Craiova: Cum intri în spitalele din România cu o boală şi pleci cu zece

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sute de bolnavi de tuberculoză, cu infecţii renale, urinare şi genitale ajung în fiecare lună la Spitalul Nr.1 din Craiova, pentru consultaţii, tratament şi chiar internare. Riscul ca încă atâtea persoane care trec pragul unităţii spitaliceşti să capete infecţiile este destul de mare. În policlinică nu ai unde să te speli, nici chiar după ce ieşi de la baie.

În faţa cabinetului de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice de la Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) din Bănie, un şir format din vreo zece oameni aşteaptă să le vină rândul. Stau în picioare din zori. Cei mai mulţi s-au proptit înaintea uşii de la ora 7.00, ca să fie siguri că nu vor rata consultaţia şi că nu vor fi anunţaţi, după o o perioadă lungă de nervi consumaţi, că programul doctorului s-a terminat.

Craiova

"Mi s-a mai întâmplat să mă întorc acasă fără să fiu văzut de specialist. Acum chiar sunt într-o situaţie critică, pentru că am mâncat carne de sărbători şi mi-a crescut glicemia", ne-a spus Vasile Gronea (65 de ani), bolnav. Cei din jur dau din cap, aprobator. Şi ei au păţit-o, de câteva ori. "Am diabet, sufăr cu inima şi am fost operată de chist. La fiecare lună am programare. Am învăţat regulile spitalului: cu cât vii mai devreme, cu atât părăseşti unitatea mai repede", mărturiseşte Violeta Bran (53 de ani), din Craiova.

Craiova

La câţiva metri distanţă se află cabinetul de urologie. Oameni obosiţi, cu feţele livide din cauza bolilor care îi macină, se mişcă dintr-un loc într-altul. Nu au stare. Cel mai neliniştit este Marian C. (40 de ani), din localitatea doljeană Leu. "Să te ferească Dumnezeu să ajungi ca noi! Am usturimi în zona de jos. Nu ştiu din ce cauză o fi, poate de la vreo infecţie. Trebuie neapărat să vorbesc cu un doctor să îmi dea vreo pastilă, să-mi treaca. Nu le mai suport. Când urinez, am nişte dureri groaznice, mă scuzaţi că vă spun. Dar aici uiţi de ruşine şi de tot", recunoaşte bărbatul. Se foieşte din ce în ce mai mult. Vecina încearcă să îl potolească. "Staţi, domne', că uite-acuş vă strigă asistenta. Nu vă agitaţi că scăpaţi şi de ziua asta!", îi spune Mariana Vracu (45 de ani), care îşi păstrează calmul, deşi are probleme de sănătate severe.

Robinete defecte, bolnavi mâhniţi

Pe holul policlinicii, oamenii se perindă ca în magazin. Sunt bolnavi. Unii mai grav, alţii cu afecţiuni uşoare. Pe faţă li se citeşte teama. De diagnostic şi de spital. Din cauza emoţiilor, o parte dintre ei trec pe la baie, pentru că au într-adevăr nevoie sau doar să se uite în oglindă şi să arunce cu un strop de apă pe faţă. Nu reuşesc. Robinetele sunt defecte. Nu de ieri, de azi, ci de ani de zile. 

Criticile celor care descoperă condiţiile de la SJU sunt destul de acide. "Aici vii cu o boală şi pleci cu zece. Mă doare rinichiul şi vreau să văd dacă e ceva rău. Acum îmi piuie şi capul de la aşteptare, îmi e greaţă de ce văd în WC şi mă minunez de toată priveliştea asta de coşmar", zice tanti Veta Loleţeanu (65 de ani), din acelaşi sat. Oameni care se prezintă la doctor pentru o afecţiune află mai târziu că au căpătat alte câteva, din instituţia care sperau că îi va salva. Gratuit.

Medicii insistă pentru o igienă strictă

Specialiştii din cadrul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii au mai multe recomandări, în contextul pandemiei de gripă nouă care a făcut ravagii în toată lumea şi care a răpus zeci de români. Cel mai frecvent sfat este ca oamenii să evite spaţiile aglomerate, să folosească şerveţele de unică folosinţă, când strănută, şi să se spele pe mâini cât mai des.

Citiţi mâine despre cazul unui bătrân care a ajuns la Spitalul Nr. 1 din Craiova cu o boală şi a părăsit unitatea cu mai mulţi viruşi, din Adevărul.

Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite