alertă este menţinută şi medicii şcolari continuă să verifice starea de sănătate a elevilor.   Au contribuit Vali Trufaşu, Mădălina Grosu, Dora Sider, Olivia Tulbure

"Moartea actorului Toni Tecuceanu a adus lumea la vaccinare, dar este regretabil că a trebuit să se prăpădească 73 de persoane ca să înţelegem acest lucru."

Adrian Streinu - Cercel,
secretar de stat

Unde ne putem vaccina

La cabinetele medicilor de familie.

La Institutul "Matei Balş" din strada Dr. Calistrat
Grozovici nr. 1, Bucureşti.

La cabinetele specializate din cadrul policlinicilor (începând de luni, 11 ianuarie).

În cabinete special create pentru imunizare în interiorul fiecărui spital municipal, judeţean sau universitar (cu începere de luni, 11 ianuarie).

Pentru persoanele neasigurate sau care nu sunt înscrise la niciun medic de familie, direcţiile sanitare vor crea centre de vaccinare antipandemică în spitalele de boli infecţioase.

Ministerul Sănătăţii a transmis că medicii de familie nu au voie să refuze niciun pacient care vrea să se imunizeze şi nici să le ceară declaraţii prin care aceştia să-şi asume eventualele efecte adverse ale vaccinului.

„Moartea Cârcotaşului a băgat frica în mine! Mă vaccinez!"

Medicii de la Institutul „Matei Balş" vaccinează pe bandă rulantă, în ultimele zile. Pensionari, studenţi, elevi peste 16 ani sau persoane publice şi-au făcut injecţia împotriva gripei porcine. Miercuri, în doar câteva ore, peste 200 de persoane au venit să-şi facă vaccinul, iar ieri peste 50 de persoane se imunizaseră deja până la prânz.

„Ultimele două-trei zile au fost foarte aglomerate. Doar ieri au venit peste 200 de persoane, pe când la începutul vaccinării veneau cinci-şase oameni. Pe mulţi i-a speriat moartea actorului Toni Tecuceanu. Am schimbat şi programul cabinetului, dar dacă sunt persoane care vin în afara orelor de program, noi suntem în spital şi-i vaccinăm pe toţi", ne-a spus medicul Monica Stoica.

Mulţi pacienţi au lăsat deoparte zvonurile apărute despre vaccin şi au decis să se injecteze. „M-am speriat acum, când am văzut că a murit actorul. Moartea Cârcotaşului a băgat frica în mine şi de asta am decis să vin acum să mi-l fac. Nu cred că pot păţi ceva rău. Este testat şi am încredere", ne-a spus Marian Dorobanţu, un şofer de 37 de ani.

Medicii de familie, luaţi cu asalt

Moartea actorului Toni Tecuceanu a panicat populaţia şi a umplut cabinetele medicale de oameni care vin să se apere împotriva pandemiei. Stocurile de vaccin primite în luna decembrie s-au epuizat instantaneu.

„În fiecare zi sunt căutată de pacienţi de vârste şi profesii diferite care vor să-şi facă vaccinul. Şi bătrâni, şi tineri, şi cu studii medii şi superioare. Azi am mai făcut o comandă de vaccin la Sanepid", ne-a spus dr. Doina Mihăilă, preşedinta Patronatului Naţional al Medicilor de Familie.

Toţi cei şase medici de familie de la cabinetele de pe Strada Avrig, din Bucureşti, au avut un număr crescut de vaccinări în cele două zile de după decesul actorului.

Asistenta Floarea Buican, de la cabinetul medicului Gheorghe Alexandrescu, spune că miercuri şi joi au venit 23 de pacienţi, jumătate din numărul total de persoane care au cerut vaccinarea în cele trei săptămâni anterioare: „Şi-au dat seama că pericolul este real şi-au năvălit să-şi facă vaccinul. Norocul nostru că azi-dimineaţă (joi - n. red.) am primit încă 100 de doze şi nu avem probleme", povesteşte asistenta.
Au mai contribuit George Ciubotaru şi Simona Popa

„Românii au înţeles că sunt vulnerabili"

Psihologul Hanibal Dumitraşcu explică de ce moartea vedetei i-a impulsionat pe români mai mult decât oricare dintre discursurile pline de argumente ştiinţifice şi statistice ale profesorului Adrian Streinu-Cercel:

„Oamenii au tendinţa de a crede că cei care apar la televizor sunt feriţi de orice nenorocire şi îi investesc pe aceştia cu puterile unor supraoameni. Când o astfel de tragedie i se întâmplă unei vedete, oamenii se simt expuşi şi-şi spun: «Dacă lui i s-a întâmplat una ca asta, atunci e clar că mi se poate întâmpla şi mie!»", explică Hanibal Dumitraşcu.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite