Infernul săracilor made in România anilor 2010/Vezi aici cum trăiesc primii oameni din calea Dunării

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pentru zeci de familii apa este un lux. Se plimbă printre gunoaie şi îşi atârnă rufele proaspăt spălate deasupra lor. N-au apă, nici căldură, dar trăiesc în Europa secolului XXI și se numesc cetățeni europeni. Printre gunoaie, pe ritmuri de manele, se zăresc ochii trişti ai copiilor care îşi caută loc de joacă.

Dați click aici pentru a vedea condițiile în care trăiesc oamenii de pe strada Ancorei

1300 de gălăţeni la masa săracilor

Pe Ancorei, lângă Dunăre, sărăcia este la ea acasă. Aici sunt blocuri sociale în care îşi duc traiul peste o sută de suflete. Trăiesc din ajutoarele sociale.

image

„Cine să mă mai primească mamă pe mine la muncă? Am 43 de ani, sunt bolnavă. Nici la mătură nu mai sunt locuri în ziua de azi", spune gesticulând întruna Puşa Postelnicu.

Inedit: Primul caz de dispariţie rezolvat cu ajutorul unui clarvăzător

Femeia, care locuieşte la parter, este terozizată că Dunărea i-ar putea lua din nou tot ce-a agonisit, aşa cum s-a întâmplat în urmă cu patru ani: „Dacă ne inundă a doua oară, eu nu mai rezist. S-o iau de la lingură iar? Nu, nu, eu mă omor. Am maşină de spălat, frigider, cum e să şi le ia apa mamă? Îmi vine să urlu".

Alertă: Dunărea mai are 6 centimetri până la cota de inundaţie. De săptămâna viitoare, Brăila intră sub incidenţa Codului Portocaliu

Doi paşi mai încolo, cu spatele lipit de peretele rece al culoarului, stă Georgică. Are 55 de ani, iar necazurile se pare că s-au ţinut scai de el. La opt ani a băut sodă caustică. „Am făcut 16 operaţii la Bucureşti", ne explică bărbatul în timp ce ne arată urmele lăsate de bisturiu. „Am pensie de 440 lei, şi nu-mi ajunge. Vreau să mă duc la muncă, dar nu mă primeşte nimeni", adaugă Georgică Velicu.

Ciudat: Unul dintre cei mai longevivi primari este plătit mai prost decât o secretară

„Mai bine în pământ"

image

Tanti Florica ne apucă repede de mână, pare că se teme că vom pleca fără să-i ascultăm necazul. Se aşează pe pat şi începe să scoată pungi pline cu medicamente. „Am 76 de ani", spune Florica Velicu. „Mai bine în pământ!", zice dând din cap. A muncit 30 de ani „la mătură" şi are pensie de 530 de lei pe lună.

Aberant: 10.000 de lei, salariu de medic legist plătit mai bine decât ministrul Sănătăţii şi decât şeful statului

Hotărâtă, Lenuţa Văduva ne invită la etajul I, desprins din Evul Mediu. „Haideţi să vă arăt baia!", spune ea. Locul dedicat igienei arată jalnic, pereţii sunt murdari, scorojiţi, cada stă pe cărămizi.

Bilanț: Festivalul Internațional de Muzică Ușoară „George Grigoriu” ne-a costat 180.000 lei

Tot acolo, în cămăruţele insalubre, locuiesc şi copiii. S-au obişnuit cu mizeria. Râzând, fericiţi că sunt fotografiaţi, strigă în cor că îşi doresc doar „un părculeţ de joacă". „Vrem aici un părculeţ de joacă în locul gunoaielor", spune Florentina Malacu.

Analiză: Liceenii din Brăila nu vor să muncească în România/Vezi aici în ce țări vor să plece elevii

"Ei trebuie să se gospodărească cu ceea ce au pentru că o locuință socială trebuie întreținută. Pe măsură ce vom construi locuințe sociale vom da oamenilor care pot să le întrețină, să le văruiască, să-și plătească chiriile, să-și facă şi ei curat. Nici nu pot să nu dau bani la școli pentru a da bani unor oameni care trăiesc din bani publici, nu vor să se angajeze sau să-și facă ordine în propriile locuințe", ne-a spus primarul Aurel Simionescu.

Mândrie: Stadionul Brăilei este mai mare decât al dinamoviştilor/Vezi aici Municipalul în imagini

CITEŞTE DIN BRĂILA ŞI:

Puşcăriaşii-actori din "Eu când vreau să fluier, fluier" nu au fost lăsaţi să mănânce şi să bea după premieră (VIDEO/FOTO)

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite