Povestea militarului rănit mortal pe frontul din Afganistan

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O mină antipersonal i-a luat viaţa militarului, aflat la a doua misiune în afara ţării. Sergentul-major Leu Sandu Valerică era căsătorit, avea un băieţel de cinci ani şi vroia să-şi cumpere un apartament.

Sergentul-major Leu Sandu Valerică a murit în această dimineaţă, în Afganistan, în timpul unei misiuni, a anunţat primul ministru Emil Boc, în cadrul şedinţei de astăzi a Guvernului. Nenorocirea a picat ca un trăsnet în familia militarului. Alina, soţia sergentului, a fost prima care a primit vestea. A plecat imediat acasă la părinţi, pe strada Ceferiştilor. Ea locuieşte împreună cu băieţelul într-o locuinţă închiriată, în cartierul Astra.

Cunoştinţele familiei Leu încă nu cred că tânărul a plecat dintre noi. „Îl cunoşteam de mai mulţi ani. Jucam fotbal împreună, Eram prieteni, Am aflat vestea de la un prieten comun, care lucreaza în armata. Nu mi-a venit să cred. Valerică era un om de nota zece. Pentru familia lui a plecat în Afganistan. Era plecat pentru a doua oară", ne-a relatat Lucian Bălan, prietenul soldatului, care spera să-şi cumpere cu banii câştigaţi un apartament. „Cu toţii îl ştiam pe Valerică. Venea foarte des la socrii lui. Nimeni nu s-a gândit că se putea întâmpla o astfel de tragedie. Trebuie să fie cumplit pentru soţia şi copilul lui", ne-a spus Ion Şchiopu, vecin cu socrii militarului. 

O clipă tragică

Sergentul Leu Sandu Valerică, locuia cu chirie în Braşov. Militarul s-a născut în comuna Murgeni, judeţul Vaslui, şi făcea parte din Batalionul 33 Manevră. Premierul i-a cerut ministrului Apărării Naţionale, Gabriel Oprea, să ia măsurile care se impun pentru sprijinirea familiei militarului român.

În vârstă de 31 de ani, sergentul-major făcea parte dintr-o subunitate de intervenţie solicitată pentru securizarea unei căi de acces, potrivit unui comunicat al MApN. În timpul operaţiunii de securizare, subofiţerul a declanşat explozia unei mine antipersonal, fiind grav rănit.

Militarului i s-a acordat primul ajutor şi a fost evacuat de urgenţă pe calea aerului la Spitalul militar din Baza Lagman. Cu toate eforturile medicale depuse, în urma rănilor suferite, sergentul-major Valerică Leu a decedat, se mai arată în comunicat. În ultimii opt ani, în Afganistan au murit 13 soldaţi români, în special din cauza dispozitivelor explozive improvizate.

Pentru ultimele noutăţi din Braşov, click pe poza de mai jos:

image
Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite