Surpriză: Stop lucrări la Cartierul ANL Brăiliţa 3!/Vezi aici ce s-a întâmplat cu marele proiect al Brăilei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pe şantier au mai rămas doar maidanezii şi un paznic, deşi, oficial, proiectul nu s-a încheiat
Pe şantier au mai rămas doar maidanezii şi un paznic, deşi, oficial, proiectul nu s-a încheiat

În mult lăudatul şantier de locuinţe ANL Brăiliţa 3 din Brăila au îngheţat lucrările, deşi, pe hârtie, încă se munceşte. Executantul, SC Concas SA Buzău, a încetat lucrările pentru că nu şi-a primit banii de la ANL .Prin urmare, în Brăiliţa 3, nu se mai toarnă niciun gram de beton. Primarul a sperat să nu se afle.

"Primarul Aurel Simionescu a luat deja la cunoştinţă de încetarea activităţii pe şantier", ne-a declarat ing. Constantin Ghiţă, director tehnic la Concas.

Exclusiv: Brăila are 46 de milioane de euro pentru a face prima "autostradă" românească pe Dunăre

În aceeaşi zi, într-o conferinţă de presă, primarul se declara doar extrem de nemulţumit de stadiul construcţiei la "Brăiliţa 3", fără să dea nicio secundă impresia că şantierul chiar a intrat în conservare.

După numai două ore, reporterii Adevărului de Seară au găsit în cartierul-şantier porţi ferecate, câţiva maidanezi şi un paznic.

image

Porţi închise

De fapt, încă la începutul lunii noiembrie, toţi cei aproximativ o sută de angajaţi au fost trimişi acasă, până când autorităţile vor găsi o soluţie pentru rezolvarea situaţiei, iar firmei i se vor deconta cheltuielile făcute încă din lunile martie şi aprilie.

Ţeapă: Podul peste Dunăre de la Brăila se "construieşte" o dată la patru ani!

Este vorba despre sume cuprinse între 10 şi 15 miliarde de lei, pe care Concas i-a cheltuit din bugetul propriu. Singurii bani încasaţi sunt pe lucrările de proiectare. "Deocamdată conservăm lucrările. Nu ştiu dacă se va mai face ceva anul acesta, poate de la anul, în funcţie de banii care vor fi decontaţi şi de vreme", a precizat ing. Constantin Ghiţă.

Primarul mediator

Municipalitatea, în calitate de beneficiar al lucrării, mediază neînţelegerile dintre ANL şi Concas.

UPDATE Firma controlată de preşedintele Consiliului Judeţean Brăila a câştigat două licitaţii la Spitalul de Urgenţă

"Eu am fost marţi la Bucureşti, la ANL, şi am discutat această problemă. Ce pot să spun este că ei nu au dat niciun ordin de oprire a lucrărilor, dar n-au făcut nici plăţi, pentru că după inundaţii, toţi banii au fost direcţionaţi către lucrările de reconstrucţie. În toată ţara este aceeaşi problemă. Se aşteaptă rectificarea de buget, după aceea vom vedea ce bani se vor plăti. În funcţie de plăţi şi de vreme, sperăm să se mai construiască ceva şi anul acesta", ne-a mai declarat primarul Aurel Simionescu.

image

Cum a început povestea

După o întârziere a începerii lucrărilor de şapte luni datorită valului de contestaţii făcute de unele firme brăilene, etapa a treia a şantierului ANL Brăiliţa s-a deschis în aprilie - mai a.c.

Anchetă: Cum a dispărut un brand care devenise celebru în Occident, PAL, lăsând loc samsarilor imobiliari

De atunci, şi în baza garanţiilor (date înclusiv de Primărie) că nu vor fi probleme cu banii, oamenii s-au pus pe treabă. Însă plăţile nu s-au făcut, cu toate asigurările primarului. Acolo ar trebui să fie construite 11 blocuri, cu 136 de apartamente destinate tinerilor.

Proiect născut greu, închis repede

Directorul general al SC CONCAS SA Buzău, Ionel Gagu, nu a putut fi contactat pentru a lămuri situaţia.

Constructorii SC Concas Buzău se aşteptau să înceapă lucrările la etapa a treia ANL din Brăiliţa. Nici gând, deoarece, un consorţiu de firme din Brăila (SC Concivia, Confort 2000 şi Alcoplus) au depus o contestaţie datorită "preţurilor exagerat de mici" prezentate de firma buzoiană.

Afacere: Se munceşte zi şi noapte pentru un nou supermarket în Brăila

CNSC a returnat documentaţia către ANL Bucureşti, pentru rediscutarea tuturor ofertelor privind credibilitatea şi agumentarea (cu acte, stocuri de materiale, costuri etc.) a respectivelor oferte.

Caruselul contestaţiilor

Curios este nu numai faptul că s-au depus contestaţii şi pentru Măcin, iar în sud-est-ul ţării s-au înregistrat şi alte asemenea acte, dar în vreme ce la CNSC (unde, în conducere este şi un brăilean), în numai 20 de zile din luna ianuarie s-au rezolvat 520 de contestaţii, celei de la Brăila încă nu i se dăduse un răspuns.

Aberaţii legislative: Ca să iei ajutor pentru încălzire trebuie să ai şcoală, să faci zeci de drumuri şi să completezi un top de hârtie.

Chestiunea e că din tot acest carusel al contestaţiilor la contestaţii, trimiterii actelor la şi dinspre CNSC/ANL, pentru o dreaptă, operativă şi realistă evaluare a posibilităţilor şi credibilităţii firmelor de construcţii implicate - spre a fi declarat câştigător (cum nu avea de obiectat chiar SC Concas) "să iasă cel mai bun" - Brăila s-a înregistrat cu amintita pierdere de timp, pe şantier.

Într-un final, după acest întreg balamuc al contestaţiilor, ANL a dat câştig de cauză SC Concas Buzău.

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite