Încă doi militari din Batalionul 33 Manevră au murit în Afganistan

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Doi militari români au decedat, miercuri, în Afganistan, după ce autovehiculul de tip Humvee, în care se aflau, a fost ţinta unui atac cu un dispozitiv improvizat acţionat de la distanţă. Incidentul a avut loc la numai o zi după ce preşedintele Traian Băsescu a anunţat că din 2011 va fi redus numărul militarilor români din teatrele de operaţiuni de peste hotare.

image

Doi militari români din Batalionul 33 Manevră, care executau o misiune de luptă pe autostrada A1 Kabul-Kandahar, din Afganistan, au murit după ce autovehiculul în care se aflau a fost atacat cu un dispozitiv exploziv improvizat, acţionat de la distanţă.

Citeşte şi:
Familia soldatului român mort în Afganistan a primit asigurări că va încasa 80.000 euro

Sergentul major Dan Ciobotaru şi caporalul Paul Caracudă se aflau la aproximativ 30 kilometri de Qalat, când atacul asupra vehiculului de tip Humvee a avut loc. Cei doi români au murit miercuri, 23 iunie, ora 14.30 (ora României), potrivit informaţiilor transmise de Ministerul Apărării Naţionale.

Sergentul major Dan Ciobotaru, promoţie 2007, avea 28 de ani şi era necăsătorit. Colegul său, caporalul Paul Caracudă avea 36 de ani şi fusese angajat în cadrul MApN din 1996. Acesta era căsătorit şi avea doi copii.

Citiţi şi: Militar buzoian, mort în Afganistan

Tatăl militarului mort în Afganistan:”A murit, săracul, într-un război care nu e al nostru”

Ministrul Apărării Naţionale a acordat gradul de sublocotenent post-mortem celor doi militari care şi-au sacrificat viaţa sub culorile Drapelului naţional, săvârşind acte de devotament excepţional în timpul executării misiunii în teatrul de operaţii din Afganistan.

De asemenea, ministrul Apărării Gabriel Oprea a înaintat Preşedintelui României propunerile de decorare a sublocotenenţilor post-mortem Dan Ciobotaru şi Paul Caracudă cu Ordinul Naţional Steaua României în grad de Cavaler, pentru militari, cu însemn de război, informează MApN, printr-un comunicat de presă.

Preşedintele Traian Băsescu a transmis un mesaj de condoleanţe la încetarea din viaţă a militarilor români căzuţi la datorie în timpul unei misiuni de patrulare în Afganistan. "Îmi exprim profundul regret pentru încetarea din viaţă a sergentului-major Dan Ciobotaru şi a caporalului Paul Caracudă, care au servit ţara cu abnegaţie şi au dat dovadă de curaj în misiunea din Afganistan", transmite Preşedinţia.

Un alt militar braşovean, Valerică Leu, a murit în Afganistan, în urmă cu o lună. Povestea acestui a o găsiţi aici

Numărul militarilor români care au murit, până în prezent, în Afganistan, se ridică la 15. Alţi 53 de militari au fost răniţi. În teatrul afgan de operaţiuni militare sunt dislocaţi aproximativ 1.460 de militari români, dintre care 1.350 în cadrul misiunii ISAF (International Security Assistance Force), instituită în decembrie 2001, printr-o decizie a Consiliului de Securitate al Organizaţiei Naţiunilor Unite.

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe brasov@adevarul.ro!

Pentru ultimele noutăţi din Braşov, click pe poza de mai jos:

image
Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite