FOTOGALERIE / 1300 de gălăţeni la masa săracilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sunt cu aproape 500 mai mulţi decât în decembrie 2009. Viaţa lor depinde total de masa caldă de la Cantina de Ajutor Social. Cei mai mulţi dintre beneficiari sunt familii cu câte cinci copii, bolnavi cronici, elevi, persoane cu dizabilităţi şi bătrâni.

Pentru săracii care nu pot să-şi asigure hrana zilnică, cantina socială de pe strada Dogăriei este o mană cerească. Persoanele care îşi ridică hrana de la cantină spun că mâncarea este gustoasă şi, mai ales, binevenită.

GALERIE FOTO AICI


Nu sunt ruşinaţi de condiţia lor socială. Sunt oameni simpli, necăjiţi, care dis-de-dimineaţă se aşează organizat la coadă pentru un blid de mâncare caldă.


Este şi cazul Anişoarei Mocănel (31 ani), mamă a cinci copii, care beneficiază de hrană de la Cantină de opt ani. Soţul ei e grav bolnav şi nu poate face efort, astfel că familia este nevoită să trăiască doar din ajutorul social de 330 lei şi alocaţiile copiilor.


„Mâncarea de la cantină ne ajută foarte mult. Dacă nu am primi mâncarea asta, ar fi zile la rând în care nu aş avea nici pâine pentru copii. Eu nu pot munci pentru că trebuie să am grijă de copilaşi. Pentru hrana primită trebuie să prestez cinci zile pe lună", ne-a spus cu voce tremurândă femeia.


O poveste tristă are şi Alin Maftei, un băieţel de opt ani, care locuieşte împreună cu mama şi cei patru fraţi ai săi. Tatăl a plecat de acasă, iar mama a fost nevoită să-şi crească singură copiii.


„Eu vin în fiecare dimineaţă la cantină şi iau mâncare de aici pentru fraţii mei. Cel mai mult îmi place când ne dau salam şi ciocolată. E foarte gustoasă", spune Alin.


Conducerea cantinei se plânge că banii alocaţi sunt insuficienţi şi că nu mai poate face faţă, având în vedere că alimentele s-au scumpit. S-a înaintat către Consiliul Local chiar şi o propunere de majorare a alocaţiei de hrană de la 7 lei/ zi la 10 lei/zi.


De pildă, unul din cele mai consistente meniuri conţine doar o porţie de ciorbă cu legume- 400 grame, paste cu brânză- 400 grame şi o pâine.


„A crescut numărul asistaţilor, dar banii au rămas aceiaşi. Pentru necesarul de proteine zilnic am avea nevoie de un meniu de 11 lei.Cei care vin la cantină nu sunt trântori, ci oameni necăjiţi", ne-a declarat Laura Roşca, referent la Cantina de Ajutor Social.


Tot mai mulţi săraci


Dacă la sfârşitul lui 2009, beneficiau de serviciile cantinei sociale 864 de persoane, în prezent numărul a crescut la 1.301. Cei mai mulţi sunt elevi (63%), persoane bolnave cronic (24%) şi bătrâni (13%).

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite